Page 4 - Új Diéta 2024. XXXII/1. szám
P. 4

ÚJ DIÉTA





           Bevezetés
                                                    Bár az ízérzékelést és az ízeket gyakran összemossák
           A koronavírusos (COVID-19) fertőzés okozta be-  és szinonimaként használják, a Nemzetközi Szabvá-
           tegségek, a bezártság és a szociális elszigetelődés a  nyügyi Szervezet (ISO) meghatározása szerint az íz
           közelmúltunk részei voltak. A vírus még továbbra is  „az ízlelés során érzékelt szagló-, ízlelő- és trigemi-
           jelen van, s 2023 végén ismét egy új variáns/mutá-  nális érzetek komplexe”-ként definiálható (5).
           ció, a SARS-CoV-2 JN.1 terjedéséről számoltak be a  Csökkent ízlelésre vagy ízvesztésre vonatkozó pana-
           hírek (1).                               szok  általában a  szaglás  képességének  csökkenését
           A SARS-COV-2 képes bejutni a szaglóhám és a  (hyposmia), vagy e funkció hibás érzékelését (anos-
           szaglógumó nem neuronális sejtjeibe, beleértve a  mia) tükrözik. A mikrotápanyagok közül a cinkhi-
           támasztósejteket és az angiotenzin-konvertáló en-  ányt hajlamosító tényezőként hozták összefüggésbe
           zim-2-t (ACE2) expresszáló sejteket, amelyeket a sa-  az ízérzékelés-beli károsodással (6).
           vanyú, a keserű, az édes és az umami ízreceptorsej-  A szaglást és az ízlelést klinikailag gyakran csopor-
           tek is expresszálnak. A vírus tüskés fehérjéje kötődik  tosítják együtt, azonban biológiailag elkülönülnek
           az ACE2-receptorhoz, ezáltal különböző tüneteket,  egymástól (1. ábra).
           köztük íz- és szaglásvesztést, valamint érzékelésvál-  Az ízlelés esetében a zavarokat általában minőségi
           tozást okozva (2). A fertőzés tünetei közül az íz- és  és mennyiségi tényezőkre osztják, bár számos más
           szaglásvesztéssel járó állapotok 62%-os gyakoriságot  osztályozás is elfogadott. Az ageusia és a hypogeu-
           mutattak a légzőszervi tünetek előfordulása után (3).  sia mennyiségi ízlelési zavarok, amelyek az ízlelési
           A  COVID-19-fertőzés  egyik  elsődleges  tüneteként  képesség teljes elvesztését (ageusia), illetve részleges
           legtöbb esetben a szag jellegének hibás érzékelését  csökkenését  (hypogeusia) idézik  elő. A  spektrum
           (anosmiát) és a torzult ízérzékelést (dysgeusiát) azo-  másik végén a hypergeusia, az ízérzékelés szélsősé-
           nosították. A dysgeusia mechanizmusa nagyrészt  gesen erős tapasztalása áll. A parageusia és a fanto-
           ismeretlen, míg az anosmia patogenezise magában  geusia olyan minőségi ízlelési zavarok, amelyek kül-
           foglalja a fertőzésből eredő gyulladást és citokinfel-  ső ingerek jelenlétében, illetve hiányában torz vagy
           szabadulást (4).                         hallucinációs ízérzetet okoznak. Az ízérzékelési za-

           1. ábra: ÉrzÉkszervek a TáplálÉkfelvÉTelben (7)








                                                              Hipotalamusz
                 Ételkeresés, ételelválasztás  Szaglógumó    Jutalmazóközpont
                 Motiváció
                 Táplálékfelvétel          Szagló-
                 Érzékszervspecifikus étvágy  hámszövet
                 Jóllakottság
                 Élvezet                             Ízlelőbimbók

















                                                  3
   1   2   3   4   5   6   7   8   9