Page 10 - Új Diéta XXXIII. évfolyam, 2. szám | 2024.
P. 10
ÚJ DIÉTA
harmaduk tudta megjelölni, hogy az adatokat alape- IRODALOM
setben 100 grammra vagy milliliterre kell érteni, míg 1. 1169/2011/EU rendelet a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásá-
16%-uk szerint azok a teljes csomagra vonatkoznak. ról, Pub. L. No. 1169/2011/EU. 2011. Available from: http://tiny.cc/uf4mxz
Az élelmiszerek csomagolásán feltüntetett, táblázatos 2. 10/1988. (VI. 30.) MÉM-SZEM együttes rendelet, Pub. L. No. 10/1988. (VI.
formátumú tápértékjelölés megítélése egyértelműen 30.) (1988). Available from: https://jogkodex.hu/jsz/1988_10_mem_
pozitív: majdnem mindenki találkozott már vele, s szem_rendelet_8888280
csaknem kétharmaduk kedveli is. A fogyasztók dön- 3. Európai Bizottság. Fehér könyv – A táplálkozással, túlsúllyal és elhízással kap-
tő többsége szerint könnyen összehasonlíthatók vele csolatos egészségügyi kérdésekre vonatkozó európai stratégiáról. Az Európai
az azonos típusú élelmiszerek, a többségnek segít Közösségek Bizottsága. 2007. http://tiny.cc/pg4mxz
megalapozott döntést hozni, s döntően hasznosnak 4. Antal E, Bánáti D, Pilling R (Szerk.). A magyar lakosság életmódja: Táplál-
ítélik meg a rajta található információkat. Háromból kozás, testmozgás és lélek. TÉT Platform Egyesület. 2017. Available from:
két fogyasztó érthetőnek, hasznosnak, áttekinthe- http://tetplatform.hu/wp-content/uploads/2019/03/TET_Platform_Fe-
tőnek és részletesnek tartja, tehát kétségtelen, hogy her_konyv_vegleges.pdf
nagy presztízsűek, s ezt érdemes lenne az edukáció, 5. Ni Mhurchu C, Eyles H, Jiang Y, Blakely T. Do nutrition labels in uence healt-
illetve a szaktanácsadás során kihasználni a megfele- hier food choices? Analysis of label viewing behaviour and subsequent food
lő élelmiszer-választás elősegítésére. purchases in a labelling intervention trial. Appetite, 2018; 121: 360–365.
Az egészséges életmód és a tudatosság alapján lét- https://doi.org/10.1016/j.appet.2017.11.105
rehozott szegmenseket elemezve az látható, hogy 6. Miller LMS, Cassady DL. The e ects of nutrition knowledge on food label use.
az egészségtudatosság és az egészséggel kapcsolatos A review of the literature. Appetite, 2015; 92: 207–216.
problémák megléte növeli a tápértékjelölésre irányu- https://doi.org/10.1016/j.appet.2015.05.029
ló gyelmet. Az adatok értelmezését azonban főleg a 7. Moore S, Donnelly J, Jones S, Cade J. E ect of educational interventions on
tudatosság segíti elő, tehát fontos feladatot jelent az understanding and use of nutrition labels: a systematic review. Nutrients,
egészségügyi szakemberek számára az, hogy a táplál- 2018; 10(10):1432. https://doi.org/10.3390/nu10101432
kozást érintő idült betegséggel élők számára elősegít- 8. Amuta-Jimenez AO, Lo C, Talwar D, Khan N, Barry AE. Food label literacy
sék a tápértékjelölés adatainak értelmezését, hiszen and use among us adults diagnosed with cancer: Results from a national
ez nagyban javíthatja a diéta- és terápiahűségüket, s representative study. Journal of Cancer Education, 2019; 34(5): 1000–1009.
javíthatja életminőségüket. https://doi.org/10.1007/s13187-018-1403-z
A tápértékjelölés az alapvető, elsősorban az élvezetes 9. Nieto C, Tolentino-Mayo L, Monterrubio-Flores EC, Patiño SRG, Aguir-
és praktikus elvárásokat tömörítő élelmiszer-válasz- re-Hernández R, Barquera S. Nutrition label use is related to chronic
tási szempontok közé tartozik. Fontosságát hang- conditions among Mexicans: Data from the Mexican National Health
súlyozza, hogy emellett a minőségi és a természetes and Nutrition Survey 2016. Journal of the Academy of Nutrition and
jellemzőkhöz is közel áll a vásárlók gondolataiban, Dietetics, 2020; 120(5): 804–814.
azaz egyaránt lényeges lehet azoknak, akik minőségi, https://doi.org/10.1016/j.jand.2019.07.016
természetes vagy akár élvezetes ételeket keresnek. 10. Žarnowski A, Jankowski M, Gujski M. Nutrition knowledge, dietary habits,
A táplálkozással foglalkozó szakemberek számára and food labels use – A representative cross-sectional survey among
fontos feladat, hogy minél inkább kihasználják a táp- adults in Poland. International Journal of Environmental Research and
értékjelölés lehetőségeit az egészséges/egészségmeg- Public Health, 2022; 19(18): 11364.
őrző táplálkozás népszerűsítése vagy a diétába illesz- https://doi.org/10.3390/ijerph191811364
kedő élelmiszerek kiválasztásának oktatása során. 11. Plasek B, Lakner Z, Temesi Á. Factors that in uence the perceived healthiness
of food – review. Nutrients, 2020; 12(6): 1881.
Köszönetnyilvánítás https://doi.org/10.3390/nu12061881
A Táplálkozás, Életmód és Testmozgás Platform Egye- 12. Tisza A. Az ár győzött a tápérték felett. [Internet] 2023. Available from:
sület köszönetet mond a kutatás megvalósításához https://trademagazin.hu/hu/az-ar-gyozott-a-tapertek-felett/
hozzájáruló minden szervezetnek, köztük az Agrár- 13. GfK Hungária. Legyen egészségesebb, ami nom. [Internet] 2021. Ava-
minisztériumnak, a GfK Hungáriának és a Grabowski ilable from: https://www.gfk.com/insights/Legyen-egeszsegesebb-
Kiadónak. ami- nom
9