Page 32 - Új Diéta XXXIII. évfolyam, 2. szám | 2024.
P. 32

ÚJ DIÉTA





           étrend, mediterrán étrend, kis szénhidráttartalmú  elérésében. Kevés ama kutatások száma, amelyek
           étrend) hatékonyan alkalmazhatók, s rövid távon biz-  különböző diétás megközelítéseket hasonlítottak
           tonságosak (1-2 év), hogy elérjük a kívánt fogyást. To-  össze. A szénhidrátszámolás tanítását összevet-
           vábbi vizsgálatok szükségesek, hogy mely étrendek az  ve  egyéb diétás  oktatással (alapoktatás:  glikémiás

           optimálisabbak hosszú távon.             index,  x szénhidráttartalmú mennyiségek, tá-

                                                    nyérmódszer), nem volt szigni káns különbség a
           ÉTKEZÉSI MINTÁK, AZ ÉTKEZÉS TERVEZÉSE,   HbA -szintekben (7). A glikémiás index fogalmá-
                                                        1c
                                                    nak tanítása segítheti az anyagcserekontroll javu-
           DIÉTÁS MÓDSZEREK
                                                    lását. Az étrend megtervezéséhez a tányérmódszer
           Fontos tisztázni az étkezési minták és az étkezés terve-  egy általánosan használható, jó vizuális megköze-
           zése fogalmak közötti különbségeket. Ezeket gyakran  lítés. Alapvető étkezési iránymutató nemcsak 2-es
           felváltva használják, holott eltérő fogalmak a gondo-  típusú cukorbetegség esetén, hanem 1-es típu-
           zási tervek egyénre szabásában és megvalósításában.  sú cukorbetegséggel élőknél is. Egy randomizált,
           Étkezési minták (eating patterns): Olyan kifejezés,  kontrollált vizsgálat megállapította, hogy a két ét-
           amelyet a különböző táplálkozási vizsgálatok osztá-  kezéstervezési megközelítés, a tányérmódszer és a
           lyozására és tanulmányozására használnak. Pl. étke-  szénhidrátszámolás egyaránt hatásos. A szénhid-
           zési minta a mediterrán diéta, a DASH-diéta vagy a  rátszámolás fejlettebb készséget jelent, amely segít
           növényi alapú étrendek.                  annak nyomon követésében, hogy mennyi a szén-
           Az étkezés tervezése (meal planning): A dietetikus  hidráttartalma egy adott étkezésnek vagy nassolás-
           egyénre szabott étkezési tervet készít, amely igazo-  nak.  Inzulinnal  kezelt  cukorbetegségben,  amikor
           dik az életmódkezeléshez,  gyelembe véve a  zikai  az étkezési inzulinadagot és a szénhidrátfogyasztást


           aktivitást és a gyógyszeres terápiát is. Alkalmazva a  össze kell hangolni, előnyös lehet, ha a páciensek el-
           közös döntéshozatalt, azaz a beteggel közösen kell  sajátítják a szénhidrátszámolás alapjait. Különösen
           kiválasztani a módszereket, azt, hogy miképp fogják  fontos azoknál, akiknél a szénhidrátfogyasztás vál-
           a táplálkozási tervet megvalósítani és a gondozási fo-  tozó (1). Egy vizsgálat következtetése alapján 1-es
           lyamatot fenntartani.                    típusú cukorbetegeknél, akik a szénhidrátszámo-
           Étkezési terv, diéta (eating/meal plan): Egyénre sza-  lást alkalmazták, vagy jól becsülték meg az étkezést
           bott útmutató. Segít, hogy mikor, mit, mennyit egyen  (kis, közepes és nagy szénhidráttartalmú étkezés),
           a páciens a nap folyamán. Az étkezési terv tartalmaz-  a  céltartományban  (time  in  range,  TIR,  3,9-10,0
           hat egy étkezési mintát, kombinálva a stratégiával vagy  mmol/l) töltött időben nem volt számottevő kü-
           módszerrel, ezzel irányítva a választási lehetőségeket.  lönbség. A TIR 74,0% volt a szénhidrátot számoló
           Étrendi/diétás megközelítés (dietary approach): Mód-  csoportban, s 70,5% azoknál, akik jó becsléssel él-
           szer vagy stratégia a kívánt étkezési minta egyénre  tek az étel méretére (szénhidráttartalmára) vonat-
           szabásához. Gyakorlati eszközöket mutat az egész-  kozóan (8). Az újabb technológiák, pl. okostelefon
           séges táplálkozási szokások kialakításához. A dié-  alkalmazása, CGM (continuous glucose monitor-
           tás megközelítések közé tartozik a tányérmódszer, a  ing, folyamatos szöveti cukormérés) folyamatos
           szénhidrátszámolás, vagy az egyénre szabott viselke-  szöveti cukormérés, beleértve az automatizált in-
           désterápiás megközelítések, mint pl. a célok felállítása,  zulinadagolást is, a jövőben csökkenhetik a pontos
           a naplóvezetés vagy szociális készségek fejlesztése (6).  szénhidrátszámolás szükségességét (1).


           AZ EGYÉNRE SZABOTT ÉTREND KIALAKÍTÁSÁNAK  A SZERZŐ KOMMENTJE, KIEGÉSZÍTÉSE
           TOVÁBBI SZEMPONTJAI
                                                    Az Amerikai Diabetes Társaság (ADA) és az Euró-
           Diétás megközelítések/módszerek          pai Diabetes Társaság (EASD) ajánlásában az elmúlt
           Cukorbetegség fennállásakor a szénhidrátfogyasz-  években nagy súllyal szerepel, hogy cukorbetegség
           tás monitorozása kulcsfontosságú a glikémiás célok  fennállása esetén a gyógyszeres terápia megválasz-






                                                  31
   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37