Page 21 - Új Diéta XXXIII. évfolyam, 2. szám | 2024.
P. 21
ÚJ DIÉTA
egyik vizsgált csoportban sem. A szülők (40,4%) és
a konyhai dolgozók (48,7%) többsége ritkán fogyaszt 2. ÁBRA: TELJES ŐRLÉSŰ PÉKÁRU ÉS TELJES ÉRTÉKŰ KÖRET FO-
GYASZTÁSI GYAKORISÁGA A SZÜLŐK KÖRÉBEN (N = 1781)
ilyen köretet. Az élelmezésvezetők (40%) jellemzően
párszor egy héten, míg a tanárok (45,9%) szintén pár-
szor egy héten vagy ritkán választanak teljes értékű
köretet. A szülők ezekre a termékekre vonatkozó fo-
gyasztási szokásait a 2. ábra taglalja.
Üdítőitalt (pl. cukros/cukormentes kólát, narancsízű
italt, jeges teát, szörpöt) a szülők 48,2%-a ritkán,
23%-a párszor egy héten, míg 16,7%-a mindennap
iszik. Az egyéb vizsgált szereplők közül az élelmezés-
vezetők többsége (50%) válaszolta, hogy soha nem
fogyaszt ilyen típusú italt. A megkérdezett konyhai
dolgozók (48,7%) és a tanárok (48,2%) közül legtöb-
ben ritkán fogyasztanak üdítőt. 3. ÁBRA: NAPI FOLYADÉKVÁLASZTÁS A SZÜLŐK KÖRÉBEN
A szülők 23,3%-a egyáltalán nem, míg 47,4%-a egy- (N = 1781)
nél többször szokott kávét inni naponta. A konyhai
dolgozók (62,2%), a tanárok (60%) és az élelmezés-
vezetők (80%) többsége válaszolta, hogy kávéból
naponta több adagot fogyaszt. Az energiaitalok ke-
vésbé mutatkoztak népszerűnek a kérdőívet kitöltők
körében. A szülők 79,3%-a válaszolta, hogy soha és
csupán 0,8% válaszolta, hogy mindennap fogyaszt
energiaitalt. A kutatásban részt vevő többi csoportra
is igaz, hogy jellemzően soha nem iszik ilyen típusú
italt (tanárok: 85,9%-a, konyhai dolgozók: 73%-a,
élelmezésvezetők: 100%-a). Az átlagos, napi folya-
dékfogyasztásról többválasztós kérdést tettünk fel. A
szülők körében legnépszerűbbek a víz és az ásvány-
víz (91,7%) voltak, ezt követték a tej és a joghurt- lők: 61%, tanárok: 58,8%, konyhai dolgozók: 62,2%,
italok (36,9%), majd a cukormentes (26,2%), illetve élelmezésvezetők: 80%).
a cukortartalmú (26,1%) üdítőitalok, legritkábban A kutatásban részt vevőknek 5-ös skálán – ahol az
energia- és sportitalokat fogyasztanak (3. ábra). A 1-es az egyáltalán nem jellemzőt, míg az 5-ös a na-
többi megkérdezett csoport körében is a víz volt a gyon jellemzőt jelenti – kellett magukra vonatkozóan
legtöbbek által választott folyadék (tanárok: 97,7%, értékelni egy adott kijelentést. Ezek alapján a szülők
konyhai dolgozók: 89,2%, élelmezésvezetők: 100%). és a konyhai dolgozók többsége úgy vélekedett, hogy
Táplálkozási ismereteik alapján minden megkér- közepesen, míg a tanárok és az élelmezésvezetők úgy
dezett csoportban a többség szerint gyümölcsöt gondolták, hogy inkább igaz rájuk, hogy egészsé-
és zöldséget naponta kellene fogyasztani (szülők: gesen táplálkoznak. Véleményük szerint egyénileg
86,1%; 83,6%, tanárok: 91,8%; 93%, konyhai dolgo- sokat tehetnek egészségük megőrzéséért, és ebben
zók: 78,4%; 75,7%, élelmezésvezetők: 90%; 100%). a táplálkozásnak fontos szerepe van. Mind a szü-
A tejtermékeket jellemzően naponta fogyasztandó- lők, mind a tanárok, mind az élelmezésen dolgozók
nak gondolják a válaszadók (szülők: 52,8%, tanárok: egyetértettek abban, hogy a gyermekek táplálkozási
49,4%, konyhai dolgozók: 48,7%, élelmezésvezetők: szokásának formálása jellemzően a család feladata.
80%). Édesség tekintetében legtöbben a ,,havonta Az iskolák szerepét ebben a tekintetben a többség
néhányszor szabad enni” választ jelölték meg (szü- közepesnek értékelte.
20