Page 23 - Új Diéta XXXIII. évfolyam, 2. szám | 2024.
P. 23

ÚJ DIÉTA XXXIII.  2024/2. SZÁM                   ELMÉLETI KÖZLEMÉNY





           NOVA-klasszi káció – az élelmiszerek feldolgozottsági
           fokának megfelelő osztályozása




            Vajdovich Dorottya




            Absztrakt
            Az élelmiszerek feldolgozottságának növekedése a NOVA-klasszifikáció alapú osztályozás fontosságát hangsúlyoz-
            za az egészséges táplálkozás szempontjából. Az élelmiszerek feldolgozása hozzájárul az élelmiszer-biztonsághoz
            és az ételkészítés egyszerűsítéséhez, de az iparilag feldolgozott élelmiszerek gyakori, nagy mennyiségű fogyasz-
            tása egészségügyi kockázatot jelenthet. A NOVA-rendszer alapján való osztályozás segíti az élelmiszerek egész-
            ségügyi hatásainak felmérését és az egészségesebb étrend előmozdítását. A NOVA-klasszifikáció az élelmiszerek
            feldolgozottságát négy csoportba sorolja az élelmiszerek feldolgozottsági foka és összetétele alapján (feldolgo-
            zatlan vagy minimálisan feldolgozott élelmiszerek, feldolgozott alapanyagok, konyhai összetevők, feldolgozott
            élelmiszerek, ultrafeldolgozott élelmiszerek). A rendszer hatékonyságát több tanulmány kritizálja, kevésbé tartja
            tudományosan megalapozottnak és az élelmiszerek besorolása sem egyértelmű. A NOVA-klasszifikáció alkal-
            mazása ugyan kihívásokat jelent az élelmiszerek megfelelő csoportosításában, de bizonyos módszerek, mint az
            élelmiszerlista összeállítása, érzékszervi vizsgálatok vagy nyelvi modellek alkalmazása hatékonyak lehetnek az
            automatizált osztályozásban, javítva az élelmiszerek nyomon követését és szabályozását. A NOVA-klasszifikáció
            elterjedt módszer az élelmiszerek osztályozását tekintve, de a helyes alkalmazásához további kutatásokra és irány-
            mutatásokra van szükség.
            Kulcsszavak: NOVA-klasszifikáció, ultrafeldolgozott élelmiszerek, élelmiszerek feldolgozottsága

            Abstract
            NOVA-classification – classification of foods according to the scale of processing
            The increase of processed foods underlines the importance of NOVA-classification for a healthy diet. Food proces-
            sing contributes to food safety and simplifies food preparation, but frequent and high consumption of industrially
            processed foods can increase health risks. Classification by the NOVA-system helps to assess the health effects of
            foods and promote healthier diets. The NOVA-classification classifies foods into four groups based on their degree
            of processing and composition (unprocessed or minimally processed foods, processed raw materials or culinary
            ingredients, processed foods, ultra-processed foods). The effectiveness of the system has been criticised by seve-
            ral studies, it is considered less scientifically based and the classification of foods is not clear. Although the use
            of NOVA-classification is challenging in the proper classification of foods, certain methods such as food listing,
            sensory analysis or language models can be effective in automated classification, improving food traceability and
            regulations. NOVA-classification is a common method for classifying foods, but further research and guidelines are
            needed for its correct application.
            Keywords: NOVA-classification, ultra-processed food, food processing











                                                  22
   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28