Page 18 - Új Diéta XXXIII. évfolyam, 2. szám | 2024.
P. 18

ÚJ DIÉTA XXXIII.  2024/2. SZÁM                                 KUTATÁS




           A gyermek-közétkeztetés komplex képének

           vizsgálata néprajztudományi

           és táplálkozástudományi szemmel I.




           Varga-Nagy Veronika, Bakacs Márta, Báti Anikó PhD., Greiner Erika dr., Illés Éva,
           Miháldy Kinga Lucia, Varga Anita,  Zentai Andrea


            Absztrakt
            A HUN-REN BTK Néprajztudományi Intézet és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (jog-
            utódja a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, továbbiakban NNGYK) közösen vett részt egy, a
            gyermek-közétkeztetést felmérő kutatásban (2018–2024). A vizsgálat egyik fő célja a közelmúltban zajló menza-
            reform és a helyi táplálkozáskultúra összeegyeztethetőségének megismerése volt. Az általunk kiválasztott kilenc
            különböző településtípusú általános iskola került vizsgálatra önkitöltős kérdőívek, strukturált interjúk és részvevő
            megfigyelés alkalmazásával. Cikkünkben a kérdőívek eredményei kerülnek bemutatásra. A szülők többsége saját
            bevallása szerint nem fogyaszt naponta zöldséget (55,4%) és gyümölcsöt (57,3%). A vizsgálatba bevont csoportok
            közül egyedül a tanároknál fordult elő, hogy a többség naponta eszik ezekből az élelmiszerekből. Teljes őrlésű
            kenyeret vagy más teljes őrlésű pékárut a szülők (37%) és a tanárok (35,3%) többsége ritkán, míg az élelme-
            zésvezetők (40%) mindennap, a konyhai dolgozók (67,6%) pedig jellemzően párszor egy héten fogyasztanak. A
            táplálkozási ismeretekre vonatkozó kérdéseknél a gyümölcsöt, a zöldséget és a tejet naponta fogyasztandónak
            jelölte a kutatásban részt vevők többsége. Az eredmények rávilágítanak arra, hogy a gyermekeket körülvevő fel-
            nőttek táplálkozási szokásainak megismerése nagyon fontos, mert azok a gyermekek egészségmagatartására és
            táplálkozási szokásaira is hatással vannak.
            Kulcsszavak: menza, közétkeztetés, étkezési szokások

            Abstract
            Examination of school catering from the perspective of ethnography and nutrition
            The Institute of Ethnography and the National Institute of Pharmacy and Nutrition (the legal successor of the
            National Center for Public Health and Pharmacy) jointly participated in a survey of school catering (2018–2024).
            One of the main aims of the research was to find out the compatibility of the recent catering reform and the local
            nutrition culture. 9 elementary schools were selected by us for research. We used the following methods self-filled
            questionnaires, structured interviews and participant observation. The results of the questionnaires are presented
            in this article. According to their self declaration the majority of parents do not consume vegetables (55.4%) and
            fruit (57.3%) on a daily basis. Only the majority of teachers ate these foods every day. The majority of parents
            (37%) and teachers (35.3%) rarely eat wholemeal bread or other wholemeal baked goods, while nutrition mana-
            gers eat (40%) it every day and kitchen workers (67.6%) typically eat it a few times a week. In the questions about
            nutritional knowledge, the majority of the participants in the research indicated that fruit, vegetables and milk
            should be consumed daily. The results highlight the importance of getting to know the dietary habits of adults
            surrounding the children, as they have an impact on children’s health behaviour and dietary habits.
            Keywords: school catering, public catering, eating habits






                                                  17
   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23