Page 9 - Új Diéta 2024. XXXII/1. szám
P. 9
ÚJ DIÉTA
összefoglalás és javaslatok 2. Song J, Jing Q, Zhu E, Liu Q, Fei M, Zhang H, et al. Alterations in smell or taste
in individuals infected with SARS-COV-2 during periods of Omicron variant
Az íz- és szaglásvesztéssel járó állapot nemcsak a táp- dominance. International Journal of Infectious Diseases, 2023,128,278–284.
lálkozási szokásokat befolyásolja, hanem hatással van doi:10.1016/j.ijid.2023.01.017.
az életminőségre is. Emellett az íz- és szaglásvesztés 3. Fernández-de-las-Peñas C, Ortega-Santiago R, Cancela-Cilleruelo I, Rodrí-
negatívan hat az étkezéssel kapcsolatos örömérzetre guez-Jiménez J, Fuensalida-Novo S, Martín-Guerrero JD, et al. Prevalence
is. A minta 50%-a (60 fő) nem tudta élvezni étkezéseit, of self-reported anosmia and ageusia in elderly patients who had been
mert nem érezte az ízeket és az illatokat. Ezek javítá- previously hospitalized by SARS-COV-2: The long-covid-exp multicen-
sára mind az ízlelési, mind a szaglási funkciót tekintve ter study. Journal of Clinical Medicine, 2023,12(13),4391. doi:10.3390/
különböző tréningek alkalmazhatók. jcm12134391
Szaglástréningre vonatkozóan több szakirodalmi 4. Krishnakumar HN, Momtaz DA, Sherwani A, Mhapankar A, Gonuguntla RK,
adat is elérhető, amelyekben megfogalmazzák, hogy Maleki A, et al. Pathogenesis and progression of anosmia and dysgeusia du-
a citrom, a rózsa, a fahéj, a barack és a narancs illó- ring the COVID-19 pandemic. European Archives of Oto-Rhino-Laryngology,
olajainak szaglása napi kétszer, alkalmanként 10 má- 2022,280(2),505–509. doi:10.1007/s00405-022-07689-w
sodpercig 8 héten keresztül folytatva javulást idézhet 5. Spence C. The tongue map and the spatial modulation of taste percep-
elő (17). Az illóolajok használata mellett a szaglástré- tion. Current Research in Food Science, 2022,5,598–610. doi:10.1016/j.
ning részeként intenzív aromájú kávé belélegzése 30 crfs.2022.02.004.
nap alatt teljes javulást eredményezett egy 2021-ben 6. Risso D, Drayna D, Morini G. Alteration, reduction and taste loss: Main causes
publikált esettanulmány szerint (18). and potential implications on dietary habits. Nutrients, 2020,12(11),3284.
Az ízérzékelésre ható tréningként egy ún. Vacumla- doi:10.3390/nu12113284.
ser® készülékkel végzett vizsgálat során 50%-os javu- 7. Meunier N, Briand L, Jacquin-Piques A, Brondel L, Pénicaud L. Covid 19-in-
lást értek el. Mindkét orrlyukban, az orrlyukak belső duced smell and taste impairments: Putative impact on physiology. Frontiers
falával párhuzamosan 660 nanométeres, fotonikus in Physiology, 2021,11. doi:10.3389/fphys.2020.625110
energiájú lézersugarakkal közvetlenül besugározták 8. Obiefuna S, Donohoe C. Neuroanatomy, nucleus gustatory [Internet].
a szaglóhámsejteket és a szaglógumót (19). U.S. National Library of Medicine, 2023. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.
Mindezen tréningek mellett fontos hangsúlyozni gov/32119409/
a dietetikus szakemberek szerepének jelentőségét. 9. Payne T, Kronenbuerger M, Wong G. Gustatory testing – statpearls – NCBI book-
Az íz- és szaglásvesztés terápiájának részeként nem shelf. StatPearls, 2023. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK567734/
irányul elég figyelem a táplálkozási szokásokra, mi- 10. Rohde K, Schamarek I, Blüher M. Consequences of obesity on the sense of
közben a dietetikai tanácsadásoknak kulcsfontos- taste: Taste buds as treatment targets? Diabetes & amp; Metabolism Journal,
ságú szerepük lenne az állapot javításában. Figye- 2020,44(4),509. doi:10.4093/dmj.2020.0058
lembe véve a vizsgálati csoportunknál is tapasztalt 11. Nanjo Y, Okuma T, Kuroda Y, Hayakawa E, Shibayama K, Akimoto T, et al. Mul-
változásokat a táplálkozási szokásokban, javasolt tiple types of taste disorders among patients with COVID-19. Internal Medici-
lenne dietetikushoz fordulniuk azoknak, akik íz- és ne, 2022,61(14),2127–2134. doi:10.2169/internalmedicine.9065-21.
szaglásvesztést tapasztalnak. A dietetikus az íz- és 12. Glezer I, Bruni‐Cardoso A, Schechtman D, Malnic B. Viral infection and smell
szaglásvesztés indukálta, megváltozott étkezési pre- loss: The case of Covid‐19. Journal of Neurochemistry, 2020,157(4),930–
ferenciák, táplálkozási szokások, valamint egészségi 943. doi:10.1111/jnc.15197.
és tápláltsági állapot alapján megtervezett individu- 13. Stankevice D, Fjaeldstad AW, Agergaard J, Ovesen T. Long‐term covid‐19
ális táplálkozási stratégiával tudja segíteni a hozzá smell and taste disorders differ significantly from other post‐infectious cases.
forduló pácienseket, ezáltal is támogatva egészségük The Laryngoscope, 2022,133(1),169–174. doi:10.1002/lary.30453
visszaszerzését és megőrzését. 14. Sugár M, Fusz K, Pusztai D, Rozmann N, Macharia JM, Pintér M, et al. A
survey of changes in taste and food preferences related to the coronavirus
irodalom disease (COVID-19) in Hungary. Acta Alimentaria, 2022,51(4),613–624.
1. Kaku Y, Okumura K, Padilla-Blanco M, Kosugi Y, Uriu K, Hinay AA, et al. Viro- doi:10.1556/066.2022.00184.
logical characteristics of the SARS-COV-2 JN.1 variant. The Lancet Infectious 15. Lechien JR, Chiesa-Estomba CM, De Siati DR, Horoi M, Le Bon SD, Rodriguez
Diseases, 2024,24(2). doi:10.1016/s1473-3099(23)00813-7 A, et al. Olfactory and gustatory dysfunctions as a clinical presentation of
8