Page 7 - Új Diéta 2024. XXXII/1. szám
P. 7

ÚJ DIÉTA






           4. ábra: íz- És szaglásveszTÉs alaTT leggyakrabban Tapasz-  5. ábra: íz- És szaglásveszTÉs alaTTi kávÉfogyaszTás
           TalT Élelmiszer-averziók százalÉkos megoszlása (n = 120)  (n = 120)
              70                                        35
              60                                        30

              50                                        25
             Megoszlás (%)  40   	                     Megoszlás (%)  20

                                                        15
              30
              20           	       	      	             10

              10                                        5
               0                                        0


           szaglásvesztése alatt, 27,5% (33 fő) közömbösnek ér-  Az íz- és szaglásvesztést követően 105 fő (87,5%)
           tékelte az étkezéseihez társuló érzéseit, s 22,5% (27  „egyáltalán nem igaz” és „inkább nem igaz” választ
           fő) esetében nem történt változás az étel elfogyasztá-  adott arra kérdésre, hogy több alkoholos italt fogyasz-
           sához társuló örömérzetben.              tott íz- és szaglásvesztést követően. 12 fő (10%) alko-
           Az íz- és szaglásvesztés időszakát vizsgálva a minta  holfogyasztása nem változott, míg 3 fő (2,5%) inkább
           30%-ánál (36 fő) nőtt a sófogyasztás, míg 70% (84  igaznak értékelte az alkoholfogyasztás növekedését a
           fő) esetében nem következett be változás a sózási  vizsgált időszakban. Az íz- és szaglásvesztést követően
           szokásokban.                             a több alkoholos italt fogyaszt-e kérdésre nem érke-
           A kávéfogyasztás esetében csökkenést tapasztaltunk.  zett „teljes mértékben igaz” válasz (6. ábra).
           A koronavírust megelőző időszakban 19 fő (15,8%)  Az íz- és szaglásvesztést követően csökkent a kávéfo-
           nem fogyasztott kávét, míg íz- és szaglásvesztés során  gyasztás, 77 fő (64,2%) kevesebb kávét ivott, s a kávét
           a kávét nem fogyasztók száma 35 főre (29,2%) nőtt.
           Az íz- és szaglásvesztés alatti kávéfogyasztók közül   6. ábra: íz- És szaglásveszTÉsT köveTő alkoholfogyaszTási
                                                     szokások válTozása (n = 120)
           27 fő (22,5%) naponta többször, 42 fő (35%) napon-
           ta, míg 16 fő (13,3%) hetente kávézott (5. ábra).  100
           A mintát alkotó személyek íz- és szaglásvesztést kö-
           vető táplálkozási szokásait is vizsgáltuk összehason-  80
           lítva az íz- és szaglásvesztés alatti állapottal.
           Az íz- és szaglásvesztés állapota után az állati erede-
           tű termékek fogyasztására vonatkozóan csökkenő   60
           tendencia volt megfigyelhető a felvágottak (72,5%),   Fő
           a tojás (59,2%) és a tejtermékek (56,7%), azon belül   40
           is kiemelten a sajtok (54,1%) fogyasztásában az íz-
           és szaglásvesztés alatti állapottal összehasonlítva. A   20
           növényi eredetű élelmiszerek megítélése kedvezőnek
           mondható, ugyanis gyümölcsök esetében 40%-kal,
           zöldségeknél 39,1%-kal nőtt a fogyasztási kedv az íz-   0
           és szaglásvesztést követően.






                                                  6
   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12