Page 19 - Új Diéta XXXIII. évfolyam, 2. szám | 2024.
P. 19

ÚJ DIÉTA






           A KUTATÁS ELŐZMÉNYE                      táplálkozástudományi, néprajzi és társadalomtudo-
                                                    mányi szempontok együttes bevonásával és kutatási
           A rendszerváltást követő évtizedekben az egész fej-  módszertanok összehangolásával próbál árnyaltabb
           lett világban tapasztalt élelmiszerkínálat-növekedés  képet adni a közétkeztetés helyi szintű működéséről
           magával hozta a táplálkozáskultúra iránti fokozott  és elfogadottságáról.
           érdeklődést mind a tudományos kutatások, mind  ,,A gyermek-közétkeztetés társadalmi beágyazott-
           a közgondolkodás terén (1). Nemcsak a különböző  sága. Kérdések és lehetőségek” (Nemzeti Kutatási
           diéták és étkezési irányzatok, hanem az egészség-  Fejlesztési és Innovációs Hivatal NKFIH 128925-
           tudatos táplálkozásra való törekvés is a társadalom  K-18) címet viselő kutatás egyik fő célja volt, hogy
           érdeklődésének középpontjába került, amelyet az in-  esettanulmányokon  keresztül tárja fel  a  rendelet
           ternet megjelenése, valamint az információforrások  társadalmi beágyazottságát. A terepmunka során
           bővülése tovább fokozott. Mindezzel párhuzamo-  szerettük volna megismerni a kiválasztott helyszí-
           san a táplálkozás-egészségügy ajánlásai a gyermek-  neken a gyermekek családi táplálkozáskultúráját,
           közétkeztetésben is aktualizálva lettek. Hazánkban  valamint a közétkeztetés valamennyi érintettjének
           több évtizede zajlik a közétkeztetés rendszerének  menzával kapcsolatos nézeteit és tapasztalatait, il-
           folyamatos felmérése és megújítása. Ezek a felmé-  letve egy-egy helyszínen az étkezési körülménye-
           rési  eredmények  rávilágítottak  arra,  hogy  a  köz-  ket és a közétkeztetés működési mechanizmusait,
           étkeztetés szabályozása elengedhetetlen. A szakma  eredményeit és problémáit. Mivel a közétkeztetés
           nagy vívmányaként a közétkeztetésre vonatkozó  múltja is csak részben ismert, ezért a kutatás másik
           táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014.  célkitűzése a helyi étkeztetés történeti dimenziói-
           (IV. 30.) EMMI rendeletet (továbbiakban: rendelet)  nak feltárása lett.
           2015. szeptember 1-jétől alkalmazzák. A közétkezte-
           tésben kínált ételek gyermekek általi elfogadottsága
           számos tényezőtől függ. A befolyásoló paraméterek   KUTATÁSI ANYAG ÉS MÓDSZER
           feltárásában a  néprajzi  és  a  társadalomtudományi  Szakértői mintaként kilenc egymástól eltérő tele-
           szempontok és módszerek az országos vizsgálatok  püléstípus (Budapest mellett falvak, kisvárosok és
           során eddig kevés teret kaptak. Az érintett közössé-  megyeszékhelyek) általános iskolái kerültek kivá-
           get (gyermekeket, szülőket, pedagógusokat, élelme-  lasztásra. A felmérés helyi szinten tesz megállapítá-
           zésben dolgozókat) is bevonó vizsgálatok lehetősé-  sokat, ezért eredményei nem tekinthetők reprezen-
           get adhatnak arra, hogy helyi szinten átfogóbb képet  tatívnak. A Néprajztudományi Intézet munkatársai
           kapjunk az iskolai menza társadalmi beágyazottsá-  etnográ ai terepmunka-módszereket alkalmaztak,

           gáról, hogy megismerhessük működési mechaniz-  míg az NNGYK munkatársai táplálkozástudomá-
           musait, eredményeit vagy épp fejlesztendő területeit.  nyi vizsgálatokat végeztek. Az adatgyűjtéshez félig
                                                    strukturált interjúkat készítettünk, önkitöltős kér-
                                                    dőíveket alkalmaztunk, illetve a menzahasználatot
           A KUTATÁS TÁRGYA ÉS CÉLKITŰZÉSE

                                                    résztvevő meg gyeléssel mértük fel. A kutatásban
           2018-ban egy, a Magyar Tudományos Akadémia  az általános iskolák 3–8. évfolyamát vizsgáltuk,
           Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudo-  évfolyamonként 2-2 osztályt, a tanári kart, az élel-
           mányi Intézete (jogutódja a HUN-REN BTK Nép-  mezési szakembereket és a szülői közösséget is be-
           rajztudományi Intézet) és az Országos Gyógyszeré-  vonva.
           szeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (jogutódja a  A kérdések a menza és a büfé használatára, az ott-
           NNGYK) között létrejött interdiszciplináris együtt-  honi étkezési szokásokra, az ételek ismeretére, illetve
           működés volt az alapja annak a sikeresen elnyert  arra vonatkoztak, hogy a különböző szereplők meny-
           kutatási pályázatnak, amelynek középpontjában a  nyire kísérik   gyelemmel a menza menüjét, s elége-
           gyermek-közétkeztetés állt. A vizsgálat 2018-ban  dettek-e azzal. A kérdőívet 1781 szülő, 85 tanár, 37
           kezdődött és 2024-ben zárul. Különlegessége, hogy  konyhai dolgozó, 10 élelmezésvezető és 1946 tanuló






                                                  18
   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24