Page 24 - Új Diéta XXXIII. évfolyam, 2. szám | 2024.
P. 24

ÚJ DIÉTA






           BEVEZETÉS                                hízás, 2-es típusú cukorbetegség, szív- és érrendsze-
                                                    ri, valamint daganatos betegségek stb.) fokozott koc-
           Az élelmiszerek feldolgozottsági foka főzés, sütés,  kázatával jár együtt. Sok ország már beépítette vagy
           fűszerezés, aprítás, esetleg más élelmiszerrel való  tervezi beépíteni az UPF-ek fogyasztására vonatkozó
           kombinálás  hatására  a  nyers  állapotához  képest  ajánlásokat a nemzeti táplálkozási irányelveibe, de
           megváltozik, növekedik, ezáltal egyre inkább fel-  jelenleg a szakértők az élelmiszereket a saját tapasz-
           dolgozottá válik. Az élelmiszerek feldolgozását már  talataikra támaszkodva gyakran egyenként kategori-
           ősidők óta alkalmazzák az emberi táplálkozás terén  zálják be az élelmiszer-feldolgozási szintek szerint, s
           (1, 2). Az évszázadok során azt is felfedezték, hogy  ez munka- és időigényes (6).
           ugyancsak alkalmazták őseink a sózás, a fermentá-  Az élelmiszerek feldolgozásával kapcsolatos krité-
           lás vagy a szárítás technológiáját. Ezeknek az eljá-  riumok szerinti osztályozására számos rendszert
           rásoknak élelmiszer-biztonsági szempontból kife-  alkalmaznak, amelyek mindegyike különböző in-
           jezett  jelentőségük  van,  ugyanis  a  nyers,  nehezen  dikátorok és mérőszámok alapján csoportosítja a
           emészthető, gyorsan romló vagy éppen szennyezett  feldolgozott élelmiszereket, illetve  egészséghatá-
           élelmiszerek biztonságos,  könnyebben emészthető  saikat. Az egyik ilyen módszer a NOVA-klasszifi-
           és mikrobiológiai szempontból is ehető étellé, élel-  káció (3).
           miszerré válnak (2). Az élelmiszer-feldolgozás el-
           sődleges célja a termékbiztonság, az emészthetőség,   MIT MUTAT A NOVA-KLASSZIFIKÁCIÓ?
           valamint az ízletesség fokozása. Emellett lényeges

           az eltarthatóság javítása és az ételkészítés egyszerű-  A NOVA-klasszi káció a legelterjedtebb rendszer
           sítése is (3). Összességében az élelmiszerek feldol-  a feldolgozott élelmiszerek osztályozását tekintve,
           gozása bizonyos fokig általánosnak és hasznosnak  amelynek célja, hogy „minden élelmiszert az ipari
           mondható (4).                            folyamatok jellege, mértéke és célja szerint osztá-
           Ugyanakkor egyre több bizonyíték mutat arra, hogy  lyozzon” (3). A NOVA-klasszi  káció nem egy mo-
           az élelmiszerek nemcsak a tápanyagok egyszerű ösz-  zaikszó, ugyanis elnevezése brazil kutatóktól a „nova
           szességét jelentik, hanem olyan tényezők is megha-  classi cação” kifejezésből származik, amely portugál

           tározók, mint az élelmiszerek feldolgozottsági foka  nyelven „új osztályozást” jelent. Ezek élelmiszeripa-
           és  formázása,  amelyek  egyre  összetettebbé  váltak  ri technológiákat foglalnak magukba, amelyeket az
           az évtizedek során. Az élelmiszerek feldolgozottsá-  élelmiszerek fogyasztása vagy készítése előtt alkal-
           gi foka számottevően megnőtt, ezért egyre nagyobb  maznak (4).
           arányban jelentek meg iparilag feldolgozott élelmi-  A NOVA-rendszer az élelmiszereket négy csoportba
           szerek az étrendben (3). Az élelmiszer-tudomány és  sorolja a feldolgozottsági fokuktól és az összetételük-
           -technológia által kifejlesztett technikák nagyban  től függően: a NOVA1 a „feldolgozatlan vagy mini-
           befolyásolják a  különböző  élelmiszer-összetevőket,  málisan feldolgozott élelmiszerek” csoportját jelenti,
           ezáltal az élelmiszerek természetét és azok emberi  a NOVA2 a „konyhai összetevőket” tartalmazza, a
           egészségre gyakorolt hatását (4).        NOVA3 a „feldolgozott élelmiszereket” jelenti és a
           Az utóbbi időben jócskán megnőtt az érdeklődés  NOVA4 az „ultrafeldolgozott élelmiszereket” tartal-
           aziránt, hogy az élelmiszer-feldolgozás mértéke ho-  mazza. A NOVA-klasszi káció alkalmazása a feldol-

           gyan befolyásolja az emberi egészséget (5). A kuta-  gozott élelmiszerek fogyasztása és egészségre gyako-
           tások felvetik, hogy kevesebb előnnyel és több hát-  rolt hatásának összefüggései tekintetében az utóbbi
           ránnyal járhat a feldolgozott élelmiszerek gyakori  időben egyre elterjedtebbé vált a táplálkozás-epide-
           fogyasztása, amelyet az egészségügyi szakemberek is  miológusok körében. Több országban (pl. Dél-Ame-
           alátámasztanak (2).                      rika országaiban és Franciaországban) a közegész-
           A legtöbb országban nőtt az ultrafeldolgozott élelmi-  ségügyi döntésekben is meghatározó szerepe van a
           szerek (ultra processed food, UPF) elérhetősége és  NOVA-klasszi  kációnak (3). A négy csoportot az 1.
           fogyasztása, amely a nem fertőző betegségek (pl. el-  ábra mutatja.






                                                  23
   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29