Page 8 - Új Diéta 2024. XXXII/1. szám
P. 8

ÚJ DIÉTA





           nem fogyasztók száma 16%-ról (19 fő) 29,2%-ra (35  ezekből az élelmiszerekből az íz- és szaglásvesztés
           fő) nőtt.                                időszaka alatt. Legnagyobb arányban (64%) a hú-
           A kérdőívben rákérdeztünk a testtömeg-változásra  sok érzékelésében volt negatív irányú változás. A
           az íz- és szaglásvesztés előtti és utáni időszak között.  kapott eredmények megerősítik a 2022 végén Sugár
           Testtömegváltozás a minta 40%-ánál (48 fő) követ-  és munkatársai által publikált (14) kutatás eredmé-
           kezett be, közülük 11 fő (9%) testtömeg-növekedést,  nyét, amely szerint az 501 fős mintában szintén a
           míg 37 fő (31%) testtömegcsökkenést tapasztalt.  húsaverzió volt jelen legnagyobb arányban (22,4%).
           Arra a kérdésre, hogy „kérte-e dietetikus segítségét  Kutatásunk során az íz- és szaglásvesztést köve-
           ebben az időszakban”, mindössze csak ketten vála-  tő táplálkozás alatt a felvágottak népszerűsége is
           szoltak igennel.                         csökkent, ugyanis a mintát alkotók 72,5%-a keve-
           A dohányzási szokások megoszlása alapján a kuta-  sebbet fogyasztott azokból. Emellett csökkent a to-
           tásban részt vevők 11%-a (13 fő) dohányzik, 8% (10  jás (59,2%) és a tejtermékek (56,7%), azon belül a
           fő) exdohányos, míg 81% (97 fő) nem dohányzik. A  sajtok (54,1%) fogyasztása is. Az állati eredetű élel-
           dohányzók és korábban rendszeresen dohányzók (n  miszerek – különösen a húsfélék – fogyasztásának
           = 23) körében vizsgáltuk az íz- és szaglásvesztés idő-  csökkenésére magyarázatul szolgálhat a megválto-
           tartamának hosszát. Közülük 2 fő (9%) mindössze  zott ízpreferencia, amely a húsok esetében volt jelen
           1-2 napig, 15 fő (65%) legalább 3-4 hétig tapasztalt  legnagyobb arányban.
           íz- és szaglásvesztést, míg 6 fő (26%) esetében to-  Az étkezéshez társuló örömérzetet tekintve a vizs-
           vábbra is fennállt ez az állapot (7. ábra).  gált személyek 50%-a nem tudta élvezni étkezéseit
                                                    íz- és szagérzékelés hiányában, s ez nagyban befo-
           7.  ábra: az íz- És szaglásveszTÉs idejÉnek megoszlása do-  lyásolta táplálkozási szokásaikat, s étvágytalanságra
           hányzók, korábban rendszeresen dohányzók közöTT (n = 23)  vezetett.
                                                    A kutatásban részt vevők közül 23 fő (n=23) do-
                                                 
   
       hányzik vagy dohányzott korábban rendszeresen.
                      	                          
   
        A dohányzással összefüggésben legalább 3-4 hétig

                                                    tartó, vagy utána is fennálló íz- és szaglásvesztést
             Dohányzók, korábban   rendszeresen dohányzók            tapasztalt közülük összesen 21 fő (91%), s ez a do-
                                                    hányzásból adódó ízlelő- és szaglóreceptorok pusz-
                                                    tulására is visszavezethető.
                                                    Régebbi kutatásokban kitértek az íz- és szaglásvesz-
                                                    tés okozta kávéfogyasztási szokások alakulására,
                                                    azonban az íz- és szaglásvesztést követő változására
                 0     5     10    15    20    25   nem, ekképp erre vonatkozó kérdés a mi kutatá-
                          Dohányzók száma (fő)
                                                    sunkban szerepelt először. Az íz- és szaglásvesztést
                                                    követő időszakban visszaesett a kávéfogyasztás: 77
                                                    fő (64,2%) kevesebb kávét ivott, s a kávét nem fo-
           következtetések                          gyasztók aránya 16%-ról (19 fő) 29,2%-ra (35 fő)
                                                    nőtt.
           Kutatásunk  eredményeivel  összhangban  vannak  A kutatás korlátja, hogy a minta nem reprezentatív,
           azok a korábban publikált adatok, amelyek szerint  így az eredmények és a levont következtetések csak
           nők körében gyakrabban alakult ki íz- és szaglás-  a vizsgálati mintára vonatkoznak. Az eredmények
           vesztéssel járó állapot (3, 15, 16). Esetünkben a  a kutatásban részt vevők által megválaszolt online
           vizsgált minta 79,2%-át (n = 95 fő) alkották nők.   felmérésen és önbevalláson alapulnak, így a táp-
           A vizsgálati csoportunk adatait tekintve csökkenés  lálkozási szokások, a tapasztalt tünetek és a test-
           következett be az állati eredetű termékek fogyasz-  tömeg-változások leírása ismertető jellegű (orvosi
           tásában. Átlagosan 73 fő (60,8%) evett kevesebbet  vizsgálat, antropometriai mérés nélkül).






                                                  7
   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13