Page 18 - Új Diéta XXXIII. évfolyam, 2. szám | 2024.
P. 18
ÚJ DIÉTA XXXIII. 2024/2. SZÁM KUTATÁS
A gyermek-közétkeztetés komplex képének
vizsgálata néprajztudományi
és táplálkozástudományi szemmel I.
Varga-Nagy Veronika, Bakacs Márta, Báti Anikó PhD., Greiner Erika dr., Illés Éva,
Miháldy Kinga Lucia, Varga Anita, Zentai Andrea
Absztrakt
A HUN-REN BTK Néprajztudományi Intézet és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (jog-
utódja a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, továbbiakban NNGYK) közösen vett részt egy, a
gyermek-közétkeztetést felmérő kutatásban (2018–2024). A vizsgálat egyik fő célja a közelmúltban zajló menza-
reform és a helyi táplálkozáskultúra összeegyeztethetőségének megismerése volt. Az általunk kiválasztott kilenc
különböző településtípusú általános iskola került vizsgálatra önkitöltős kérdőívek, strukturált interjúk és részvevő
megfigyelés alkalmazásával. Cikkünkben a kérdőívek eredményei kerülnek bemutatásra. A szülők többsége saját
bevallása szerint nem fogyaszt naponta zöldséget (55,4%) és gyümölcsöt (57,3%). A vizsgálatba bevont csoportok
közül egyedül a tanároknál fordult elő, hogy a többség naponta eszik ezekből az élelmiszerekből. Teljes őrlésű
kenyeret vagy más teljes őrlésű pékárut a szülők (37%) és a tanárok (35,3%) többsége ritkán, míg az élelme-
zésvezetők (40%) mindennap, a konyhai dolgozók (67,6%) pedig jellemzően párszor egy héten fogyasztanak. A
táplálkozási ismeretekre vonatkozó kérdéseknél a gyümölcsöt, a zöldséget és a tejet naponta fogyasztandónak
jelölte a kutatásban részt vevők többsége. Az eredmények rávilágítanak arra, hogy a gyermekeket körülvevő fel-
nőttek táplálkozási szokásainak megismerése nagyon fontos, mert azok a gyermekek egészségmagatartására és
táplálkozási szokásaira is hatással vannak.
Kulcsszavak: menza, közétkeztetés, étkezési szokások
Abstract
Examination of school catering from the perspective of ethnography and nutrition
The Institute of Ethnography and the National Institute of Pharmacy and Nutrition (the legal successor of the
National Center for Public Health and Pharmacy) jointly participated in a survey of school catering (2018–2024).
One of the main aims of the research was to find out the compatibility of the recent catering reform and the local
nutrition culture. 9 elementary schools were selected by us for research. We used the following methods self-filled
questionnaires, structured interviews and participant observation. The results of the questionnaires are presented
in this article. According to their self declaration the majority of parents do not consume vegetables (55.4%) and
fruit (57.3%) on a daily basis. Only the majority of teachers ate these foods every day. The majority of parents
(37%) and teachers (35.3%) rarely eat wholemeal bread or other wholemeal baked goods, while nutrition mana-
gers eat (40%) it every day and kitchen workers (67.6%) typically eat it a few times a week. In the questions about
nutritional knowledge, the majority of the participants in the research indicated that fruit, vegetables and milk
should be consumed daily. The results highlight the importance of getting to know the dietary habits of adults
surrounding the children, as they have an impact on children’s health behaviour and dietary habits.
Keywords: school catering, public catering, eating habits
17