Page 28 - Új Diéta XXXIII. évfolyam, 2. szám | 2024.
P. 28
ÚJ DIÉTA
hozzáférhető adatok a bonyolultabb tápanyag-ösz- fogyasztásával mennyi a napi tápanyag és energia-
szetételi adatokhoz képest. Ezzel együtt a módszer felvétel, mennyiben járul hozzá a napi étrendhez, a
javíthatja a NOVA-élelmiszer-feldolgozási szintek és teljes élelmiszer-fogyasztáshoz, vagy mennyi adagot
az egészségügyi eredmények közötti összefüggések jelent. Ezek a mutatók felhasználhatók annak kifej-
megértését is (6). tésére, hogy a NOVA-csoportok nagyjából milyen
Egy másik vizsgálat során egy háromlépcsős, iteratív arányban helyezkednek el az étrendben (11).
(ismétlődő, rendszeres) megközelítést alkalmaztak,
amely hatékonyabbá és átláthatóbbá teheti a kate-
gorizálási folyamatot, ezáltal növelve a NOVA-becs- 3. lépés: Az élelmiszerek alternatív
lések pontosságát (11). csoportokhoz való hozzárendelése és
érzékszervi elemzése
1. lépés: Élelmiszerlista összeállítása Azokat az élelmiszereket, amelyeket az 1. és 2. lépés-
ben bizonytalanul jelöltek vagy nem tudtak megje-
A tanulmány szerint első lépésben az étrendben sze- lölni, alternatív csoportokba sorolták, és érzékszervi
replő ételeket élelmiszer-listává kell alakítani, majd elemzéseket végeztek. Ez azért volt fontos, mert így
ezt követően sorolhatók a NOVA egyes kategóriái- meghatározható volt, hogy milyen hatással vannak a
hoz. Az adathalmazokon belül egy- vagy többössze- NOVA-csoportok étrenden belüli becsült megoszlá-
tevős élelmiszerek is szerepelnek. Az egyösszetevős saira, azaz összességében milyen hatással vannak a
termékek az élelmiszer-listába közvetlenül felvihe- teljes napi étrendre nézve. Fontos megállapítás, hogy
tők, ezek sorolhatók ugyanis a NOVA1-es vagy NO- például az Egyesült Államokban az ultrafeldolgozott
VA2-es csoportba. A több összetevőből álló tételek élelmiszerek étrendi aránya a teljes energiafelvétel
is szerepelhetnek az élelmiszerlistán, de ezek inkább 53,4%-a és 60,1%-a között változott attól függően,
iparilag előállított termékek (pl. halkonzervek, ins- hogy a bizonytalan élelmiszer-elemeket hogyan so-
tant tészták, ízesített joghurtok), amelyek inkább a rolták be (5, 11).
NOVA3-as vagy a NOVA4-es, esetleg a NOVA1-es Az élelmiszerek feldolgozása már évezredek óta
csoportba (pl. D-vitaminnal dúsított tej) sorolan- meghatározott szerepet tölt be az emberi táplálko-
dók. Egyéb, több összetevőből álló terméket (pl. sü- zásban, ugyanis bizonyos fokú feldolgozottság ha-
teményeket, szószokat, pizzát) először összetevőire tására az élelmiszerek biztonságosabbá, ízletesebbé
bontva szükséges az élelmiszerlistán feltüntetni (pl. és könnyebben emészthetőbbé válnak. Az utóbbi
liszt, meggy, paradicsom, bazsalikom, olaj vagy ipari évtizedekben azonban túlzottan megnőtt az iparilag
alapanyagok), és ezt követően lehet a klasszi káció feldolgozott élelmiszerek aránya az étrendben, és ez
négy csoportjának valamelyikébe osztani. Ezt a fo- negatívan befolyásolhatja egészségre gyakorolt hatá-
lyamatot segíti a márkajelzés, az elkészítési mód, az saikat. Éppen ezért az élelmiszerek feldolgozottságá-
elkészítés helye, az ételrecept vagy egyéb kulcsszavak nak osztályozása fontos szerepet tölt be az élelmisze-
(pl. friss, fagyasztott, kész, instant) (11). rek értékelésében.
A NOVA-klasszi káció az egyik legelterjedtebb osz-
tályozási módszer. Több vizsgálat alapján ugyan nem
2. lépés: Az élelmiszerek hozzárendelése a a legmegfelelőbb és tudományosan nem a legmeg-
NOVA-csoportokhoz alapozottabb eljárás a táplálkozás és az egészséges
életmód előmozdítására, ugyanakkor számos tanul-
Az első lépést követően a NOVA-klasszi káció sza- mány alátámasztja a NOVA-klasszi kációra vonat-
bályai szerint csoportokba sorolják az élelmiszereket. kozó helyes alkalmazási módszerek hatékonyságát
A végleges kategorizálás segítségével NOVA-alapú az élelmiszerek osztályozását tekintve, mint a 24 órás
mutatókat generálnak, amelyekbe beletartozik, hogy „recall”, az FFQ, a háromlépcsős, iteratív megköze-
az egyes NOVA-csoportokhoz tartozó élelmiszerek lítés, ezen belül is az élelmiszerlista összeállítása, az
27