Page 20 - Új Diéta 2024. XXXII/1. szám
P. 20
ÚJ DIÉTA
2. TáblázaT: az alföldi Tej kfT. És a sole-mizo zrT. álTal gyárToTT naTúr, Élőflórás joghurTok jellemzői
A statisztikailag különböző átlagértékeket eltérő betűvel (Tukey-teszt, p<0,05) vagy *-gal (kétmintás t-próba, p <0,05) jelöltük.
(1) A megvásárolt termékek csomagolásán szereplő információk alapján.
Lejáratig hátralevő Laktóztartalom Tápanyagtartalom
Sarzs idő (nap) (g/100 g) Összetevők (1) 100 g-ban (1)
Magyar
1 20 2,9 ± 0,03 a*
13 3,0 ± 0,02 a
7 2,9 ± 0,02 a
0 2,9 ± 0,03 a
2 16 2,4 ± 0,07 *
3 10 3,0 ± 0,05 Zsír: 3,0 g
Mesés Nincs adat Szénhidrát: 4,8 g
1 31 3,0 ± 0,00 Fehérje: 4,0 g
2 16 2,9 ± 0,09
3 13 2,9 ± 0,04
Spar
1 24 2,5 ± 0,04 *
2 23 3,0 ± 0,11
3 12 2,9 ± 0,07
Mizo
1 22 2,3 ± 0,00 a*
15 2,3 ± 0,03 a
8 2,2 ± 0,02 a
0 2,3 ± 0,02 a
Tej Zsír: 3,6 g
2 29 2,7 ± 0,05 *
Tejfehérje-koncentrátum Szénhidrát: 4,0 g
3 24 2,7 ± 0,03 *
Kultúra Fehérje: 3,4 g
4 18 2,2 ± 0,09
Coop
1 31 2,7 ± 0,03 *
2 29 2,5 ± 0,03 *
3 18 2,5 ± 0,03 *
következtetések, javaslatok megtalálható a tejfehérje-koncentrátum (1–2. táb-
lázat), amelyet elsősorban állományjavítás és/vagy
Vizsgálatunk eredményei megerősítették korábbi a fehérjetartalom növelése céljából adnak hozzá a
megállapításunkat, miszerint a különböző össze- kiinduló alapanyaghoz, a tejhez. A csomagoláson
tételű joghurtok laktóztartalma között számottevő feltüntetett fehérjetartalom alapján eltérő mennyisé-
különbségek vannak. Az összetevők között gyakran gekben alkalmazzák a különböző gyártói márkáknál.
19