Page 6 - Új Diéta 2024. XXXII/1. szám
P. 6

ÚJ DIÉTA





           Célkitűzés
                                                    17 főnél (14%) pedig több hónapig tartott. 16 főnél
           A SARS-CoV-fertőzés okozta COVID-19 pandémia  (13%) az íz- és szaglásvesztés több hónap után is fenn-
           kitörése hatással volt az emberek életminőségére,  áll. Egyéni intervallumot 5 fő (4%) jelölt meg (3. ábra).
           életmódjára és azon belül táplálkozásukra is. Cél-  Esetükben előfordult  folyamatos  szagláscsökkenés,
           kitűzéseink között szerepelt, hogy a koronavírusos  túlzott érzékenység különböző szaganyagokra, illetve
           fertőzés során bekövetkező  íz-  és  szaglásvesztés  időnként ismételten megjelenő íz- és szaglásvesztés.
           okozta táplálkozási szokások és preferenciák válto-  Összehasonlítva az íz- és szaglásvesztés előtti és az az-
           zásait feltérképezzük. A témában Sugár és munkatár-  alatti időszakban bekövetkező változásokat a táplálko-
           sai által publikált kutatás (14) alapján célul tűztük ki  zási szokásokban, koncentrálva a húsok megítélésére:
           a koronavírusos fertőzés okozta íz- és szaglásvesztés  37,5%-kal csökkent a naponta több alkalommal húst
           következtében kialakuló húsundor jelenségének iga-  fogyasztók száma, emellett 17%-kal kevesebb volt
           zolását is.                              a naponta húst fogyasztók aránya. Ezzel a csökkenő
                                                    napi tendenciával párhuzamosan 82%-os növekedés
                                                    volt megfigyelhető a heti rendszerességgel húst fo-
           Minta és Módszer                         gyasztók között. Ezek az értékek összefüggésben áll-
           Az adatgyűjtés során saját fejlesztésű, online kérdőíves  nak azzal, hogy a minta 64%-ánál (77 fő) a húsok, míg
           felmérést alkalmaztunk, amelyet a résztvevők önkéntes  43% (52 fő) esetében a húskészítmények érzékelésé-
           és anonim módon töltöttek ki a hatályos adatvédelmi  ben is megfigyelhető volt változás. Az íz- és szaglás-
           szabályoknak megfelelően 2023. február 28-a és 2023.  vesztést megelőző időszakhoz képest a vizsgált szemé-
           március  7-e  között.  A  keresztmetszeti  vizsgálat  nem  lyek 46%-a (55 fő) kevesebb húst fogyasztott az íz- és
           valószínűségi mintavétellel történt, az alkalmazott  szaglásvesztés időtartama alatt.
           kérdőív internetes csoportokban való megosztásával,  Az érzékelésben bekövetkező változás, az averzió je-
           valamint hólabdatechnika segítségével valósult meg.  lenléte legnagyobb arányban a húsok (64%) esetében
           A kutatásban 18 éven felüli személyek vehettek részt,  volt megfigyelhető. Ezt követi a hagyma/fokhagyma
           akik  átestek  COVID-19-fertőzésen  (bemeneti  krité-  49%-kal, a húskészítmények 43%-kal, majd a kávé
           riumok). Megváltozott íz- és szaglásérzékeléssel járó  42,5%-kal (4. ábra).
           heveny vagy idült betegségben szenvedők és 18 éven  Az evés élvezeti értékének elvesztésére vonatkozóan
           aluliak nem vehettek részt a kutatásban (kizárási kri-  50% (60 fő) nem tudta élvezni az étkezést az íz- és
           tériumok). Összesen 120 fő (n = 120)   3. ábra: íz- És szagÉrzÉkelÉs válTozásával járó állapoT időTarTama (n = 120)
           vett részt a kutatásban, s közülük 79,2%
           (n = 95 fő) volt nő, míg 20,8% (n = 25   35
           fő) férfi. Átlagéletkoruk 39 ± 15 év volt.
           Lakóhelyeik megoszlását tekintve 30%   30
           budapesti, 10% megyeszékhelyen élő,
           7% nagyvárosi, 25% kisvárosi és 28%   25
           faluban élő lakos volt. A kapott adatok   20
           statisztikai elemzését 2019-es Microsoft   Fő
           Office Excel szoftver segítségével, leíró   15
           statisztikai módszerrel végeztük.
                                           10                   
                                                                              
           eredMények                       5
           Az íz- és szaglásvesztés időtartamára                                      
           vonatkozó állapot 32 fő (27%) ese tében   0                               
           csak  pár  napig,  31  főnél  (26%)  1-2              Időtartam
           hétig, 19 fő (16%) esetében 3-4 hétig,






                                                  5
   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11