Page 4 - Új Diéta XXXIII. évfolyam, 2. szám | 2024.
P. 4
ÚJ DIÉTA
során. Az egészségtudatosság egyre növekvő tenden- (sokszor a gyártó által meghatározott) fogyasztási
ciája mögött sokszor féligazságok s rosszul értelme- egységre, azaz adagra vagy a csomagolás egészére is.
zett információk szerepelnek, s a magukat tudatos A grammban kifejezett adatokon túl a tápanyagok
fogyasztónak gondolók körében erősebben élnek mennyisége közölhető a referencia beviteli érték szá-
a táplálkozással és az élelmiszerekkel kapcsolatos zalékos arányában is. Ha ezt nem tüntetik fel, a kö-
tévhitek is. vetkező mondatot is el kell helyezni a táblázat alatt:
„Referencia beviteli érték egy átlagos felnőtt számára
A TÁPÉRTÉKJELÖLÉS MINT INFORMÁCIÓS (8400kJ/2000 kcal)” (1).
FORRÁS
Az előre csomagolt élelmiszerek tápértékjelölését a A TÁPÉRTÉKJELÖLÉS TÖRTÉNETE HAZÁNKBAN
1169/2011. EU rendelet szabályozza. Főszabályként Hazánk az önkéntes tápértékjelölés lehetőségét
minden csomagolt élelmiszeren kötelező a tápérték- 1976-ban vezette be, ekkor a gyártók 100 gramm/
jelölés megjelenítése, a kivételeket (például egyetlen ml egységre adhatták meg termékük energiatartal-
összetevőből álló élelmiszereket, ásványvizeket és 25 mát kilojoule mértékegységet használva. Az ener-
cm -t meg nem haladó felületű csomagolásban kap- giatartalom jelölése 1988-tól vált kötelezővé az előre
2
ható élelmiszereket) a rendelet V. melléklete tétele- csomagolt élelmiszereken a Codex Alimentarius vál-
sen felsorolja. Az adatokat kötött, táblázatos formá- tozásának nyomán. Ekkor a 10/1988. számú Mező-
ban kell feltüntetni, amely a kötelező elemeken kívül gazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium – Szociális
önkéntesen megadott értékekkel is bővíthető. Az 1. és Egészségügyi Minisztérium (MÉM-SZEM) közös
táblázat a kötelezően megadandó adatokat vastag, az rendeletben határozták meg a „diétás” élelmiszerek
önkéntesen feltüntethetőket dőlt betűvel jelzi. körét. Azokat az élelmiszereket tekintették ilyennek,
A 1. táblázatban található értékeket 100 gramm/ amelyekben valamely tápanyag vagy táplálkozásbio-
ml élelmiszerre vonatkoztatva, grammban kell fel- lógiailag fontos hatóanyag mennyisége lényegesen
tüntetni (a vitaminok és az ásványi anyagok kivé- eltér a hasonló jellegű, általánosan használt élelmi-
telével). Önkéntes módon megadható a jellemző szerekétől, s különleges összetételük vagy az alkal-
mazott technológia miatt gyógyélelmezésre és be-
1. TÁBLÁZAT: A TÁPÉRTÉKJELÖLÉS KÖTELEZŐ ÉS ÖNKÉNTES tegségek megelőzésére alkalmasak, továbbá azokat a
ELEMEI A 1169/2011/EU RENDELET ALAPJÁN különleges táplálkozási igények kielégítését szolgáló
Energia (kJ és kcal) élelmiszereket, amelyeket diétás célra állítottak elő.
Ezeken kötelező volt az energiát adó, valamint az
Zsír
élelmiszerre különösen jellemző tápanyagok meny-
Ebből telített zsírsavak nyiségét is feltüntetni (2).
Egyszeresen telítetlen zsírsavak A tápértékjelöléssel kapcsolatos szabályokat 1996-
ban rögzítette egy újabb rendelet. Továbbra sem
Többszörösen telítetlen zsírsavak
volt kötelező minden élelmiszeren elhelyezni a jelö-
Szénhidrát lést, csak a különleges táplálkozási igényt kielégítő
Ebből cukrok termékeken, amelyeknek körében például a cukor-
Poliolok betegnek szánt élelmiszereket vagy a bébiételeket
találhattuk. Uniós csatlakozásunk idején egyre több
Keményítő
vita zajlott az élelmiszerek jelöléseiről, amelyhez
Rost csatlakoztak a tápértékjelölés egységes és kötelező
Fehérje bevezetését szorgalmazók is. 2007-ben adták ki a
táplálkozással, túlsúllyal és elhízással kapcsolatos
Só
egészségügyi kérdésekről szóló Fehér Könyvet,
Vitaminok és ásványi anyagok amely kimondta, hogy csak a jól tájékozott fogyasz-
3