Page 19 - Új Diéta 2024. XXXII/1. szám
P. 19

ÚJ DIÉTA





           1. TáblázaT: a danone kfT. naTúr, Élőflórás joghurTjainak jellemzői
           A statisztikailag különböző átlagértékeket eltérő betűvel (Tukey-teszt, p<0,05) vagy *-gal (kétmintás t-próba, p<0,05) jelöltük.
           (1)  A megvásárolt termékek csomagolásán szereplő információk alapján.
                      Lejáratig      Laktóztartalom                        Tápanyagtartalom
            Sarzs                                        Összetevők  (1)
                  hátralevő idő (nap)  (g/100 g)                             100 g-ban  (1)
           Danone Activia Krémes
              1         22            4,1 ± 0,02 a   Sovány tej
                        14            4,0 ± 0,02 b
                                                     Tejszín            Zsír: 3,5 g
                         8             3,9 ± 0,00 c
                                                     Tejfehérje-koncentrátum  Szénhidrát: 5,3 g
                         0            3,8 ± 0,03 d
                                                     Joghurtkultúra     Fehérje: 4,7 g
              2         20             4,1 ± 0,05 
              3          7             3,9 ± 0,03    Bifidus actiregularis-kultúra
           Danone Activia Pille
              1         22            2,8 ± 0,07 a   Sovány tej
                        14            2,5 ± 0,03 ab  Tejszín            Zsír: 3,6 g
                         8            2,4 ± 0,01 b
                         0             2,3 ± 0,04 c  Tejfehérje-koncentrátum  Szénhidrát: 3,9 g
              2         18             2,8 ± 0,05    Joghurtkultúra     Fehérje: 3,6 g
              3          8             2,4 ± 0,02    Bifidus actiregularis-kultúra
           Danone
              1         20            2,4 ± 0,05 a*
                        13            2,2 ± 0,15 a
                                                     Sovány tej         Zsír: 3,5 g
                         7            2,4 ± 0,03 a
                                                     Tejszín            Szénhidrát: 3,9 g
                         0            2,3 ± 0,07 a
                                                     Joghurtkultúra     Fehérje: 3,1 g
              2         25             2,5 ± 0,01 
              3         23            2,6 ± 0,00 * 


           (0,5 g/100 g) csökkent a laktóztartalom. További két-  és azonos összetételű joghurtok vizsgálatakor nem
           két sarzsot egy-egy időpontban megvizsgálva a tá-  tapasztaltunk számottevő különbségeket. A gyártói
           rolási vizsgálat során mért értékekkel statisztikailag  és a saját márkás termékeknél hasonló átlagértékeket
           azonos eredményeket kaptunk (p>0,05).    kaptunk (az Alföldi Tej Kft.-nél 2,4–3,0 g/100 g, míg
           A nem probiotikus joghurtok esetében – Danone,  a Sole-Mizo Zrt-nél 2,2–2,7 g/100 g). Hasonlóan a
           Magyar és Mizo – nem történt számottevő változás  Magyar és a Mizo joghurtokhoz, a saját márkás ter-
           a háromhetes tárolási vizsgálat során (lásd az 1. és  mékek esetében is találtunk számottevő eltéréseket
           2.  táblázatot), a kapott átlagértékek statisztikailag  (0,2–0,5 g/100 g) a különböző sarzsok összehason-
           megegyeznek (p>0,05). A különböző sarzsok ösz-  lításakor.
           szehasonlításakor mindhárom terméknél találtunk  Egy kis poharas joghurt tömege gyártótól és márká-
           szignifikáns (0,2–0,5 g/100 g) eltéréseket.   tól függően 125–175 g. A bemutatott eredményeket
           Az eltérő márkanévvel forgalomba került, de a cím-  összesítve és egy pohárra (azaz egy adagra) vonat-
           keinformációk alapján azonos gyártótól származó  koztatva a 3. táblázat tartalmazza.






                                                  18
   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24