Page 19 - Új Diéta XXXIII. évfolyam, 2. szám | 2024.
P. 19
ÚJ DIÉTA
A KUTATÁS ELŐZMÉNYE táplálkozástudományi, néprajzi és társadalomtudo-
mányi szempontok együttes bevonásával és kutatási
A rendszerváltást követő évtizedekben az egész fej- módszertanok összehangolásával próbál árnyaltabb
lett világban tapasztalt élelmiszerkínálat-növekedés képet adni a közétkeztetés helyi szintű működéséről
magával hozta a táplálkozáskultúra iránti fokozott és elfogadottságáról.
érdeklődést mind a tudományos kutatások, mind ,,A gyermek-közétkeztetés társadalmi beágyazott-
a közgondolkodás terén (1). Nemcsak a különböző sága. Kérdések és lehetőségek” (Nemzeti Kutatási
diéták és étkezési irányzatok, hanem az egészség- Fejlesztési és Innovációs Hivatal NKFIH 128925-
tudatos táplálkozásra való törekvés is a társadalom K-18) címet viselő kutatás egyik fő célja volt, hogy
érdeklődésének középpontjába került, amelyet az in- esettanulmányokon keresztül tárja fel a rendelet
ternet megjelenése, valamint az információforrások társadalmi beágyazottságát. A terepmunka során
bővülése tovább fokozott. Mindezzel párhuzamo- szerettük volna megismerni a kiválasztott helyszí-
san a táplálkozás-egészségügy ajánlásai a gyermek- neken a gyermekek családi táplálkozáskultúráját,
közétkeztetésben is aktualizálva lettek. Hazánkban valamint a közétkeztetés valamennyi érintettjének
több évtizede zajlik a közétkeztetés rendszerének menzával kapcsolatos nézeteit és tapasztalatait, il-
folyamatos felmérése és megújítása. Ezek a felmé- letve egy-egy helyszínen az étkezési körülménye-
rési eredmények rávilágítottak arra, hogy a köz- ket és a közétkeztetés működési mechanizmusait,
étkeztetés szabályozása elengedhetetlen. A szakma eredményeit és problémáit. Mivel a közétkeztetés
nagy vívmányaként a közétkeztetésre vonatkozó múltja is csak részben ismert, ezért a kutatás másik
táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. célkitűzése a helyi étkeztetés történeti dimenziói-
(IV. 30.) EMMI rendeletet (továbbiakban: rendelet) nak feltárása lett.
2015. szeptember 1-jétől alkalmazzák. A közétkezte-
tésben kínált ételek gyermekek általi elfogadottsága
számos tényezőtől függ. A befolyásoló paraméterek KUTATÁSI ANYAG ÉS MÓDSZER
feltárásában a néprajzi és a társadalomtudományi Szakértői mintaként kilenc egymástól eltérő tele-
szempontok és módszerek az országos vizsgálatok püléstípus (Budapest mellett falvak, kisvárosok és
során eddig kevés teret kaptak. Az érintett közössé- megyeszékhelyek) általános iskolái kerültek kivá-
get (gyermekeket, szülőket, pedagógusokat, élelme- lasztásra. A felmérés helyi szinten tesz megállapítá-
zésben dolgozókat) is bevonó vizsgálatok lehetősé- sokat, ezért eredményei nem tekinthetők reprezen-
get adhatnak arra, hogy helyi szinten átfogóbb képet tatívnak. A Néprajztudományi Intézet munkatársai
kapjunk az iskolai menza társadalmi beágyazottsá- etnográ ai terepmunka-módszereket alkalmaztak,
gáról, hogy megismerhessük működési mechaniz- míg az NNGYK munkatársai táplálkozástudomá-
musait, eredményeit vagy épp fejlesztendő területeit. nyi vizsgálatokat végeztek. Az adatgyűjtéshez félig
strukturált interjúkat készítettünk, önkitöltős kér-
dőíveket alkalmaztunk, illetve a menzahasználatot
A KUTATÁS TÁRGYA ÉS CÉLKITŰZÉSE
résztvevő meg gyeléssel mértük fel. A kutatásban
2018-ban egy, a Magyar Tudományos Akadémia az általános iskolák 3–8. évfolyamát vizsgáltuk,
Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudo- évfolyamonként 2-2 osztályt, a tanári kart, az élel-
mányi Intézete (jogutódja a HUN-REN BTK Nép- mezési szakembereket és a szülői közösséget is be-
rajztudományi Intézet) és az Országos Gyógyszeré- vonva.
szeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (jogutódja a A kérdések a menza és a büfé használatára, az ott-
NNGYK) között létrejött interdiszciplináris együtt- honi étkezési szokásokra, az ételek ismeretére, illetve
működés volt az alapja annak a sikeresen elnyert arra vonatkoztak, hogy a különböző szereplők meny-
kutatási pályázatnak, amelynek középpontjában a nyire kísérik gyelemmel a menza menüjét, s elége-
gyermek-közétkeztetés állt. A vizsgálat 2018-ban dettek-e azzal. A kérdőívet 1781 szülő, 85 tanár, 37
kezdődött és 2024-ben zárul. Különlegessége, hogy konyhai dolgozó, 10 élelmezésvezető és 1946 tanuló
18