Page 28 - Új Diéta XXXIII. évfolyam, 2. szám | 2024.
P. 28

ÚJ DIÉTA





           hozzáférhető adatok a bonyolultabb tápanyag-ösz-  fogyasztásával mennyi a napi tápanyag és energia-
           szetételi adatokhoz képest. Ezzel együtt a módszer  felvétel, mennyiben járul hozzá a napi étrendhez, a
           javíthatja a NOVA-élelmiszer-feldolgozási szintek és  teljes élelmiszer-fogyasztáshoz, vagy mennyi adagot
           az egészségügyi eredmények közötti összefüggések  jelent. Ezek a mutatók felhasználhatók annak kifej-
           megértését is (6).                       tésére, hogy a NOVA-csoportok nagyjából milyen
           Egy másik vizsgálat során egy háromlépcsős, iteratív  arányban helyezkednek el az étrendben (11).
           (ismétlődő, rendszeres) megközelítést alkalmaztak,
           amely hatékonyabbá és átláthatóbbá teheti a kate-
           gorizálási folyamatot, ezáltal növelve a NOVA-becs-  3. lépés: Az élelmiszerek alternatív
           lések pontosságát (11).                  csoportokhoz való hozzárendelése és
                                                    érzékszervi elemzése

           1. lépés: Élelmiszerlista összeállítása  Azokat az élelmiszereket, amelyeket az 1. és 2. lépés-
                                                    ben bizonytalanul jelöltek vagy nem tudtak megje-
           A tanulmány szerint első lépésben az étrendben sze-  lölni, alternatív csoportokba sorolták, és érzékszervi
           replő ételeket élelmiszer-listává kell alakítani, majd  elemzéseket végeztek. Ez azért volt fontos, mert így
           ezt követően sorolhatók a NOVA egyes kategóriái-  meghatározható volt, hogy milyen hatással vannak a
           hoz. Az adathalmazokon belül egy- vagy többössze-  NOVA-csoportok étrenden belüli becsült megoszlá-
           tevős élelmiszerek is szerepelnek. Az egyösszetevős  saira, azaz összességében milyen hatással vannak a
           termékek az élelmiszer-listába közvetlenül felvihe-  teljes napi étrendre nézve. Fontos megállapítás, hogy
           tők, ezek sorolhatók ugyanis a NOVA1-es vagy NO-  például az Egyesült Államokban az ultrafeldolgozott
           VA2-es csoportba. A több összetevőből álló tételek  élelmiszerek étrendi aránya a teljes energiafelvétel
           is szerepelhetnek az élelmiszerlistán, de ezek inkább  53,4%-a és 60,1%-a között változott attól függően,
           iparilag előállított termékek (pl. halkonzervek, ins-  hogy a bizonytalan élelmiszer-elemeket hogyan so-
           tant tészták, ízesített joghurtok), amelyek inkább a  rolták be (5, 11).
           NOVA3-as vagy a NOVA4-es, esetleg a NOVA1-es  Az élelmiszerek feldolgozása már évezredek óta
           csoportba  (pl.  D-vitaminnal  dúsított tej)  sorolan-  meghatározott szerepet tölt be az emberi táplálko-
           dók. Egyéb, több összetevőből álló terméket (pl. sü-  zásban, ugyanis bizonyos fokú feldolgozottság ha-
           teményeket, szószokat, pizzát) először összetevőire  tására az élelmiszerek biztonságosabbá,  ízletesebbé
           bontva szükséges az élelmiszerlistán feltüntetni (pl.  és könnyebben emészthetőbbé válnak. Az utóbbi
           liszt, meggy, paradicsom, bazsalikom, olaj vagy ipari  évtizedekben azonban túlzottan megnőtt az  iparilag

           alapanyagok), és ezt követően lehet a klasszi káció  feldolgozott élelmiszerek aránya az étrendben, és ez
           négy csoportjának valamelyikébe osztani. Ezt a fo-  negatívan befolyásolhatja egészségre gyakorolt hatá-
           lyamatot segíti a márkajelzés, az elkészítési mód, az  saikat. Éppen ezért az élelmiszerek feldolgozottságá-
           elkészítés helye, az ételrecept vagy egyéb kulcsszavak  nak osztályozása fontos szerepet tölt be az élelmisze-
           (pl. friss, fagyasztott, kész, instant) (11).  rek értékelésében.
                                                    A NOVA-klasszi káció az egyik legelterjedtebb osz-

                                                    tályozási módszer. Több vizsgálat alapján ugyan nem
           2. lépés: Az élelmiszerek hozzárendelése a   a legmegfelelőbb és tudományosan nem a legmeg-
           NOVA-csoportokhoz                        alapozottabb eljárás a táplálkozás és az egészséges
                                                    életmód előmozdítására, ugyanakkor számos tanul-
           Az első lépést követően a NOVA-klasszi káció sza-  mány alátámasztja a NOVA-klasszi kációra vonat-


           bályai szerint csoportokba sorolják az élelmiszereket.  kozó helyes alkalmazási módszerek hatékonyságát
           A végleges kategorizálás segítségével NOVA-alapú  az élelmiszerek osztályozását tekintve, mint a 24 órás
           mutatókat generálnak, amelyekbe beletartozik, hogy  „recall”, az FFQ, a háromlépcsős, iteratív megköze-
           az egyes NOVA-csoportokhoz tartozó élelmiszerek  lítés, ezen belül is az élelmiszerlista összeállítása, az






                                                  27
   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33