Page 4 - Új Diéta 2024. XXXII/1. szám
P. 4
ÚJ DIÉTA
Bevezetés
Bár az ízérzékelést és az ízeket gyakran összemossák
A koronavírusos (COVID-19) fertőzés okozta be- és szinonimaként használják, a Nemzetközi Szabvá-
tegségek, a bezártság és a szociális elszigetelődés a nyügyi Szervezet (ISO) meghatározása szerint az íz
közelmúltunk részei voltak. A vírus még továbbra is „az ízlelés során érzékelt szagló-, ízlelő- és trigemi-
jelen van, s 2023 végén ismét egy új variáns/mutá- nális érzetek komplexe”-ként definiálható (5).
ció, a SARS-CoV-2 JN.1 terjedéséről számoltak be a Csökkent ízlelésre vagy ízvesztésre vonatkozó pana-
hírek (1). szok általában a szaglás képességének csökkenését
A SARS-COV-2 képes bejutni a szaglóhám és a (hyposmia), vagy e funkció hibás érzékelését (anos-
szaglógumó nem neuronális sejtjeibe, beleértve a mia) tükrözik. A mikrotápanyagok közül a cinkhi-
támasztósejteket és az angiotenzin-konvertáló en- ányt hajlamosító tényezőként hozták összefüggésbe
zim-2-t (ACE2) expresszáló sejteket, amelyeket a sa- az ízérzékelés-beli károsodással (6).
vanyú, a keserű, az édes és az umami ízreceptorsej- A szaglást és az ízlelést klinikailag gyakran csopor-
tek is expresszálnak. A vírus tüskés fehérjéje kötődik tosítják együtt, azonban biológiailag elkülönülnek
az ACE2-receptorhoz, ezáltal különböző tüneteket, egymástól (1. ábra).
köztük íz- és szaglásvesztést, valamint érzékelésvál- Az ízlelés esetében a zavarokat általában minőségi
tozást okozva (2). A fertőzés tünetei közül az íz- és és mennyiségi tényezőkre osztják, bár számos más
szaglásvesztéssel járó állapotok 62%-os gyakoriságot osztályozás is elfogadott. Az ageusia és a hypogeu-
mutattak a légzőszervi tünetek előfordulása után (3). sia mennyiségi ízlelési zavarok, amelyek az ízlelési
A COVID-19-fertőzés egyik elsődleges tüneteként képesség teljes elvesztését (ageusia), illetve részleges
legtöbb esetben a szag jellegének hibás érzékelését csökkenését (hypogeusia) idézik elő. A spektrum
(anosmiát) és a torzult ízérzékelést (dysgeusiát) azo- másik végén a hypergeusia, az ízérzékelés szélsősé-
nosították. A dysgeusia mechanizmusa nagyrészt gesen erős tapasztalása áll. A parageusia és a fanto-
ismeretlen, míg az anosmia patogenezise magában geusia olyan minőségi ízlelési zavarok, amelyek kül-
foglalja a fertőzésből eredő gyulladást és citokinfel- ső ingerek jelenlétében, illetve hiányában torz vagy
szabadulást (4). hallucinációs ízérzetet okoznak. Az ízérzékelési za-
1. ábra: ÉrzÉkszervek a TáplálÉkfelvÉTelben (7)
Hipotalamusz
Ételkeresés, ételelválasztás Szaglógumó Jutalmazóközpont
Motiváció
Táplálékfelvétel Szagló-
Érzékszervspecifikus étvágy hámszövet
Jóllakottság
Élvezet Ízlelőbimbók
3