Page 31 - Új Diéta XXXIII. évfolyam, 2. szám | 2024.
P. 31

ÚJ DIÉTA





           egy cukorbeteg számára. Egyénre szabottan kell ki-  Az egyénre szabott diétakezelés kialakítását lehető-

           alakítani,  gyelembe véve a beteg étkezési szokásait,  ség szerint olyan dietetikus végezze, aki átfogó isme-
           preferenciáit és a kezelési célokat. A szénhidrátfelvé-  rettel és tapasztalattal rendelkezik a cukorbetegség
           tel csökkentése bizonyítottan javítja a vércukorszin-  kezelésében, legyen az 1-es típusú cukorbetegség,
           tet, ezért alkalmazása szükséges lehet diabéteszben.  2-es típusú cukorbetegség, gesztációs cukorbeteg-
           A szénhidrátfogyasztás mennyiségét és minőségét,  ség, vagy prediabétesz. „A” szintű evidencia, ha az

           s a vércukorszintre gyakorolt hatását kell  gyelem-  egyénre szabott diétakezelés kialakítása ily módon
           be venni, hogy javuljon az étkezés utáni vércukor-  történik, a kezelés eredményei jobbak. Az 1-es tí-
           szint. Cukorbetegeknél általában mérsékelt (44-46  pusú  cukorbetegséggel élőknél akár 1,9%-os, míg
           energia%) a szénhidrátfogyasztás. Függetlenül attól,  2-es típusú cukorbetegséggel élőknél 0,3-2,0%-os
           hogy mennyi az étrend javasolt szénhidráttartalma,  HbA -csökkenést eredményez (1, 3).
                                                        1c
           a jó minőségű, pozitív táplálkozás-élettani hatású  A merev étkezési tervek kialakítása ellenjavalt lehet
           szénhidrátforrásokat ajánljuk elsősorban. Hang-  azoknál, akiknek fokozott kockázatuk van étkezé-
           súlyozni kell a nagyobb rosttartalmú szénhidrátok  si zavarokra. Ha étkezési zavar felmerül, a beteget
           étrendbe illesztését. Ajánlott a legalább 14 g/1000  szakemberhez kell irányítani (1).
           kcal rostfogyasztás. Minimalizálni kell a hozzáadott
           cukrot tartalmazó termékek fogyasztását. Ez azért is
           fontos, mert képesek kiszorítani a tápanyagdúsabb   TESTTÖMEGMENEDZSMENT
           élelmiszereket az étrendből (1).  Az energiát nem  Az étrendi kezelés egy egyszerű és eredményes meg-
           adó édesítőszerek alkalmazásával csökkenthető a  közelítése nemcsak a glikémiás, hanem a testtömeg-
           táplálékokkal felvett energia- és szénhidráttartalom.  menedzsmentnek is. A dietetikai edukáció során
           Az energiát nem adó édesítőszerrel édesített termé-  kialakított, egyénre szabott étrendi kezelés javítja a
           kek mérsékelt fogyasztása fogadható el. Vesebeteg-  kezelés eredményeit (1). Minden túlsúlyos vagy elhí-
           ségben nem szenvedő cukorbetegeknél a kívánatos  zott 2-es típusú cukorbetegnél javasolt a legalább 5%-
           fehérjefogyasztási arány általában 15-20 energia%.  os testtömegcsökkentés a kedvező, élettani változások
           Vesebetegség esetén szükségessé válhat a fehérjefo-  előmozdítása érdekében (4). A túlsúly és az elhízás
           gyasztás csökkentése, de azt egyénre szabottan kell  1-es típusú cukorbetegek körében is nő. A fogyás
           meghatározni, szem előtt tartva, hogy a 0,8 g/ttkg  klinikai előnyei progresszívek, a nagyobb testtömeg-
           alatti fehérjefogyasztás ronthatja a beteg tápláltsági  csökkentésnek nagyobb az előnye. Már 5-10%-os test-
           állapotát. Az ADA ajánlása szerint nincs optimális  tömegcsökkentés érdemi anyagcsere-javulást ered-
           zsírfogyasztási arány. Az étkezési szokások, prefe-  ményez. Intenzívebb testtömeg-csökkentési célokkal

           renciák és anyagcserecélok határozzák meg. A zsír-  (15 %) a fogyás előnyeit maximalizálni lehet, de  -
           fogyasztás minősége döntő a szív-ér rendszeri koc-  gyelembe kell venni a megvalósíthatóságot és a biz-
           kázat csökkentése szempontjából (1).     tonságosságot (1). A 15%-os testtömeg-csökkentés
           A kutatások megerősítik, hogy sokféle étkezési min-  be teg ségmódosító hatású lehet, és a cukorbetegség
           ta elfogadható a cukorbetegség étrendi kezelésében.  remisszióját eredményezheti 2-es típusú cukorbeteg-
           A mediterrán diéta, a kis zsírtartalmú étrend (low  ségben (5). Az elért eredményt fenn kell tartani, mert
           fat diet), a DASH-diéta (Dietary Approaches to Stop  hosszú távú előnyei vannak, mint például tartósan
           Hypertension) és a növényi alapú étrend hatékonyak  alacsonyabb HbA - és lipidszintek (1, 4). A személy-
                                                                 1c
           lehetnek a cukorbetegség kezelésében. Az ajánlá-  re szabott étrend megtervezésekor  gyelembe kell

           soknál hangsúlyozni kell a nem keményítőtartalmú  venni a páciens egészségi állapotát, a személyes és a
           zöldségek, gyümölcsök, szárazhüvelyesek, teljes őr-  kulturális preferenciáit, az egészséggel kapcsolatos cé-
           lésű gabonafélék, a kisebb zsírtartalmú tejtermékek  lokat, az ajánlások betartásának képességét és végső
           és húsok preferenciáját, s a hozzáadott cukrot tartal-  soron az élelmiszerekhez való hozzáférést. A tanul-
           mazó élelmiszerek és az ultrafeldolgozott élelmisze-  mányok azt mutatják, hogy különböző makrotáp-
           rek minimalizálását az étrendben (1, 2).   anyag-összetételű étkezési tervek (kis energiatartalmú






                                                  30
   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36