Page 10 - Új Diéta XXXIII. évfolyam, 2. szám | 2024.
P. 10

ÚJ DIÉTA





           harmaduk tudta megjelölni, hogy az adatokat alape-  IRODALOM
           setben 100 grammra vagy milliliterre kell érteni, míg   1.  1169/2011/EU rendelet a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásá-
           16%-uk szerint azok a teljes csomagra vonatkoznak.  ról, Pub. L. No. 1169/2011/EU. 2011. Available from: http://tiny.cc/uf4mxz
           Az élelmiszerek csomagolásán feltüntetett, táblázatos   2.  10/1988. (VI. 30.) MÉM-SZEM együttes rendelet, Pub. L. No. 10/1988. (VI.
           formátumú tápértékjelölés megítélése egyértelműen   30.)  (1988).  Available  from:  https://jogkodex.hu/jsz/1988_10_mem_
           pozitív: majdnem mindenki találkozott már vele, s   szem_rendelet_8888280
           csaknem kétharmaduk kedveli is. A fogyasztók dön-  3.  Európai Bizottság. Fehér könyv – A táplálkozással, túlsúllyal és elhízással kap-
           tő többsége szerint könnyen összehasonlíthatók vele   csolatos egészségügyi kérdésekre vonatkozó európai stratégiáról. Az Európai
           az azonos típusú élelmiszerek, a többségnek segít   Közösségek Bizottsága. 2007. http://tiny.cc/pg4mxz
           megalapozott döntést hozni, s döntően hasznosnak   4.  Antal E, Bánáti D, Pilling R (Szerk.). A magyar lakosság életmódja: Táplál-
           ítélik meg a rajta található információkat. Háromból   kozás, testmozgás és lélek. TÉT Platform Egyesület. 2017. Available from:
           két fogyasztó érthetőnek, hasznosnak, áttekinthe-  http://tetplatform.hu/wp-content/uploads/2019/03/TET_Platform_Fe-
           tőnek és részletesnek tartja, tehát kétségtelen, hogy   her_konyv_vegleges.pdf
           nagy presztízsűek, s ezt érdemes lenne az edukáció,   5.  Ni Mhurchu C, Eyles H, Jiang Y, Blakely T. Do nutrition labels in uence healt-

           illetve a szaktanácsadás során kihasználni a megfele-  hier food choices? Analysis of label viewing behaviour and subsequent food
           lő élelmiszer-választás elősegítésére.     purchases in a labelling intervention trial. Appetite, 2018; 121: 360–365.
           Az egészséges életmód és a tudatosság alapján lét-   https://doi.org/10.1016/j.appet.2017.11.105
           rehozott  szegmenseket  elemezve az látható, hogy   6.  Miller LMS, Cassady DL. The e ects of nutrition knowledge on food label use.

           az egészségtudatosság és az egészséggel kapcsolatos   A review of the literature. Appetite, 2015; 92: 207–216.
           problémák megléte növeli a tápértékjelölésre irányu-   https://doi.org/10.1016/j.appet.2015.05.029

           ló  gyelmet. Az adatok értelmezését azonban főleg a   7.  Moore S, Donnelly J, Jones S, Cade J. E ect of educational interventions on

           tudatosság segíti elő, tehát fontos feladatot jelent az   understanding and use of nutrition labels: a systematic review. Nutrients,
           egészségügyi szakemberek számára az, hogy a táplál-  2018; 10(10):1432. https://doi.org/10.3390/nu10101432
           kozást érintő idült betegséggel élők számára elősegít-  8.  Amuta-Jimenez AO, Lo C, Talwar D, Khan N, Barry AE. Food label literacy
           sék a tápértékjelölés adatainak értelmezését, hiszen   and use among us adults diagnosed with cancer: Results from a national
           ez nagyban javíthatja a diéta- és terápiahűségüket, s   representative study. Journal of Cancer Education, 2019; 34(5): 1000–1009.
           javíthatja életminőségüket.                https://doi.org/10.1007/s13187-018-1403-z
           A tápértékjelölés az alapvető, elsősorban az élvezetes   9.  Nieto C, Tolentino-Mayo L, Monterrubio-Flores EC, Patiño SRG, Aguir-
           és praktikus elvárásokat tömörítő élelmiszer-válasz-  re-Hernández R, Barquera S. Nutrition label use is related to chronic
           tási szempontok közé tartozik. Fontosságát hang-  conditions among Mexicans: Data from the Mexican National Health
           súlyozza, hogy emellett a minőségi és a természetes   and Nutrition Survey 2016. Journal of the Academy of Nutrition and
           jellemzőkhöz is közel áll a vásárlók gondolataiban,   Dietetics, 2020; 120(5): 804–814.
           azaz egyaránt lényeges lehet azoknak, akik minőségi,    https://doi.org/10.1016/j.jand.2019.07.016
           természetes vagy akár élvezetes ételeket keresnek.  10. Žarnowski A, Jankowski M, Gujski M. Nutrition knowledge, dietary habits,
           A táplálkozással foglalkozó szakemberek számára   and food labels use – A representative cross-sectional survey among
           fontos feladat, hogy minél inkább kihasználják a táp-  adults in Poland. International Journal of Environmental Research and
           értékjelölés lehetőségeit az egészséges/egészségmeg-  Public Health, 2022; 19(18): 11364.
           őrző táplálkozás népszerűsítése vagy a diétába illesz-   https://doi.org/10.3390/ijerph191811364
           kedő élelmiszerek kiválasztásának oktatása során.  11. Plasek B, Lakner Z, Temesi Á. Factors that in uence the perceived healthiness

                                                      of food – review. Nutrients, 2020; 12(6): 1881.
           Köszönetnyilvánítás                       https://doi.org/10.3390/nu12061881
           A Táplálkozás, Életmód és Testmozgás Platform Egye-  12. Tisza A. Az ár győzött a tápérték felett. [Internet] 2023. Available from:
           sület köszönetet mond a kutatás megvalósításához   https://trademagazin.hu/hu/az-ar-gyozott-a-tapertek-felett/
           hozzájáruló minden szervezetnek, köztük az Agrár-  13. GfK Hungária. Legyen egészségesebb, ami  nom. [Internet] 2021. Ava-

           minisztériumnak, a GfK Hungáriának és a Grabowski   ilable  from:  https://www.gfk.com/insights/Legyen-egeszsegesebb-
           Kiadónak.                                  ami-  nom






                                                  9
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15