Page 19 - Új Diéta 2024. XXXII/1. szám
P. 19
ÚJ DIÉTA
1. TáblázaT: a danone kfT. naTúr, Élőflórás joghurTjainak jellemzői
A statisztikailag különböző átlagértékeket eltérő betűvel (Tukey-teszt, p<0,05) vagy *-gal (kétmintás t-próba, p<0,05) jelöltük.
(1) A megvásárolt termékek csomagolásán szereplő információk alapján.
Lejáratig Laktóztartalom Tápanyagtartalom
Sarzs Összetevők (1)
hátralevő idő (nap) (g/100 g) 100 g-ban (1)
Danone Activia Krémes
1 22 4,1 ± 0,02 a Sovány tej
14 4,0 ± 0,02 b
Tejszín Zsír: 3,5 g
8 3,9 ± 0,00 c
Tejfehérje-koncentrátum Szénhidrát: 5,3 g
0 3,8 ± 0,03 d
Joghurtkultúra Fehérje: 4,7 g
2 20 4,1 ± 0,05
3 7 3,9 ± 0,03 Bifidus actiregularis-kultúra
Danone Activia Pille
1 22 2,8 ± 0,07 a Sovány tej
14 2,5 ± 0,03 ab Tejszín Zsír: 3,6 g
8 2,4 ± 0,01 b
0 2,3 ± 0,04 c Tejfehérje-koncentrátum Szénhidrát: 3,9 g
2 18 2,8 ± 0,05 Joghurtkultúra Fehérje: 3,6 g
3 8 2,4 ± 0,02 Bifidus actiregularis-kultúra
Danone
1 20 2,4 ± 0,05 a*
13 2,2 ± 0,15 a
Sovány tej Zsír: 3,5 g
7 2,4 ± 0,03 a
Tejszín Szénhidrát: 3,9 g
0 2,3 ± 0,07 a
Joghurtkultúra Fehérje: 3,1 g
2 25 2,5 ± 0,01
3 23 2,6 ± 0,00 *
(0,5 g/100 g) csökkent a laktóztartalom. További két- és azonos összetételű joghurtok vizsgálatakor nem
két sarzsot egy-egy időpontban megvizsgálva a tá- tapasztaltunk számottevő különbségeket. A gyártói
rolási vizsgálat során mért értékekkel statisztikailag és a saját márkás termékeknél hasonló átlagértékeket
azonos eredményeket kaptunk (p>0,05). kaptunk (az Alföldi Tej Kft.-nél 2,4–3,0 g/100 g, míg
A nem probiotikus joghurtok esetében – Danone, a Sole-Mizo Zrt-nél 2,2–2,7 g/100 g). Hasonlóan a
Magyar és Mizo – nem történt számottevő változás Magyar és a Mizo joghurtokhoz, a saját márkás ter-
a háromhetes tárolási vizsgálat során (lásd az 1. és mékek esetében is találtunk számottevő eltéréseket
2. táblázatot), a kapott átlagértékek statisztikailag (0,2–0,5 g/100 g) a különböző sarzsok összehason-
megegyeznek (p>0,05). A különböző sarzsok ösz- lításakor.
szehasonlításakor mindhárom terméknél találtunk Egy kis poharas joghurt tömege gyártótól és márká-
szignifikáns (0,2–0,5 g/100 g) eltéréseket. tól függően 125–175 g. A bemutatott eredményeket
Az eltérő márkanévvel forgalomba került, de a cím- összesítve és egy pohárra (azaz egy adagra) vonat-
keinformációk alapján azonos gyártótól származó koztatva a 3. táblázat tartalmazza.
18