Page 20 - Új Diéta XXXIII. évfolyam, 2. szám | 2024.
P. 20

ÚJ DIÉTA





           töltötte ki. A válaszokat tartalmazó adatbázisok alap-  1. TÁBLÁZAT: NAPI ÉTKEZÉSEK SZÁMA (SZÜLŐK: 1732 FŐ,
           ján leíró statisztikai elemzéseket végeztünk.  TANÁROK: 83 FŐ, KONYHAI DOLGOZÓK: 37 FŐ, ÉLELMEZÉSVE-
           Cikkünkben a szülők, a tanárok, a konyhai dolgozók   ZETŐK: 10 FŐ)
           és az élelmezésvezetők által kitöltött kérdőívek alap-  Napi     Konyhai   Élelmezés-
           ján megállapított kutatási eredményeket ismertetjük,   étkezések   Szülők  Tanárok  dolgozók  vezetők
                                                     száma
           amelyekből következtethetünk a gyermekeket körül-
           vevő helyi táplálkozáskultúrára.          Egyszer  0,3%    0%      0%      0%
                                                     Kétszer  3,1%   7,2%%   2,7%     0%
                                                     Háromszor  31,4%  39,8%  56,8%   60%
           EREDMÉNYEK
                                                     Négyszer  35,9%  34,9%  24,3%    40%
           A kérdőív főként étkezési szokásokkal kapcsolatos
           kérdésekből  állt.  Az  eredmények  alapján  azt  talál-  Többször  29,3%  18,1%  16,2%  0%
           tuk, hogy a szülők többsége (65,2%) négy vagy annál
           több alkalommal, a többi válaszadó csoport pedig   1. ÁBRA: ZÖLDSÉG- ÉS GYÜMÖLCSFOGYASZTÁSI GYAKORISÁG A
           jellemzően háromszor étkezik naponta (tanárok:   SZÜLŐK KÖRÉBEN (N = 1781)
           39,8%, konyhai dolgozók: 56,8%, élelmezésvezetők:
           60%). A napi étkezések számával kapcsolatos további
           válaszokat az 1. táblázat taglalja.
           Az  összes  megkérdezett  csoportban a  legtöbben
           mindennap reggeliznek (szülők: 67,6%, tanárok:
           68,2%, konyhai dolgozók: 56,8%, élelmezésvezetők:
           70%).
           A szülők (26,9%) és a tanárok (56,5%) többsége
           válaszolta, hogy sohasem fordul elő, hogy reggelire
           kizárólag folyadékot, pl. kávét/tejet/teát/gyümölcs-
           levet fogyasztana, ugyanakkor körükben a második
           leggyakoribb válasz (szülőknél: 11,6%, tanároknál:
           18,8%) volt, hogy ez a napi rutin része. Az általunk
           megkérdezett élelmezésvezetők 50%-a soha nem fo-
           gyaszt  csupán folyadékot reggelire, míg a konyhai  A tejjel, illetve a tejtermékekkel kapcsolatban a szü-
           dolgozók között jellemzőbb, hogy mindennap kizá-  lők 57,1%-a és a tanárok 58,8%-a válaszolta, hogy
           rólag folyadékkal indítják a reggelt (27%).  naponta, míg a szülők 28,8%-a és a tanárok 34,1%-a
           Az egészséges táplálkozás alapjául szolgáló élelmi-  állította, hogy heti pár alkalommal fogyaszt. A meg-
           szerek fogyasztásával kapcsolatban az alábbi ered-  kérdezett konyhai dolgozók körében a legjellemzőbb
           ményeket kaptuk. A szülők többsége saját bevallása  válasz (51,4%) a ,,heti pár alkalommal” volt. Az élel-
           szerint nem fogyaszt naponta zöldséget (55,4%) és  mezésvezetők 40%-a fogyaszt valamilyen tejtartalmú
           gyümölcsöt (57,3%). Napi gyakorisággal 42,7% eszik  terméket naponta. Teljes őrlésű kenyeret vagy más
           zöldséget és 40,1% gyümölcsöt (1. ábra). Az általunk  pékárut a szülők többsége ritkán (37%) vagy párszor
           megkérdezett tanárok közül legtöbben azt válaszol-  egy héten (34,4%) eszik. Az élelmezésvezetők jellem-
           ták, hogy naponta fogyasztanak ezekből (zöldséget  zően (40%) naponta, a konyhai dolgozók (67,6%) egy
           60% és gyümölcsöt 54,1%) az élelmiszerekből. Zöld-  héten párszor fogyasztják ezeket a termékeket. A ta-
           séget a kutatásunkban részt vevő összes élelmezésve-  nárok körében nagyjából kiegyenlített volt a válaszok
           zető naponta, a konyhai dolgozók többsége (59,5%)  aránya, 35,3% jelölte, hogy ritkán, 31,8%, hogy pár-
           nem mindennap fogyaszt. Gyümölcsöt az élelmezés-  szor egy héten és 30,6%, hogy mindennap eszik teljes
           vezetők 50%-a eszik, míg a konyhai dolgozók 73%-a  őrlésű kenyeret vagy pékárut. A teljes értékű köretek
           nem fogyaszt naponta.                    esetében sem volt jellemző a napi szintű választás






                                                  19
   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25