Page 25 - Új Diéta XXXIII. évfolyam, 2. szám | 2024.
P. 25

ÚJ DIÉTA





           1. Feldolgozatlan vagy minimálisan feldol-  1. ÁBRA – NOVA-KLASSZIFIKÁCIÓ. A KÜLÖNBÖZŐ SZÍNEK
           gozott élelmiszerek (NOVA1 – unprocessed/  (VILÁGOSZÖLD, ZÖLD, NARANCSSÁRGA ÉS PIROS) A FELDOLGOZÁS
           minimally processed foods – MPF)          MÉRTÉKÉT JELÖLIK; A ZÖLD SZÍNEK (MPF ÉS PCI) A LEGKEVESEBB
                                                     IPARI FELDOLGOZÁSSAL KÉSZÜLTEK, A NARANCSSÁRGA (PF) A
           A feldolgozatlan (vagy természetes) élelmiszerek   SZERÉNYEBB MÉRTÉKBEN, MÍG A PIROS (UPF) A LEGNAGYOBB
           közvetlenül növényekből vagy állatokból származ-  MÉRTÉKBEN (7)
           nak, és semmilyen élelmiszeripari változáson nem
           mennek keresztül (8).  Ide soroljuk a növényeket,
           azok termését (pl. gyümölcs, bizonyos gabonafélék,
           növényi részek, mint levél, szár, mag és gyökér) vagy
           állatok és az általuk termelt (pl. izom, belsőség, tojás
           és tej) ehető részeket, valamint a halakat, a gombá-
           kat, az algákat és a vizet (4).
           A minimálisan feldolgozott élelmiszerek természetes
           élelmiszereknek minősülnek, amelyeket olyan mód-
           szerekkel módosítottak, amelyek által az ehetetlen
           vagy nem kívánt élelmiszer-részüket eltávolították.
           Ezen kívül olyan eljárásokat alkalmaztak esetükben,
           mint a szárítás, az aprítás, az őrlés, a porítás, a frak-
           cionálás, a szűrés, a pörkölés, a forralás, az alkohol-
           mentes erjesztés, a pasztőrözés, a hűtés, a fagyasztás,
           a tartályba helyezés és a vákuumcsomagolás. Az em-  2. Feldolgozott alapanyagok, konyhai
           lített eljárások során az eredeti élelmiszerhez nem  összetevők (NOVA2 – processed culinary
           adnak hozzá adalékanyagokat, olajokat, zsírokat,  ingredients – PCI)
           cukrot vagy sót (4, 8).
           A feldolgozatlan és a minimálisan feldolgozott élel-  Ebbe a csoportba tartoznak az ételkészítéshez alkal-
           miszerek között nincs jellegzetes különbség. Az  mazott olajok, valamint a vaj, a zsír, a cukor és a só.
           említett módszerek az élelmi anyagok tartósításá-  Ezek olyan alapanyagok és összetevők, amelyek a
           ra, kedvezőbb tárolására, továbbá biztonságosabbá,  NOVA1-csoportba tartozó élelmiszerekből származ-
           emészthetőbbé vagy kellemesebbé és ízletesebbé té-  nak olyan eljárásokkal, mint a préselés, a  nomítás,

           telére szolgálnak. Jellemző a feldolgozatlan vagy mi-  az őrlés, a malmozás és a szárítás. Érdekesség, hogy a
           nimálisan feldolgozott élelmiszerekre, hogy gyakran  feldolgozott konyhai alapanyagok előállítására hasz-
           kombinálják őket akár éttermekben, kifőzdékben  nált módszerek többsége ősi eredetű (4, 8).
           vagy az otthoni ételkészítéskor egyéb feldolgozott  A „NOVA2” besorolású élelmiszereket általában
           élelmiszerrel (4, 8).                    kisebb mértékű ipari feldolgozás során állítják elő
           A csoport heterogenitása olyan szempontból is nagy,  abból a célból, hogy friss ételek készítésére és ízesí-
           hogy mind a feldolgozatlan, mind a minimálisan  tésére alkalmasak legyenek. A feldolgozott konyhai
           feldolgozott élelmiszerek energiasűrűsége, valamint  alapanyagok fogyasztása egymagukban nem aján-
           zsír-, szénhidrát-, fehérje-, vitamin-, ásványianyag-  lott, ugyanis tápanyag-összetételüket tekintve nem
           és  egyéb  bioaktívvegyület-tartalma,  illetve  azok  kiegyensúlyozottak, bizonyos tápanyagokból (pl. az
           aránya is számottevően különbözhet egymástól.  olajok zsírból) túlzottan nagy mennyiséget tartal-
           Mindemellett megfelelő változatosságban és kom-  maznak, míg más tápanyagok hiányoznak belőlük
           binációban az ebbe a csoportba tartozó valameny-  (pl. az olajból a szénhidrátok és a fehérjék) (4, 8).
           nyi élelmiszer fogyasztása az egészséges táplálkozás  A 2-es csoportba tartozó élelmiszereket egyéb élel-
           alapja lehet (4, 8).                     miszerrel (többnyire a NOVA1-csoportba tartozó








                                                  24
   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30