Page 17 - Új Diéta 2024. XXXII/1. szám
P. 17

ÚJ DIÉTA XXXIII.  2024/1. SZÁM                    EREDETI KÖZLEMÉNY




           Joghurtok laktóztartalma – Változik a tárolás során?

           Van különbség a márkák között?




           Cseke Adél, Dr. Molnár Andrea,  Hajas Lívia



            Absztrakt
            Laktózérzékenység fennállásakor az egyéni tűrés függvényében nemcsak laktózmentes tejek és tejtermékek fogyaszt-
            hatók, hanem az élő órás, savanyú tejtermékek is. Joghurtok esetében számos gyártó közül választhatunk. Bizonyos

            gyártók több márkával is jelen vannak a boltok polcain. Kutatásunk célja három gyártó natúr joghurtjait (összesen nyolc
            joghurtot) vizsgálva a laktóztartalom változékonyságának tanulmányozása, azaz a tárolás során bekövetkező változás
            nyomon követése, valamint a különböző márkák és sarzsok összehasonlítása. Két probiotikus és három élő órás termék

            esetében három héten át követtük a laktóztartalom változását, s csak a probiotikus termékek esetében tapasztaltunk
            kismértékű (0,3 g, illetve 0,5 g/100 g) csökkenést. A különböző összetételű, gyártói márkás joghurtok laktóztartalma
            között 0,1–1,8 g/100 g eltérést találtunk. A gyártók gyártói márkás és a kiskereskedelmi láncok számára előállított, ún.
            saját márkás termékeinek laktóztartalma között nem volt számottevő eltérés. A különböző sarzsok összehasonlításakor
            0–0,5 g/100 g eltérés látható. Az egyéni tűrésnek megfelelő termékek kiválasztásakor javasoljuk, hogy a laktóztartalmat
            leginkább meghatározó tényezők, azaz a gyártó és az összetétel legyenek az elsődleges szempontok.
            Kulcsszavak: laktózérzékenység, joghurt, laktóztartalom, tárolás

            Abstract
            Lactose content in yogurts – Does it change during storage? Are there differences between brands?
            Depending on individual tolerance, people with lactose intolerance can consume not only lactose-free milk and dairy
            products, but also fermented milk products. In the case of yogurts, there is a wide range of manufacturers to choose
            from. The aim of our research was to investigate the variability of lactose content using natural yogurts from three ma-

            nufacturers (a total of eight yogurts): to monitor the change during storage and to compare the di erent brands and

            batches. The change in lactose content for 3 weeks was monitored for two probiotic products and three live  ora pro-

            ducts. A slight decrease (0.3 g and 0.5 g/100 g) was observed only in probiotic ones. A di erence of 0.1–1.8 g/100 g



            was found among manufacturer brands with di erent composition. There were no signi cant di erences between
            manufacturer and private-label brands that were from the same producer. A di erence of 0–0.5 g/100 g can be seen

            when comparing the di erent batches of yogurts. According to our results, the manufacturer and the composition

            should be the primary considerations when choosing products that meet individual tolerance.
            Keywords: lactose intolerance, yogurt, lactose content, storage

           BEVEZETÉS                                glükózból és egy galaktózból épül fel. Felszívódásához
                                                    elengedhetetlen az emésztése, amely a vékonybél ke-
           A tej az emberi táplálkozás egyik alapvető élelmisze-  feszegélyén található laktáz enzim révén megy vég-
           re. A benne található legfontosabb szénhidrát a lak-  be (1). Bizonyos génpolimor zmusok és betegségek

           tóz (más néven tejcukor), amely egy diszacharid. Egy  esetében a laktáz enzim aktivitása csökken, emész-






                                                  16
   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22