Page 9 - Új Diéta 2024. XXXII/1. szám
P. 9

ÚJ DIÉTA






           összefoglalás és javaslatok              2.  Song J, Jing Q, Zhu E, Liu Q, Fei M, Zhang H, et al. Alterations in smell or taste
                                                      in individuals infected with SARS-COV-2 during periods of Omicron variant
           Az íz- és szaglásvesztéssel járó állapot nemcsak a táp-  dominance. International Journal of Infectious Diseases, 2023,128,278–284.
           lálkozási szokásokat befolyásolja, hanem hatással van   doi:10.1016/j.ijid.2023.01.017.
           az életminőségre is. Emellett az íz- és szaglásvesztés   3.  Fernández-de-las-Peñas C, Ortega-Santiago R, Cancela-Cilleruelo I, Rodrí-
           negatívan hat az étkezéssel kapcsolatos örömérzetre   guez-Jiménez J, Fuensalida-Novo S, Martín-Guerrero JD, et al. Prevalence
           is. A minta 50%-a (60 fő) nem tudta élvezni étkezéseit,   of self-reported anosmia and ageusia in elderly patients who had been
           mert nem érezte az ízeket és az illatokat. Ezek javítá-  previously hospitalized by SARS-COV-2: The long-covid-exp multicen-
           sára mind az ízlelési, mind a szaglási funkciót tekintve   ter study. Journal of Clinical Medicine, 2023,12(13),4391. doi:10.3390/
           különböző tréningek alkalmazhatók.         jcm12134391
           Szaglástréningre vonatkozóan több szakirodalmi   4.  Krishnakumar HN, Momtaz DA, Sherwani A, Mhapankar A, Gonuguntla RK,
           adat is elérhető, amelyekben megfogalmazzák, hogy   Maleki A, et al. Pathogenesis and progression of anosmia and dysgeusia du-
           a citrom, a rózsa, a fahéj, a barack és a narancs illó-  ring the COVID-19 pandemic. European Archives of Oto-Rhino-Laryngology,
           olajainak szaglása napi kétszer, alkalmanként 10 má-  2022,280(2),505–509. doi:10.1007/s00405-022-07689-w
           sodpercig 8 héten keresztül folytatva javulást idézhet   5.  Spence C. The tongue map and the spatial modulation of taste percep-
           elő (17). Az illóolajok használata mellett a szaglástré-  tion. Current Research in Food Science, 2022,5,598–610. doi:10.1016/j.
           ning részeként intenzív aromájú kávé belélegzése 30   crfs.2022.02.004.
           nap alatt teljes javulást eredményezett egy 2021-ben   6.  Risso D, Drayna D, Morini G. Alteration, reduction and taste loss: Main causes
           publikált esettanulmány szerint (18).      and potential implications on dietary habits. Nutrients, 2020,12(11),3284.
           Az ízérzékelésre ható tréningként egy ún. Vacumla-  doi:10.3390/nu12113284.
           ser® készülékkel végzett vizsgálat során 50%-os javu-  7.  Meunier N, Briand L, Jacquin-Piques A, Brondel L, Pénicaud L. Covid 19-in-
           lást értek el. Mindkét orrlyukban, az orrlyukak belső   duced smell and taste impairments: Putative impact on physiology. Frontiers
           falával párhuzamosan 660 nanométeres, fotonikus   in Physiology, 2021,11. doi:10.3389/fphys.2020.625110
           energiájú lézersugarakkal közvetlenül besugározták   8.  Obiefuna S, Donohoe C. Neuroanatomy, nucleus gustatory [Internet].
           a szaglóhámsejteket és a szaglógumót (19).  U.S.  National  Library  of  Medicine,  2023.  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.
           Mindezen tréningek mellett fontos hangsúlyozni   gov/32119409/
           a dietetikus szakemberek szerepének jelentőségét.   9.  Payne T, Kronenbuerger M, Wong G. Gustatory testing – statpearls – NCBI book-
           Az íz- és szaglásvesztés terápiájának részeként nem   shelf. StatPearls, 2023. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK567734/
           irányul elég figyelem a táplálkozási szokásokra, mi-  10. Rohde K, Schamarek I, Blüher M. Consequences of obesity on the sense of
           közben a dietetikai tanácsadásoknak kulcsfontos-  taste: Taste buds as treatment targets? Diabetes & amp; Metabolism Journal,
           ságú szerepük lenne az állapot javításában. Figye-  2020,44(4),509. doi:10.4093/dmj.2020.0058
           lembe véve a vizsgálati csoportunknál is tapasztalt   11. Nanjo Y, Okuma T, Kuroda Y, Hayakawa E, Shibayama K, Akimoto T, et al. Mul-
           változásokat a táplálkozási szokásokban, javasolt   tiple types of taste disorders among patients with COVID-19. Internal Medici-
           lenne dietetikushoz fordulniuk azoknak, akik íz- és   ne, 2022,61(14),2127–2134. doi:10.2169/internalmedicine.9065-21.
           szaglásvesztést tapasztalnak.  A dietetikus az íz- és   12. Glezer I, Bruni‐Cardoso A, Schechtman D, Malnic B. Viral infection and smell
           szaglásvesztés indukálta, megváltozott étkezési pre-  loss: The case of Covid‐19. Journal of Neurochemistry, 2020,157(4),930–
           ferenciák, táplálkozási szokások, valamint egészségi   943. doi:10.1111/jnc.15197.
           és tápláltsági állapot alapján megtervezett individu-  13. Stankevice D, Fjaeldstad AW, Agergaard J, Ovesen T. Long‐term covid‐19
           ális táplálkozási stratégiával tudja segíteni a hozzá   smell and taste disorders differ significantly from other post‐infectious cases.
           forduló pácienseket, ezáltal is támogatva egészségük   The Laryngoscope, 2022,133(1),169–174. doi:10.1002/lary.30453
           visszaszerzését és megőrzését.           14. Sugár M, Fusz K, Pusztai D, Rozmann N, Macharia JM, Pintér M, et al. A
                                                      survey of changes in taste and food preferences related to the coronavirus
           irodalom                                   disease (COVID-19) in Hungary. Acta Alimentaria, 2022,51(4),613–624.
           1.  Kaku Y, Okumura K, Padilla-Blanco M, Kosugi Y, Uriu K, Hinay AA, et al. Viro-  doi:10.1556/066.2022.00184.
             logical characteristics of the SARS-COV-2 JN.1 variant. The Lancet Infectious   15. Lechien JR, Chiesa-Estomba CM, De Siati DR, Horoi M, Le Bon SD, Rodriguez
             Diseases, 2024,24(2). doi:10.1016/s1473-3099(23)00813-7   A, et al. Olfactory and gustatory dysfunctions as a clinical presentation of






                                                  8
   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14