Page 30 - Új Diéta XXXIII. évfolyam, 2. szám | 2024.
P. 30

ÚJ DIÉTA XXXIII.  2024/2. SZÁM                   ELMÉLETI KÖZLEMÉNY




           Az Amerikai Diabetes Társaság (ADA) 2024. évi irányelve

           Dietoterápia




            Kicsák Marian




            Absztrakt
            Diabetes mellitus fennállásakor a dietoterápia célja egészséges táplálkozási szokások, táplálkozási minták elő-
            mozdítása és támogatása, megfelelő, személyre szabott energia- és tápanyagtartalmú étrend kialakítása, hang-
            súlyozva az adagnagyságokat és az értékes tápanyagokban gazdag élelmiszerek választását. Cukorbetegséggel
            élőknél nincs egy mindenki számára megfelelő étkezési minta, az étrendet személyre szabottan kell megtervezni.
            Kulcsszavak: dietoterápia, személyre szabott étkezési terv, étkezési minta


            Abstract
            American Diabetes Association, Standards of Medical Care in Diabetes – 2024 Medical Nutrition Therapy
            Goals of nutrition therapy for all people with diabetes to promote and support healthful eating patterns, em-
            phasizing a variety of nutrient-dense foods in appropriate portion sizes, to improve overall health. There is not a
            one-size-fits-all eating pattern for individuals with diabetes, and meal planning should be individualized.
            Keywords: nutrition therapy, individualized eating plan, eating pattern








           BEVEZETÉS                                AJÁNLÁSOK

           Diabetes mellitus-szal élőknél a dietoterápia segít  Amikor az Amerikai Diabetes Társaság első Stan-
           elérni az egyénre szabott HbA -értéket, a vérnyo-  dards of Care irányelvét 1989-ben kiadták, a táplál-
                                  1c
           mást és a szérum lipidszintjeit. Továbbá megvaló-  kozást két mondatban említette meg a teljes négy
           sítani és fenntartani a testtömeggel kapcsolatos cé-  oldalas dokumentum. A 2024-ben kiadott szakmai
           lokat. Megelőzni, vagy késleltetni a cukorbetegség  irányelv hét oldalban foglalja össze a diétakezelés-
           szövődményeit. Az egyéni étrend kialakításánál  sel kapcsolatos ajánlásokat, s 192 szakirodalmi hi-

            gyelembe kell venni a páciens személyes és kultu-  vatkozást tüntet fel. A táplálkozástudomány nagyot
           rális preferenciáit, egészségértését (health literacy),  fejlődött az elmúlt harmincöt évben, s a hangsúly is
           az élelmiszerekhez való hozzáférését, a változások-  megváltozott a tápanyagoktól (makrotápanyagoktól
           ra vonatkozó hajlandóságát és képességét. Cél az  és mikrotápanyagoktól) az élelmiszer-alapú diétás
           evés örömének fenntartása azáltal, hogy pozitív  ajánlások felé. Ez azért is fontos, mert az emberek
           üzeneteket adunk az ételválasztás lehetőségeiről,  az egyes tápanyagokat nem egymagukban, hanem
           miközben az élelmiszer-válogatást csak akkor kor-  az élelmiszerek részeként fogyasztják. Nincs kellő
           látozzuk, ha szükségességét tudományos bizonyíté-  bizonyíték arra vonatkozóan, hogy mi az optimális
           kok igazolják (1).                       fogyasztási arány az energiát adó tápanyagok esetén






                                                  29
   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35