Page 22 - Új Diéta XXXIII. évfolyam, 2. szám | 2024.
P. 22
ÚJ DIÉTA
MEGBESZÉLÉS en ritkán vagy párszor egy héten választanak teljes
őrlésű pékárut vagy teljes értékű köretet.
A közétkeztetés összetett működését, elfogadottságát A cikkben közölt adatok a teljes kutatásnak csak egy
számtalan tényező befolyásolja. Cikkünkben olyan szeletét villantják fel. A bemutatott kutatási eredmé-
kutatási eredmények kerültek bemutatásra, amelyek nyek felhívják a gyelmet arra, hogy a gyermekeket
rálátást engednek a gyermekeket körülvevő helyi körülvevő felnőttek táplálkozási szokásainak megis-
táplálkozáskultúrára és étkezési szokásokra. merése is kiemelt jelentőségű, hiszen mintaadó sze-
A hazai táplálkozási ajánlás (2) napi 3-5 alkalommal repük vitathatatlan a gyermekek egészségmagatar-
való étkezést javasol. Vizsgálatunk során azt talál- tásának és táplálkozási szokásainak kialakításában.
tuk, hogy a szülők többsége négy alkalommal, míg Célunk – a kutatás komplexitása miatt – további
a többi válaszadó csoport jellemzően háromszor adatok, tanulságok és jó gyakorlatok publikálása egy
eszik naponta. Az ajánlásnál kevesebb alkalommal a cikksorozat keretében.
konyhai dolgozók 2,7%-a, a szülők 3,4%-a és a taná-
rok 7,1%-a étkezik. Az Egészségügyi Világszervezet IRODALOM
(World Health Organisation, WHO) öt adag zöld- 1. Báti A (szerk.). Menzadimenziók. A gyermek-közétkeztetés társadalmi be-
ség és gyümölcs fogyasztását javasolja naponta (3). ágyazottsága. Budapest, 2023. BTK Néprajztudományi Intézet.
A 2019-es OTÁP-vizsgálat (4) eredményei alapján a https://doi.org/10.61380/978-963-567-072-7
magyar felnőtt lakosság (átlagos étkezési szokásait Available from: https://nti.abtk.hu/hu/kiadvanyok/kiadvanytar/neprajztu-
gyelembe véve) nem éri el ezt az ajánlott mennyi- domanyi-konyvtar/797-neprajztudomanyi-konyvtar-2
séget. A kutatásunk kérdéseire adott válaszok ezzel 2. Felnőtt okostányér [Internet]. Available from: https://www.okostanyer.hu/
összhangban álltak. A vizsgálatba bevont csopor- okostanyer-felnott/
tok közül egyedül a tanároknál fordult elő, hogy a 3. Healthy diet [Internet] 2020. Available from: https://www.who.int/news-
többség naponta eszik ezekből az élelmiszerekből. A room/fact-sheets/detail/healthy-diet
2019-es OTÁP-vizsgálatból az is kiderült, hogy ha- 4. Bakacs M. Kutatási jelentés a felnőttek táplálkozásának, tápláltsági állapo-
zánkban a teljes őrlésű gabona fogyasztása csökkent tának trendjéről 2009–2014–2019. Budapest: Országos Gyógyszerészeti és
az előző évekhez képest. Az ajánlások (2, 5) a na- Élelmezés-egészségügyi Intézet. [Internet]. Available from:https://ogyei.gov.
gyobb rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalmuk mi- hu/dynamic/otap_2019_kutatasi_jelentes_v3.pdf
att ezeknek az élelmiszereknek a napi rendszerességű 5. European Commission. Dietary recommendations for whole grain intake
fogyasztását javasolják, ám a vizsgálatunkban részt [Internet]. [last updated: 09 apr 2021]. Available from: https://knowledge-
vevők közül egyedül az élelmezésvezetők válaszolták 4policy.ec.europa.eu/health-promotion-knowledge-gateway/whole-gra-
azt, hogy naponta, míg a többi csoportban jellemző- in-dietary-recommendations-4_en
21