Page 20 - Új Diéta 2024. XXXII/1. szám
P. 20

ÚJ DIÉTA





           2. TáblázaT: az alföldi Tej kfT. És a sole-mizo zrT. álTal gyárToTT naTúr, Élőflórás joghurTok jellemzői
           A statisztikailag különböző átlagértékeket eltérő betűvel (Tukey-teszt, p<0,05) vagy *-gal (kétmintás t-próba, p <0,05) jelöltük.
           (1) A megvásárolt termékek csomagolásán szereplő információk alapján.
                   Lejáratig hátralevő   Laktóztartalom                    Tápanyagtartalom
            Sarzs     idő (nap)        (g/100 g)         Összetevők (1)      100 g-ban (1)
           Magyar
             1          20            2,9 ± 0,03 a*
                        13             3,0 ± 0,02 a
                         7             2,9 ± 0,02 a
                         0             2,9 ± 0,03 a
             2          16             2,4 ± 0,07 *
             3          10             3,0 ± 0,05                       Zsír: 3,0 g
           Mesés                                     Nincs adat         Szénhidrát: 4,8 g
             1          31             3,0 ± 0,00                       Fehérje: 4,0 g
             2          16             2,9 ± 0,09 
             3          13             2,9 ± 0,04 
           Spar
             1          24             2,5 ± 0,04 *
             2          23             3,0 ± 0,11 
             3          12             2,9 ± 0,07 
           Mizo
             1          22            2,3 ± 0,00 a*
                        15             2,3 ± 0,03 a
                         8             2,2 ± 0,02 a
                         0             2,3 ± 0,02 a
                                                     Tej                Zsír: 3,6 g
             2          29             2,7 ± 0,05 *
                                                     Tejfehérje-koncentrátum  Szénhidrát: 4,0 g
             3          24             2,7 ± 0,03 *
                                                     Kultúra            Fehérje: 3,4 g
             4          18             2,2 ± 0,09
           Coop
             1          31             2,7 ± 0,03 *
             2          29             2,5 ± 0,03 *
             3          18             2,5 ± 0,03 *

           következtetések, javaslatok              megtalálható a tejfehérje-koncentrátum (1–2. táb-
                                                    lázat), amelyet elsősorban állományjavítás és/vagy
           Vizsgálatunk eredményei megerősítették korábbi  a fehérjetartalom növelése céljából adnak hozzá a
           megállapításunkat, miszerint a különböző össze-  kiinduló alapanyaghoz, a tejhez. A csomagoláson
           tételű joghurtok laktóztartalma között számottevő  feltüntetett fehérjetartalom alapján eltérő mennyisé-
           különbségek vannak. Az összetevők között gyakran  gekben alkalmazzák a különböző gyártói márkáknál.






                                                  19
   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25