Page 6 - Új Diéta 2024. XXXII/1. szám
P. 6
ÚJ DIÉTA
Célkitűzés
17 főnél (14%) pedig több hónapig tartott. 16 főnél
A SARS-CoV-fertőzés okozta COVID-19 pandémia (13%) az íz- és szaglásvesztés több hónap után is fenn-
kitörése hatással volt az emberek életminőségére, áll. Egyéni intervallumot 5 fő (4%) jelölt meg (3. ábra).
életmódjára és azon belül táplálkozásukra is. Cél- Esetükben előfordult folyamatos szagláscsökkenés,
kitűzéseink között szerepelt, hogy a koronavírusos túlzott érzékenység különböző szaganyagokra, illetve
fertőzés során bekövetkező íz- és szaglásvesztés időnként ismételten megjelenő íz- és szaglásvesztés.
okozta táplálkozási szokások és preferenciák válto- Összehasonlítva az íz- és szaglásvesztés előtti és az az-
zásait feltérképezzük. A témában Sugár és munkatár- alatti időszakban bekövetkező változásokat a táplálko-
sai által publikált kutatás (14) alapján célul tűztük ki zási szokásokban, koncentrálva a húsok megítélésére:
a koronavírusos fertőzés okozta íz- és szaglásvesztés 37,5%-kal csökkent a naponta több alkalommal húst
következtében kialakuló húsundor jelenségének iga- fogyasztók száma, emellett 17%-kal kevesebb volt
zolását is. a naponta húst fogyasztók aránya. Ezzel a csökkenő
napi tendenciával párhuzamosan 82%-os növekedés
volt megfigyelhető a heti rendszerességgel húst fo-
Minta és Módszer gyasztók között. Ezek az értékek összefüggésben áll-
Az adatgyűjtés során saját fejlesztésű, online kérdőíves nak azzal, hogy a minta 64%-ánál (77 fő) a húsok, míg
felmérést alkalmaztunk, amelyet a résztvevők önkéntes 43% (52 fő) esetében a húskészítmények érzékelésé-
és anonim módon töltöttek ki a hatályos adatvédelmi ben is megfigyelhető volt változás. Az íz- és szaglás-
szabályoknak megfelelően 2023. február 28-a és 2023. vesztést megelőző időszakhoz képest a vizsgált szemé-
március 7-e között. A keresztmetszeti vizsgálat nem lyek 46%-a (55 fő) kevesebb húst fogyasztott az íz- és
valószínűségi mintavétellel történt, az alkalmazott szaglásvesztés időtartama alatt.
kérdőív internetes csoportokban való megosztásával, Az érzékelésben bekövetkező változás, az averzió je-
valamint hólabdatechnika segítségével valósult meg. lenléte legnagyobb arányban a húsok (64%) esetében
A kutatásban 18 éven felüli személyek vehettek részt, volt megfigyelhető. Ezt követi a hagyma/fokhagyma
akik átestek COVID-19-fertőzésen (bemeneti krité- 49%-kal, a húskészítmények 43%-kal, majd a kávé
riumok). Megváltozott íz- és szaglásérzékeléssel járó 42,5%-kal (4. ábra).
heveny vagy idült betegségben szenvedők és 18 éven Az evés élvezeti értékének elvesztésére vonatkozóan
aluliak nem vehettek részt a kutatásban (kizárási kri- 50% (60 fő) nem tudta élvezni az étkezést az íz- és
tériumok). Összesen 120 fő (n = 120) 3. ábra: íz- És szagÉrzÉkelÉs válTozásával járó állapoT időTarTama (n = 120)
vett részt a kutatásban, s közülük 79,2%
(n = 95 fő) volt nő, míg 20,8% (n = 25 35
fő) férfi. Átlagéletkoruk 39 ± 15 év volt.
Lakóhelyeik megoszlását tekintve 30% 30
budapesti, 10% megyeszékhelyen élő,
7% nagyvárosi, 25% kisvárosi és 28% 25
faluban élő lakos volt. A kapott adatok 20
statisztikai elemzését 2019-es Microsoft Fő
Office Excel szoftver segítségével, leíró 15
statisztikai módszerrel végeztük.
10
eredMények 5
Az íz- és szaglásvesztés időtartamára
vonatkozó állapot 32 fő (27%) ese tében 0
csak pár napig, 31 főnél (26%) 1-2 Időtartam
hétig, 19 fő (16%) esetében 3-4 hétig,
5