Page 15 - Új Diéta XXXIII. évfolyam, 2. szám | 2024.
P. 15
ÚJ DIÉTA
ni kánsan nagyobb arányban használták valamely 2. TÁBLÁZAT: A TÁPLÁLKOZÁSI ÉS A DIÉTÁS ALKALMAZÁSOK
applikációt fogyás és súlykontroll céljából (p = 0,00), KIVÁLASZTÁSÁNAK KRITÉRIUMAI ÉS ELUTASÍTÁSÁNAK OKAI
míg a betegek az egészséges táplálkozás elérése vé- (N = 130) (SAJÁT SZERKESZTÉS)
gett (p = 0,01). Kritériumok és korlátok Érték
Ama felhasználók közül, akik az egészséges táplálko- (%)
zás nyomon követése és fenntartása céljából használ- A táplálkozási alkalmazások
ták az applikációt, az egészségügyi dolgozó kategó- kiválasztásának kritériumai
riájába eső felhasználók száma nagyobb (p = 0,00), Könnyen használható 90
mint azoké, akik nem az egészségügyben dolgoznak Ingyenes 88
(2. ábra).
Egy applikáció kiválasztásának legfontosabb szem- Fontos élelmiszereket tartalmazza 69
pontjai a kérdőív eredményei alapján, hogy az alkal- Automatikus kalóriabecslés 68
mazás könnyen használható és ingyenes legyen. Arra Könnyen érthető, oktatást nem igényel 58
a kérdésre, hogy mit tartanak akadályozó tényező-
nek egy táplálkozási alkalmazás kiválasztása során, Magyar nyelvű 58
a részt vevők azt nyilatkozták, hogy probléma lenne, Előzmények megtalálhatók 55
ha túl időigényes lenne a használata vagy érdektelen Hitelesített, valid 55
számukra, illetve nem választanák az alkalmazást, ha
a főbb élelmiszerek hiányoznának, ha az alkalmazás Automatikus rögzítés 48
helytelen energia- vagy tápanyagbecslést adna, vagy Országspeci kus 45
ha a helyi élelmiszerek nem lennének benne elérhe- A táplálkozási alkalmazások kiválasztásának korlátai
tők. Hangsúlyozták továbbá az adott országra, kultú-
rára szabás (pl. nyelv, mértékegységek) fontos szere- Túlságosan időigényesek 51,9
pét is az alkalmazásokban (2. táblázat). Nem tartják érdekesnek 24,2
Arra a biztató eredményre jutottunk, hogy az Fontos élelmiszerek hiányoznak 12,9
egészségügyi szakemberek csoportjának többsége
(81,4%-a) javasolná páciensei számára eme appok Helytelen kalóriabecslés 8
használatát. Nem országspeci kus 3
MEGBESZÉLÉS 2. ÁBRA: CÉLOK KÖZÖTTI KÜLÖNBSÉGEK A CSOPORTOKNÁL
A táplálékfelvétel pontos és hatékony nyomon köve- (EGÉSZSÉGESEK, BETEGEK, EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK)
téséhez validált és könnyen használható eszközökre
van szükség, mivel az étrend értékelésének hagyo-
mányos módszerei időigényesek és számos hibalehe-
tőséget rejtenek (17).
Tanulmányunk elsődleges célja annak felmérése
volt, hogy hazánkban mely mHealth-alkalmazások
a legnépszerűbbek a táplálkozás(i szokások) rög-
zítése céljából. Másodlagos célunk a vizsgálatban
részt vevő felhasználók szempontjainak és prefe-
renciáinak feltérképezése volt a TK-alkalmazások-
kal kapcsolatban. A válaszadók nagy része (82%-a)
számolt be arról, hogy használ valamilyen táplálko-
zási és diétás alkalmazást. Ez az eredmény összhang-
ban van Námesztovszki és munkatársai kutatásának
14