Page 30 - Új Diéta XXXIII. évfolyam, 2. szám | 2024.
P. 30
ÚJ DIÉTA XXXIII. 2024/2. SZÁM ELMÉLETI KÖZLEMÉNY
Az Amerikai Diabetes Társaság (ADA) 2024. évi irányelve
Dietoterápia
Kicsák Marian
Absztrakt
Diabetes mellitus fennállásakor a dietoterápia célja egészséges táplálkozási szokások, táplálkozási minták elő-
mozdítása és támogatása, megfelelő, személyre szabott energia- és tápanyagtartalmú étrend kialakítása, hang-
súlyozva az adagnagyságokat és az értékes tápanyagokban gazdag élelmiszerek választását. Cukorbetegséggel
élőknél nincs egy mindenki számára megfelelő étkezési minta, az étrendet személyre szabottan kell megtervezni.
Kulcsszavak: dietoterápia, személyre szabott étkezési terv, étkezési minta
Abstract
American Diabetes Association, Standards of Medical Care in Diabetes – 2024 Medical Nutrition Therapy
Goals of nutrition therapy for all people with diabetes to promote and support healthful eating patterns, em-
phasizing a variety of nutrient-dense foods in appropriate portion sizes, to improve overall health. There is not a
one-size-fits-all eating pattern for individuals with diabetes, and meal planning should be individualized.
Keywords: nutrition therapy, individualized eating plan, eating pattern
BEVEZETÉS AJÁNLÁSOK
Diabetes mellitus-szal élőknél a dietoterápia segít Amikor az Amerikai Diabetes Társaság első Stan-
elérni az egyénre szabott HbA -értéket, a vérnyo- dards of Care irányelvét 1989-ben kiadták, a táplál-
1c
mást és a szérum lipidszintjeit. Továbbá megvaló- kozást két mondatban említette meg a teljes négy
sítani és fenntartani a testtömeggel kapcsolatos cé- oldalas dokumentum. A 2024-ben kiadott szakmai
lokat. Megelőzni, vagy késleltetni a cukorbetegség irányelv hét oldalban foglalja össze a diétakezelés-
szövődményeit. Az egyéni étrend kialakításánál sel kapcsolatos ajánlásokat, s 192 szakirodalmi hi-
gyelembe kell venni a páciens személyes és kultu- vatkozást tüntet fel. A táplálkozástudomány nagyot
rális preferenciáit, egészségértését (health literacy), fejlődött az elmúlt harmincöt évben, s a hangsúly is
az élelmiszerekhez való hozzáférését, a változások- megváltozott a tápanyagoktól (makrotápanyagoktól
ra vonatkozó hajlandóságát és képességét. Cél az és mikrotápanyagoktól) az élelmiszer-alapú diétás
evés örömének fenntartása azáltal, hogy pozitív ajánlások felé. Ez azért is fontos, mert az emberek
üzeneteket adunk az ételválasztás lehetőségeiről, az egyes tápanyagokat nem egymagukban, hanem
miközben az élelmiszer-válogatást csak akkor kor- az élelmiszerek részeként fogyasztják. Nincs kellő
látozzuk, ha szükségességét tudományos bizonyíté- bizonyíték arra vonatkozóan, hogy mi az optimális
kok igazolják (1). fogyasztási arány az energiát adó tápanyagok esetén
29