Page 31 - Új Diéta XXXIII. évfolyam, 2. szám | 2024.
P. 31
ÚJ DIÉTA
egy cukorbeteg számára. Egyénre szabottan kell ki- Az egyénre szabott diétakezelés kialakítását lehető-
alakítani, gyelembe véve a beteg étkezési szokásait, ség szerint olyan dietetikus végezze, aki átfogó isme-
preferenciáit és a kezelési célokat. A szénhidrátfelvé- rettel és tapasztalattal rendelkezik a cukorbetegség
tel csökkentése bizonyítottan javítja a vércukorszin- kezelésében, legyen az 1-es típusú cukorbetegség,
tet, ezért alkalmazása szükséges lehet diabéteszben. 2-es típusú cukorbetegség, gesztációs cukorbeteg-
A szénhidrátfogyasztás mennyiségét és minőségét, ség, vagy prediabétesz. „A” szintű evidencia, ha az
s a vércukorszintre gyakorolt hatását kell gyelem- egyénre szabott diétakezelés kialakítása ily módon
be venni, hogy javuljon az étkezés utáni vércukor- történik, a kezelés eredményei jobbak. Az 1-es tí-
szint. Cukorbetegeknél általában mérsékelt (44-46 pusú cukorbetegséggel élőknél akár 1,9%-os, míg
energia%) a szénhidrátfogyasztás. Függetlenül attól, 2-es típusú cukorbetegséggel élőknél 0,3-2,0%-os
hogy mennyi az étrend javasolt szénhidráttartalma, HbA -csökkenést eredményez (1, 3).
1c
a jó minőségű, pozitív táplálkozás-élettani hatású A merev étkezési tervek kialakítása ellenjavalt lehet
szénhidrátforrásokat ajánljuk elsősorban. Hang- azoknál, akiknek fokozott kockázatuk van étkezé-
súlyozni kell a nagyobb rosttartalmú szénhidrátok si zavarokra. Ha étkezési zavar felmerül, a beteget
étrendbe illesztését. Ajánlott a legalább 14 g/1000 szakemberhez kell irányítani (1).
kcal rostfogyasztás. Minimalizálni kell a hozzáadott
cukrot tartalmazó termékek fogyasztását. Ez azért is
fontos, mert képesek kiszorítani a tápanyagdúsabb TESTTÖMEGMENEDZSMENT
élelmiszereket az étrendből (1). Az energiát nem Az étrendi kezelés egy egyszerű és eredményes meg-
adó édesítőszerek alkalmazásával csökkenthető a közelítése nemcsak a glikémiás, hanem a testtömeg-
táplálékokkal felvett energia- és szénhidráttartalom. menedzsmentnek is. A dietetikai edukáció során
Az energiát nem adó édesítőszerrel édesített termé- kialakított, egyénre szabott étrendi kezelés javítja a
kek mérsékelt fogyasztása fogadható el. Vesebeteg- kezelés eredményeit (1). Minden túlsúlyos vagy elhí-
ségben nem szenvedő cukorbetegeknél a kívánatos zott 2-es típusú cukorbetegnél javasolt a legalább 5%-
fehérjefogyasztási arány általában 15-20 energia%. os testtömegcsökkentés a kedvező, élettani változások
Vesebetegség esetén szükségessé válhat a fehérjefo- előmozdítása érdekében (4). A túlsúly és az elhízás
gyasztás csökkentése, de azt egyénre szabottan kell 1-es típusú cukorbetegek körében is nő. A fogyás
meghatározni, szem előtt tartva, hogy a 0,8 g/ttkg klinikai előnyei progresszívek, a nagyobb testtömeg-
alatti fehérjefogyasztás ronthatja a beteg tápláltsági csökkentésnek nagyobb az előnye. Már 5-10%-os test-
állapotát. Az ADA ajánlása szerint nincs optimális tömegcsökkentés érdemi anyagcsere-javulást ered-
zsírfogyasztási arány. Az étkezési szokások, prefe- ményez. Intenzívebb testtömeg-csökkentési célokkal
renciák és anyagcserecélok határozzák meg. A zsír- (15 %) a fogyás előnyeit maximalizálni lehet, de -
fogyasztás minősége döntő a szív-ér rendszeri koc- gyelembe kell venni a megvalósíthatóságot és a biz-
kázat csökkentése szempontjából (1). tonságosságot (1). A 15%-os testtömeg-csökkentés
A kutatások megerősítik, hogy sokféle étkezési min- be teg ségmódosító hatású lehet, és a cukorbetegség
ta elfogadható a cukorbetegség étrendi kezelésében. remisszióját eredményezheti 2-es típusú cukorbeteg-
A mediterrán diéta, a kis zsírtartalmú étrend (low ségben (5). Az elért eredményt fenn kell tartani, mert
fat diet), a DASH-diéta (Dietary Approaches to Stop hosszú távú előnyei vannak, mint például tartósan
Hypertension) és a növényi alapú étrend hatékonyak alacsonyabb HbA - és lipidszintek (1, 4). A személy-
1c
lehetnek a cukorbetegség kezelésében. Az ajánlá- re szabott étrend megtervezésekor gyelembe kell
soknál hangsúlyozni kell a nem keményítőtartalmú venni a páciens egészségi állapotát, a személyes és a
zöldségek, gyümölcsök, szárazhüvelyesek, teljes őr- kulturális preferenciáit, az egészséggel kapcsolatos cé-
lésű gabonafélék, a kisebb zsírtartalmú tejtermékek lokat, az ajánlások betartásának képességét és végső
és húsok preferenciáját, s a hozzáadott cukrot tartal- soron az élelmiszerekhez való hozzáférést. A tanul-
mazó élelmiszerek és az ultrafeldolgozott élelmisze- mányok azt mutatják, hogy különböző makrotáp-
rek minimalizálását az étrendben (1, 2). anyag-összetételű étkezési tervek (kis energiatartalmú
30