Page 22 - Új Diéta XXXIII. évfolyam, 2. szám | 2024.
P. 22

ÚJ DIÉTA






           MEGBESZÉLÉS                              en ritkán vagy párszor egy héten választanak teljes
                                                    őrlésű pékárut vagy teljes értékű köretet.
           A közétkeztetés összetett működését, elfogadottságát  A cikkben közölt adatok a teljes kutatásnak csak egy
           számtalan tényező befolyásolja. Cikkünkben olyan  szeletét villantják fel. A bemutatott kutatási eredmé-

           kutatási eredmények kerültek bemutatásra, amelyek  nyek felhívják a  gyelmet arra, hogy a gyermekeket
           rálátást engednek a gyermekeket körülvevő helyi  körülvevő felnőttek táplálkozási szokásainak megis-
           táplálkozáskultúrára és étkezési szokásokra.  merése is kiemelt jelentőségű, hiszen mintaadó sze-
           A hazai táplálkozási ajánlás (2) napi 3-5 alkalommal  repük vitathatatlan a gyermekek egészségmagatar-
           való étkezést javasol. Vizsgálatunk során azt talál-  tásának és táplálkozási szokásainak kialakításában.
           tuk, hogy a szülők többsége négy alkalommal, míg  Célunk – a kutatás komplexitása miatt – további
           a többi válaszadó csoport jellemzően háromszor  adatok, tanulságok és jó gyakorlatok publikálása egy
           eszik naponta. Az ajánlásnál kevesebb alkalommal a  cikksorozat keretében.
           konyhai dolgozók 2,7%-a, a szülők 3,4%-a és a taná-
           rok 7,1%-a étkezik. Az Egészségügyi Világszervezet  IRODALOM
           (World Health Organisation, WHO) öt adag zöld-  1.  Báti A (szerk.). Menzadimenziók. A gyermek-közétkeztetés társadalmi be-
           ség és gyümölcs fogyasztását javasolja naponta (3).   ágyazottsága. Budapest, 2023. BTK Néprajztudományi Intézet.
           A 2019-es OTÁP-vizsgálat (4) eredményei alapján a    https://doi.org/10.61380/978-963-567-072-7
           magyar felnőtt lakosság (átlagos étkezési szokásait     Available from: https://nti.abtk.hu/hu/kiadvanyok/kiadvanytar/neprajztu-

            gyelembe véve) nem éri el ezt az ajánlott mennyi-  domanyi-konyvtar/797-neprajztudomanyi-konyvtar-2
           séget. A kutatásunk kérdéseire adott válaszok ezzel   2.  Felnőtt okostányér [Internet]. Available from: https://www.okostanyer.hu/
           összhangban  álltak. A  vizsgálatba  bevont  csopor-  okostanyer-felnott/
           tok közül egyedül a tanároknál fordult elő, hogy a   3.  Healthy diet [Internet] 2020. Available from: https://www.who.int/news-
           többség naponta eszik ezekből az élelmiszerekből. A   room/fact-sheets/detail/healthy-diet
           2019-es OTÁP-vizsgálatból az is kiderült, hogy ha-  4.  Bakacs M. Kutatási jelentés a felnőttek táplálkozásának, tápláltsági állapo-
           zánkban a teljes őrlésű gabona fogyasztása csökkent   tának trendjéről 2009–2014–2019. Budapest: Országos Gyógyszerészeti és
           az előző évekhez képest. Az ajánlások (2, 5) a na-  Élelmezés-egészségügyi Intézet. [Internet]. Available from:https://ogyei.gov.
           gyobb rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalmuk mi-  hu/dynamic/otap_2019_kutatasi_jelentes_v3.pdf
           att ezeknek az élelmiszereknek a napi rendszerességű   5.  European Commission. Dietary recommendations for whole grain intake
           fogyasztását javasolják, ám a vizsgálatunkban részt   [Internet]. [last updated: 09 apr 2021]. Available from: https://knowledge-
           vevők közül egyedül az élelmezésvezetők válaszolták   4policy.ec.europa.eu/health-promotion-knowledge-gateway/whole-gra-
           azt, hogy naponta, míg a többi csoportban jellemző-  in-dietary-recommendations-4_en





























                                                  21
   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27