Page 21 - Új Diéta XXXIII. évfolyam, 2. szám | 2024.
P. 21

ÚJ DIÉTA





           egyik vizsgált csoportban sem. A szülők (40,4%) és
           a konyhai dolgozók (48,7%) többsége ritkán fogyaszt   2. ÁBRA: TELJES ŐRLÉSŰ PÉKÁRU ÉS TELJES ÉRTÉKŰ KÖRET FO-
                                                     GYASZTÁSI GYAKORISÁGA A SZÜLŐK KÖRÉBEN (N = 1781)
           ilyen köretet. Az élelmezésvezetők (40%) jellemzően
           párszor egy héten, míg a tanárok (45,9%) szintén pár-
           szor egy héten vagy ritkán választanak teljes értékű
           köretet. A szülők ezekre a termékekre vonatkozó fo-
           gyasztási szokásait a 2. ábra taglalja.
           Üdítőitalt (pl. cukros/cukormentes kólát, narancsízű
           italt, jeges teát, szörpöt) a szülők 48,2%-a ritkán,
           23%-a párszor egy héten, míg 16,7%-a mindennap
           iszik. Az egyéb vizsgált szereplők közül az élelmezés-
           vezetők többsége (50%) válaszolta, hogy soha nem
           fogyaszt ilyen típusú italt. A megkérdezett konyhai
           dolgozók (48,7%) és a tanárok (48,2%) közül legtöb-
           ben ritkán fogyasztanak üdítőt.           3. ÁBRA: NAPI FOLYADÉKVÁLASZTÁS A SZÜLŐK KÖRÉBEN
           A szülők 23,3%-a egyáltalán nem, míg 47,4%-a egy-  (N = 1781)
           nél többször szokott kávét inni naponta. A konyhai
           dolgozók (62,2%), a tanárok (60%) és az élelmezés-
           vezetők (80%) többsége válaszolta, hogy kávéból
           naponta több adagot fogyaszt. Az energiaitalok ke-
           vésbé mutatkoztak népszerűnek a kérdőívet kitöltők
           körében. A szülők 79,3%-a válaszolta, hogy soha és
           csupán 0,8% válaszolta, hogy mindennap fogyaszt
           energiaitalt. A kutatásban részt vevő többi csoportra
           is igaz, hogy jellemzően soha nem iszik ilyen típusú
           italt (tanárok: 85,9%-a, konyhai dolgozók: 73%-a,
           élelmezésvezetők: 100%-a). Az átlagos, napi folya-
           dékfogyasztásról többválasztós kérdést tettünk fel. A
           szülők körében legnépszerűbbek a víz és az ásvány-
           víz (91,7%) voltak, ezt követték a tej és a joghurt-  lők: 61%, tanárok: 58,8%, konyhai dolgozók: 62,2%,
           italok (36,9%), majd a cukormentes (26,2%), illetve  élelmezésvezetők: 80%).
           a cukortartalmú (26,1%) üdítőitalok, legritkábban  A kutatásban részt vevőknek 5-ös skálán – ahol az
           energia- és sportitalokat fogyasztanak  (3. ábra). A  1-es az egyáltalán nem jellemzőt, míg az 5-ös a na-
           többi megkérdezett csoport körében is a víz volt a  gyon jellemzőt jelenti – kellett magukra vonatkozóan
           legtöbbek által választott folyadék (tanárok: 97,7%,  értékelni egy adott kijelentést. Ezek alapján a szülők
           konyhai dolgozók: 89,2%, élelmezésvezetők: 100%).   és a konyhai dolgozók többsége úgy vélekedett, hogy
           Táplálkozási ismereteik alapján minden megkér-  közepesen, míg a tanárok és az élelmezésvezetők úgy
           dezett csoportban a többség szerint gyümölcsöt  gondolták,  hogy  inkább  igaz  rájuk,  hogy  egészsé-
           és zöldséget naponta kellene fogyasztani (szülők:  gesen táplálkoznak. Véleményük szerint egyénileg
           86,1%; 83,6%, tanárok: 91,8%; 93%, konyhai dolgo-  sokat tehetnek egészségük megőrzéséért, és ebben
           zók: 78,4%; 75,7%, élelmezésvezetők: 90%; 100%).  a  táplálkozásnak  fontos  szerepe  van.  Mind  a  szü-
           A tejtermékeket jellemzően naponta fogyasztandó-  lők, mind a tanárok, mind az élelmezésen dolgozók
           nak gondolják a válaszadók (szülők: 52,8%, tanárok:  egyetértettek abban, hogy a gyermekek táplálkozási
           49,4%, konyhai dolgozók: 48,7%, élelmezésvezetők:  szokásának formálása jellemzően a család feladata.
           80%). Édesség tekintetében legtöbben a ,,havonta  Az iskolák szerepét ebben a tekintetben a többség
           néhányszor szabad enni” választ jelölték meg (szü-  közepesnek értékelte.






                                                  20
   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26