Page 3 - Új Diéta 2024. XXXII/1. szám
P. 3
ÚJ DIÉTA XXXIII. 2024/1. SZÁM FELMÉRÉS
A koronavírus okozta íz- és szaglásvesztés hatásai
a táplálkozási szokásokra
Agócs Laura Anna, Szakszon Flóra, Jenes-Kis Virág, Juhász Anna Evelin,
Shenker-Horváth Kinga
Absztrakt
Bevezetés: A COVID-19 világjárványát okozó SARS-CoV-2 vírus tüskés fehérjéje az angiotenzin-konvertáló enzim-2
receptorhoz kötődve különböző tüneteket, köztük íz- és szaglásvesztést okoz.
Célkitűzések: A fertőzés egyik tüneteként fellépő íz- és szaglásvesztés táplálkozási szokásokra gyakorolt hatásai-
nak feltárása.
Módszerek: Saját fejlesztésű, online kérdőíves felmérést alkalmaztunk azok körében, akik tapasztaltak a
COVID-19-fertőzés során íz- és szaglásvesztést (n = 120).
Eredmények: A kérdőívben felsorolt élelmiszerek közül 64%-ban a hús, 49%-ban a hagyma és a fokhagyma,
43%-ban a húskészítmények megváltozott érzékelését állapítottuk meg. A vizsgálati minta 46%-a kevesebb húst
fogyasztott az íz- és szaglásvesztés ideje alatt. Hatvan fő (50%) nem tudta élvezni az étkezéseit az íz- és szaglás-
vesztés alatt. Testtömegváltozás a vizsgált személyek 40%-ánál fordult elő, 11 fő (9%) testtömeg-növekedést, 37
fő (31%) testtömegcsökkenést tapasztalt.
Következtetések: Az íz- és szaglásvesztés állapota változásokat idéz elő a táplálkozási szokásokban. Íz- és szaglás-
vesztés esetén egyénre szabott segítséget tud nyújtani dietetikus szakember, hogy a megváltozott ízpreferenciák
figyelembevételével változatos étrendet állítson össze az egészségi állapot javítása érdekében.
Kulcsszavak: COVID-19, íz- és szaglásvesztés, táplálkozási szokások, hús
Abstract
The effects of loss of taste and smell caused by coronavirus on nutritional habits
Introduction: The spike protein of the SARS-CoV-2 virus, which caused the pandemic COVID-19, binds to the angi-
otensin-converting enzyme-2 receptor, causing various symptoms including smell and taste loss.
Aims: Exploring the effects of taste and smell loss on nutritional habits as one of the symptom of the infection.
Methods: We used a self-developed online questionnaire survey among those who experienced taste and smell
loss during COVID-19 (N=120).
Results: 64% reported an altered perception of meat, 49% of onions and garlic, and 43% of meat products. 46%
of the study sample consumed less meat during the period of taste and smell loss. 50% (60) were unable to enjoy
their meals during a loss of taste and smell. Body weight changes occurred in 40% of the examined people, 11
(9%) experienced increase in body weight and 37 (31%) experienced decrease in body weight.
Conclusions: The state of taste and smell loss induces changes in nutritional habits. In case of taste and smell loss,
a dietitian can provide individualized help to create varied diet, to considering the changed taste preferences in
order to improve the state of health.
Keywords: COVID-19, taste and smell loss, nutritional habits, meat
2