Page 18 - Új Diéta 2024. XXXII/1. szám
P. 18

ÚJ DIÉTA





           tetlen laktóz kerül a vastagbélbe, amely az érintettek  nyomon követése, valamint a különböző márkák és
           számára változatos tüneteket okozhat, többek között  sarzsok összehasonlítása. Munkánk során a követke-
           puffadást, hasmenést és fejfájást (2). A felnőtt magyar  ző kérdésekre kerestünk választ: 1. A tárolás során
           lakosság  körülbelül  egyharmada  tapasztal  tüneteket  bekövetkezik-e szignifikáns változás a joghurtok
           tej és tejtermékek fogyasztását követően. Laktózérzé-  laktóztartalmában?  2.  Azonos  gyártó azonos ösz-
           kenység esetén az egyéni tűrésnek, azaz a laktózbontó  szetételű, de  különböző márkanév  alatt  forgalom-
           képességnek megfelelő mértékű tejcukorszegény ét-  ba hozott termékeinek laktóztartalmában van-e
           rend kialakítására kell törekedni. Nem helyes a tejet  szignifikáns különbség? 3. A különböző sarzsokból
           és a tejtermékeket kerülni. Számos gyártó kínálatában  származó minták laktóztartalma statisztikailag meg-
           elérhetők laktózmentes változatok, továbbá bizonyos  egyezik-e?
           hagyományos  módon  előállított  tejtermékek  is fo-
           gyaszthatók a többség számára (3). Az étrend terve-
           zését, a tűrésnek megfelelő termékek kiválasztását   anyagok és Módszerek
           nagymértékben nehezíti, hogy az élelmiszerek csoma-  A vizsgálati mintákat hazai, kiskereskedelmi egy-
           golásán nem kötelező a laktóztartalom feltüntetése. A  ségekben szereztük be. A kutatást azon közismert
           termékcsoportokra vonatkozó szakirodalmi adatok  gyártókra szűkítettük le, amelyek több márkával
           sokszor ellentmondók, s a vizsgálatok többsége csak  is jelen vannak a boltok polcain, és/vagy kereske-
           néhány termékre terjed ki (4, 5).        delmi láncok saját márkás termékeinek gyártását
           A tej laktóztartalma jól ismert, 100 ml-ben körülbelül  is végzik: Danone Kft. (RO L35 EC), Alföldi Tej
           5 g található (6). Ennél kisebb koncentrációban fordul  Kft. (HU 260 EK) és Sole-Mizo Zrt. (HU 292 EK).
           elő számos, hagyományos módon előállított tejtermék-  A tárolás során bekövetkező változásokat öt jog-
           ben bizonyos élelmiszeripari műveletek eredménye-  hurt esetében három héten át követtük. A sarzsok
           képpen. A sajttészta préselése során a tejcukor nagy  közötti változékonyság vizsgálatát egy nagyobb
           része távozik a savóval. A fermentáció (savanyítás,  mintapopuláción, összesen nyolc márka esetében
           érlelés) alatt zajló mikrobiális tevékenység hatására is  végeztük  el.  Minden  márkából  legalább három
           csökken a mennyisége. Kutatócsoportunk eredményei  sarzsot gyűjtöttünk.
           alapján a hazai boltok polcain kapható félkemény, ér-  A laktóztartalom meghatározásához validált, enzi-
           lelt, szeletelt trappista sajtok laktóztartalma 0,1 g/100 g  mes-fotometriás módszert (K-LOLAC Lactose Assay
           alatt van, ekképp gyakorlatilag tejcukormentesek (4). A  Kit, Megazyme) alkalmaztunk (8). Minden minta ese-
           savanyított tejtermékeknél kisebb mértékű a változás  tében legalább két párhuzamos mérést végeztünk. A
           a kiinduló alapanyag, azaz a tej összetételéhez képest.  statisztikai elemzést Microsoft Excel és Statistica (TI-
           A kutatócsoportunk által vizsgált húsz natúr joghurt  BCO Software) szoftverek segítségével végeztük el. Az
           laktóztartalma 2,3–3,9 g/100 g között változott. A ter-  átlagértékek összehasonlítására kétmintás t-próbát és
           mékek között tapasztalt számottevő eltérésekre legva-  Tukey-tesztet alkalmaztunk (α = 0,05).
           lószínűbb magyarázat az eltérő receptúra, valamint a
           különböző színtenyészetek és gyártási körülmények
           alkalmazása (5). Emellett a lejáratig hátralevő időt is   eredMények
           érdemes lehet figyelembe venni az adatok elemzése és a  Minthogy a Danone Kft. natúr joghurtjai között
           további vizsgálatok tervezése során, mert szintén hatás-  számottevő különbségek vannak az összetevők és a
           sal lehet a joghurtok laktóztartalmára (7).  tápanyagtartalom tekintetében, így mindhárom ter-
                                                    mék esetében elvégeztük a tárolási vizsgálatot (ered-
                                                    ményét lásd az 1. táblázat sötétebb színárnyalattal ki-
           Célkitűzés                               emelt celláiban). A probiotikus Activia joghurtoknál
           Kutatásunk célja közismert gyártók natúr joghurtja-  szignifikáns változást tapasztaltunk a lejárati időhöz
           ira vonatkozóan a laktóztartalom változékonyságá-  közeledve (p<0,05). Három hét alatt a Krémesnél
           nak vizsgálata: a tárolás során bekövetkező változás  7%-kal (0,3 g/100 g), a Pille esetében pedig 18%-kal






                                                  17
   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23