Page 27 - Új Diéta XXXIII. évfolyam, 2. szám | 2024.
P. 27
ÚJ DIÉTA
betegségek (non-communicable disease, NCD-k) miszereket és milyen összetételűek. Az újabb 24 órás
között. Ezzel együtt az UPF-ek gyakori, nagy meny- visszakérdezések (recall), illetve az élelmiszer-fo-
nyiségű fogyasztása bizonyos tanulmányok alapján gyasztási gyakorisági kérdőívek (FFQ – Food Frequ-
szigni kánsan növeli a felnőttek körében az össz- ency Questionnaire) alkalmazása jól hasznosítható
halálozás kockázatát, ugyanakkor ezen a területen volt bizonyos élelmiszerek megfelelő csoportba való
további vizsgálatok szükségesek (6). sorolásához. Ennek alapján az amerikai FFQ-kban
Egy kutatás során vizsgálták a NOVA-klasszi ká- jelölt élelmiszerek több mint 70%-át, míg a brazil,
ció gyakorlati alkalmazhatóságát, és több élelmi- nemzeti táplálkozási felmérés részvevői által a 24
szer-mérnököt és táplálkozástudományi szakembert órás táplálékfelvételi feljegyzésekben jelentett élel-
kértek fel arra, hogy alkalmazzák a rendszert úgy, miszerek több mint 90%-át kategorizálni tudták.
ahogy az alkotók erre kijelölték, majd kérték őket, Azoknak a termékeknek a kategorizálása jelent ne-
hogy értékeljék a rendszer megbízhatóságát. A ku- hézséget, amelyek nem tartalmaznak részletes infor-
tatások azt mutatták, hogy az értékelőknél a téves mációkat az élelmiszerek előállításának módjáról és
osztályozás kockázata nagyobb a NOVA használata- összetételéről (például az elkészítés módjáról és az
kor, mint más osztályozási rendszereknél, ami azért összetevők listájáról), vagy amelyek egynél több cso-
lehetséges, mert a NOVA-klasszi káció négy cso- portba sorolhatók (pl. friss barack, konzervbarack
portja nem teljesen egyértelműen meghatározott. Az vagy különböző kenyérfélék) (11).
eredmény azt sugallja, hogy az értékelők sok esetben Egy tanulmány transzformátor-alapú nagy nyelvi
a saját korábbi ismereteikre vagy az élelmiszerekkel modelleket használt az élelmiszer-feldolgozási szin-
kapcsolatos szubjektív megérzéseikre támaszkod- tek NOVA-rendszer szerinti osztályozásának auto-
tak, amikor az élelmiszerekkel kapcsolatos dönté- matizálására a kanadai, az argentin és az amerikai,
seiket meghozták. Erre jó példa, hogy a kutatás azt nemzeti élelmiszer-adatbázisokban. A transzformá-
mutatta, hogy bizonyos NOVA4-csoportba sorolt, tor-alapú nagy nyelvi modellek olyan mesterséges
„ultrafeldolgozott élelmiszerek” nagy része megfe- intelligencián alapuló rendszerek, amelyek képesek
lelő tápértékű volt. Éppen ezért fontos a hatékony nagy mennyiségű szöveg feldolgozására és értel-
módszerek kidolgozása, mert segíti a rendszer jobb mezésére. Ebben a tanulmányban az élelmiszer-fel-
alkalmazását, ezáltal az élelmiszerek megfelelő osz- dolgozási szintek NOVA-rendszer szerinti osztá-
tályozását (3). lyozásának automatizálására használták őket, hogy
segítsenek az élelmiszer-adatbázisokban a termékek
pontos besorolásában és azok jellemzőinek megha-
A NOVA-klasszifikáció gyakorlatának tározásában (6).
megfelelő megvalósítása és értékelése A vizsgálat azt mutatta, hogy az élelmiszer-címké-
ken található összetevőlisták szövegét bemenetként
Vannak élelmiszerek, amelyeknek a túlzott fogyasz- használó nomhangolt nyelvi modellek pontosabb
tása összefüggésbe hozható bizonyos egészségügyi értékeket mutattak a kanadai élelmiszerek élelmi-
következményekkel, ugyanakkor a NOVA-klasszi - szer-feldolgozási szintjeinek előrejelzésében, mint a
káció, amely elsősorban a feldolgozottsági szintjük hagyományos, strukturált tápanyagadatokat haszná-
szerint csoportosítja az élelmiszereket, nem a leg- ló gépi modellek. A tanulmány bebizonyította, hogy
megfelelőbb és nem a leginkább bizonyítékokon a nyelvi modellek használata hatékony és általáno-
alapuló megközelítés a táplálkozás javítására és az sítható automatizálási stratégia a csomagolt élelmi-
egészség előmozdítására, mégis az egyik legelterjed- szerek NOVA-élelmiszer-feldolgozási szintjeinek
tebb osztályozási módszer (3). osztályozására. Ez költséghatékony megközelítést
A tapasztalatok alapján az élelmiszerek besorolása jelenthet a politikai döntéshozók számára a globális
a NOVA-klasszi káció által javasolt négy kategória élelmiszer-ellátásban levő UPF-ek nyomon követé-
valamelyikébe kihívást jelenthet, ha nincsenek in- sére és szabályozására, ugyanis az élelmiszer-csoma-
formációk arról, hogyan készítették ezeket az élel- golásokon található összetevőlisták a legkönnyebben
26