Page 21 - Új Diéta 2024. XXXII/1. szám
P. 21
ÚJ DIÉTA
3. TáblázaT a vizsgálT joghurTok lakTózTarTalma egy pohárra vonaTkozTaTva
(*A gyártó neve alatt zárójelben az előállító üzem engedélyezési száma látható.)
Tömeg Mért
Gyártó* Márka egy pohárban laktóztartalom
Danone Kft (RO L35 EC) Activia Krémes 125 g 4,8-5,2 g
Activia Pille 125 g 2,9-3,6 g
Danone 130 g 2,8-3,4 g
Alföldi Tej Kft (HU 260 EK) Magyar 140 g 3,4-4,2 g
Mesés 150 g 4,4-4,5 g
Spar (saját márkás) 150 g 3,7-4,6 g
Sole-Mizo Zrt (HU 292 EK) Mizo 150 g 3,3-4,1 g
Coop (saját márkás) 150 g 3,7-4,1 g
Az ultraszűrés hatékonyságától függően a koncent- terméken az „ovális” jelölést, amely az előállító üzem
rátumok fehérjetartalma 42-85% között változik, s engedélyezési számát mutatja (11), így gyorsan leel-
a fehérjetartalom növelésével a laktóz aránya 53%- lenőrizhetik, hogy a kívánt gyártó termékét vásárol-
ról 4%-ra csökken (9). Nem ismert, hogy a gyártók ják-e meg!
melyik típusú koncentrátumot alkalmazzák termé-
keikben. Ha a csekélyebb fehérjetartalmú koncent-
rátumokat részesítik előnyben, amelyekben nagyobb összegzés
a laktóz aránya, azzal nagymértékben növelhetik a Natúr joghurtok esetében rendkívül széles a vá-
végtermékben a tejcukor mennyiségét. laszték, ekképp számos gyártói és saját márkás
A gyártó által előírt hőmérsékleten tárolva a jog- termékkel találkozhatunk a boltok polcain. Ku-
hurtokat a bennük található mikroorganizmusok tatásunk során nyolc joghurt révén vizsgáltuk a
tevékenysége gátlódik, így a fogyaszthatósági időn márkák közötti és a márkán belüli változékonysá-
belül nem várható számottevő fizikai-kémiai válto- got, továbbá bemutattuk két probiotikus és három
zás (10). Eredményeink alapján háromhetes tárolá- élőflórás joghurt esetében a laktóztartalom alaku-
si idő alatt csak a probiotikus joghurtoknál és csak lását a fogyaszthatósági idő utolsó három hetében.
kismértékben csökken a laktóztartalom. A sarzsok Eredményeink alapján a különböző összetételű,
közötti különbségre szinte minden márka esetében gyártói márkák között csaknem 2 g/100 g eltérés
számítani kell. Azonban e két tényező hatására csak is előfordulhat, amelyhez képest a tárolás és a sar-
néhány tized g-os változás várható, amely vélemé- zsok közötti változékonyság csak kisebb mértékű
nyünk szerint a termékválasztás vagy az enzimpót- eltérést (0–0,5 g/100 g) okoz a laktóztartalomban.
lás szempontjából nem releváns. A gyártói márkák A kapott adatok megerősítették, hogy a korábbi
közötti különbségeket azonban érdemes figyelembe kutatásunk során néhány joghurt esetében tapasz-
venni. Két hasonlónak tetsző termék esetében akár talt nagymérvű eltérések nem a vizsgálati minták
2 g eltérés is lehet (3. táblázat). eltérő lejárati idejének tulajdoníthatók (5). Az
A betegek bátran nézelődhetnek a kereskedelmi lán- azonos gyártótól származó, azonos összetételű, de
cok saját márkás joghurtjai körében is, hiszen ezek eltérő márkanévvel ellátott joghurtok között nincs
többnyire közismert, magyar gyártók termékei, csak számottevő különbség. Az egyéni tűrésnek meg-
más csomagolásban. A saját márkás termékek élel- felelő termékek kiválasztásakor javasoljuk, hogy a
miszer-címkéjén általában feltüntetik a forgalmazó laktóztartalmat leginkább meghatározó tényezők,
mellett a gyártót is, s ez segíti a tájékozódást. Ha azaz a gyártó és az összetétel legyenek az elsődle-
nem találják vagy nehezen olvasható, keressék meg a ges szempontok.
20