Page 20 - Új Diéta XXXIII. évfolyam, 2. szám | 2024.
P. 20
ÚJ DIÉTA
töltötte ki. A válaszokat tartalmazó adatbázisok alap- 1. TÁBLÁZAT: NAPI ÉTKEZÉSEK SZÁMA (SZÜLŐK: 1732 FŐ,
ján leíró statisztikai elemzéseket végeztünk. TANÁROK: 83 FŐ, KONYHAI DOLGOZÓK: 37 FŐ, ÉLELMEZÉSVE-
Cikkünkben a szülők, a tanárok, a konyhai dolgozók ZETŐK: 10 FŐ)
és az élelmezésvezetők által kitöltött kérdőívek alap- Napi Konyhai Élelmezés-
ján megállapított kutatási eredményeket ismertetjük, étkezések Szülők Tanárok dolgozók vezetők
száma
amelyekből következtethetünk a gyermekeket körül-
vevő helyi táplálkozáskultúrára. Egyszer 0,3% 0% 0% 0%
Kétszer 3,1% 7,2%% 2,7% 0%
Háromszor 31,4% 39,8% 56,8% 60%
EREDMÉNYEK
Négyszer 35,9% 34,9% 24,3% 40%
A kérdőív főként étkezési szokásokkal kapcsolatos
kérdésekből állt. Az eredmények alapján azt talál- Többször 29,3% 18,1% 16,2% 0%
tuk, hogy a szülők többsége (65,2%) négy vagy annál
több alkalommal, a többi válaszadó csoport pedig 1. ÁBRA: ZÖLDSÉG- ÉS GYÜMÖLCSFOGYASZTÁSI GYAKORISÁG A
jellemzően háromszor étkezik naponta (tanárok: SZÜLŐK KÖRÉBEN (N = 1781)
39,8%, konyhai dolgozók: 56,8%, élelmezésvezetők:
60%). A napi étkezések számával kapcsolatos további
válaszokat az 1. táblázat taglalja.
Az összes megkérdezett csoportban a legtöbben
mindennap reggeliznek (szülők: 67,6%, tanárok:
68,2%, konyhai dolgozók: 56,8%, élelmezésvezetők:
70%).
A szülők (26,9%) és a tanárok (56,5%) többsége
válaszolta, hogy sohasem fordul elő, hogy reggelire
kizárólag folyadékot, pl. kávét/tejet/teát/gyümölcs-
levet fogyasztana, ugyanakkor körükben a második
leggyakoribb válasz (szülőknél: 11,6%, tanároknál:
18,8%) volt, hogy ez a napi rutin része. Az általunk
megkérdezett élelmezésvezetők 50%-a soha nem fo-
gyaszt csupán folyadékot reggelire, míg a konyhai A tejjel, illetve a tejtermékekkel kapcsolatban a szü-
dolgozók között jellemzőbb, hogy mindennap kizá- lők 57,1%-a és a tanárok 58,8%-a válaszolta, hogy
rólag folyadékkal indítják a reggelt (27%). naponta, míg a szülők 28,8%-a és a tanárok 34,1%-a
Az egészséges táplálkozás alapjául szolgáló élelmi- állította, hogy heti pár alkalommal fogyaszt. A meg-
szerek fogyasztásával kapcsolatban az alábbi ered- kérdezett konyhai dolgozók körében a legjellemzőbb
ményeket kaptuk. A szülők többsége saját bevallása válasz (51,4%) a ,,heti pár alkalommal” volt. Az élel-
szerint nem fogyaszt naponta zöldséget (55,4%) és mezésvezetők 40%-a fogyaszt valamilyen tejtartalmú
gyümölcsöt (57,3%). Napi gyakorisággal 42,7% eszik terméket naponta. Teljes őrlésű kenyeret vagy más
zöldséget és 40,1% gyümölcsöt (1. ábra). Az általunk pékárut a szülők többsége ritkán (37%) vagy párszor
megkérdezett tanárok közül legtöbben azt válaszol- egy héten (34,4%) eszik. Az élelmezésvezetők jellem-
ták, hogy naponta fogyasztanak ezekből (zöldséget zően (40%) naponta, a konyhai dolgozók (67,6%) egy
60% és gyümölcsöt 54,1%) az élelmiszerekből. Zöld- héten párszor fogyasztják ezeket a termékeket. A ta-
séget a kutatásunkban részt vevő összes élelmezésve- nárok körében nagyjából kiegyenlített volt a válaszok
zető naponta, a konyhai dolgozók többsége (59,5%) aránya, 35,3% jelölte, hogy ritkán, 31,8%, hogy pár-
nem mindennap fogyaszt. Gyümölcsöt az élelmezés- szor egy héten és 30,6%, hogy mindennap eszik teljes
vezetők 50%-a eszik, míg a konyhai dolgozók 73%-a őrlésű kenyeret vagy pékárut. A teljes értékű köretek
nem fogyaszt naponta. esetében sem volt jellemző a napi szintű választás
19