Page 7 - Új Diéta XXXIII. évfolyam, 2. szám | 2024.
P. 7
ÚJ DIÉTA
gyakorolnak nagyobb hatást. Az önkéntesen feltün- zik meg a tápértékjelölést, mint a többi szegmensbe
tetett frontoldali tápértékjelölést még sokan nem - tartozó vásárlók. Az átlagosnál szigni kánsan kisebb
gyelik, elegendő információ hiányában nem is értik, arányban gyelnek a tápanyag-információkra az
ennek ellenére minden ötödik vásárlót befolyásolja a egészségproblémás szegmens tagjai.
döntés meghozatalában.
A TÁPÉRTÉKJELÖLÉS JELLEMZŐI ÉS A VELE
A TÁPÉRTÉKJELÖLÉS MEGTEKINTÉSE KAPCSOLATOS ELVÁRÁSOK
A kérdőívre kapott válaszok szerint a tápértékjelö- A háztartások többsége számára nagyon fontos infor-
lést a megkérdezettek 57%-a általában megtekinti az mációforrás az élelmiszerek csomagolása, hiszen 44%-
élelmiszerek vásárlásánál, ezen belül 15% mondta uk elégedett a rajtuk található adatokkal, 58%-uk sze-
azt, hogy mindig megteszi ezt. A különböző vásár- rint a csomagolás segít megalapozott döntést hozni,
lási szituációk esetén változik a tápértékjelölés meg- s 56%-uk szerint sok hasznos információt tartalmaz.
tekintésének gyakorisága: az először vásárolt termék Az elsődleges probléma a túl kicsinek érzékelt betű-
esetében 86%-uk mindig vagy általában rátekint a méret, amely 61%-uk szerint megnehezíti az olvasást.
tápanyagok felsorolására, míg a legkisebb arányt A háztartások nagyjából negyedrésze (24%) gondolja
természetesen a rendszeresen vásárolt termék esetén bonyolultnak a csomagoláson feltüntetett tápértékre
tapasztaltuk (37%). Az 1. ábra mutatja a válaszok vonatkozó adatokat, a tápértékjelölés 29% szerint túl
megoszlását a tápértékjelölés megtekintési gyakori- sok információt tartalmaz, s mindössze egyötödük
sága kapcsán. szerint nehéz összehasonlítani ennek alapján a hason-
ló élelmiszereket. A 2. ábra a kérdés állításaival való
1. ÁBRA: A TÁPÉRTÉKJELÖLÉS MEGTEKINTÉSE (N = 3288) egyetértés fokozatait mutatja be.
A nehéz olvashatóságot éppen azok fájlalják legin-
kább, akik nagyobb érdeklődést mutatnak a címkék
iránt: az egészségproblémákkal küzdők és az egész-
ségtudatosak esetén gyakoriak a számottevő különb-
ségek az átlaghoz képest. Az érdektelen szegmens
tagjai viszont szinte minden vizsgált állítás esetén
szigni kánsan rosszabb válaszokat adtak, mint az
összes háztartás. A tápértékre és az összetételre vo-
natkozó információkra vonatkozó pozitív állítások-
kal leginkább az egészségproblémások értenek egyet.
A TÁPÉRTÉKJELÖLÉS EGYSÉGÉNEK ÉRTELMEZÉSE
Adatainkból kiderült, hogy tízből nyolc vásárló töb-
bé-kevésbé rendszeresen megtekinti a tápértékje-
lölést. A háztartások 62%-a nyilatkozott úgy, hogy
A háttérváltozókat is gyelembe véve azt tapasz- valamilyen formában gyelembe is veszi az ott talál-
taltuk, hogy a csomagolt élelmiszereken megjelenő ható adatokat: 32%-uk szerint az értékek mindig 100
információk gyelemmel követését erősen befolyá- grammra vagy ml-re vonatkoznak, 16%-uk szerint
solja a táplálkozáshoz fűződő viszony és az egészségi a teljes csomagra, 14%-uk szerint adagra. 36%-uk
állapot. Az egészségproblémákkal küzdők minden megnézi, de nem veszi gyelembe, vagy el sem ol-
vizsgált szituációban, míg az egészségtudatosok a vassa, míg 2% nem válaszolt erre a kérdésre.
rendszeresen vásárolt termékek kivételével minden A tápértékjelölésre irányuló gyelmet leginkább az
más esetben szigni kánsan nagyobb arányban né- egészségi problémák és az egészségtudatosság növe-
6