Page 3 - Új Diéta 2024. XXXII/1. szám
P. 3

ÚJ DIÉTA XXXIII.  2024/1. SZÁM                                FELMÉRÉS




           A koronavírus okozta íz- és szaglásvesztés hatásai

           a táplálkozási szokásokra




           Agócs Laura Anna, Szakszon Flóra, Jenes-Kis Virág, Juhász Anna Evelin,
            Shenker-Horváth Kinga


            Absztrakt
            Bevezetés: A COVID-19 világjárványát okozó SARS-CoV-2 vírus tüskés fehérjéje az angiotenzin-konvertáló enzim-2
            receptorhoz kötődve különböző tüneteket, köztük íz- és szaglásvesztést okoz.
            Célkitűzések: A fertőzés egyik tüneteként fellépő íz- és szaglásvesztés táplálkozási szokásokra gyakorolt hatásai-
            nak feltárása.
            Módszerek: Saját fejlesztésű, online kérdőíves felmérést alkalmaztunk azok körében, akik tapasztaltak a
            COVID-19-fertőzés során íz- és szaglásvesztést (n = 120).
            Eredmények: A kérdőívben felsorolt élelmiszerek közül 64%-ban a hús, 49%-ban a hagyma és a fokhagyma,
            43%-ban a húskészítmények megváltozott érzékelését állapítottuk meg. A vizsgálati minta 46%-a kevesebb húst
            fogyasztott az íz- és szaglásvesztés ideje alatt. Hatvan fő (50%) nem tudta élvezni az étkezéseit az íz- és szaglás-
            vesztés alatt. Testtömegváltozás a vizsgált személyek 40%-ánál fordult elő, 11 fő (9%) testtömeg-növekedést, 37
            fő (31%) testtömegcsökkenést tapasztalt.
            Következtetések: Az íz- és szaglásvesztés állapota változásokat idéz elő a táplálkozási szokásokban. Íz- és szaglás-
            vesztés esetén egyénre szabott segítséget tud nyújtani dietetikus szakember, hogy a megváltozott ízpreferenciák
            figyelembevételével változatos étrendet állítson össze az egészségi állapot javítása érdekében.
            Kulcsszavak: COVID-19, íz- és szaglásvesztés, táplálkozási szokások, hús

            Abstract
            The effects of loss of taste and smell caused by coronavirus on nutritional habits
            Introduction: The spike protein of the SARS-CoV-2 virus, which caused the pandemic COVID-19, binds to the angi-
            otensin-converting enzyme-2 receptor, causing various symptoms including smell and taste loss.
            Aims: Exploring the effects of taste and smell loss on nutritional habits as one of the symptom of the infection.
            Methods: We used a self-developed online questionnaire survey among those who experienced taste and smell
            loss during COVID-19 (N=120).
            Results: 64% reported an altered perception of meat, 49% of onions and garlic, and 43% of meat products. 46%
            of the study sample consumed less meat during the period of taste and smell loss.  50% (60) were unable to enjoy
            their meals during a loss of taste and smell. Body weight changes occurred in 40% of the examined people, 11
            (9%) experienced increase in body weight and 37 (31%) experienced decrease in body weight.
            Conclusions: The state of taste and smell loss induces changes in nutritional habits. In case of taste and smell loss,
            a dietitian can provide individualized help to create varied diet, to considering the changed taste preferences in
            order to improve the state of health.
            Keywords: COVID-19, taste and smell loss, nutritional habits, meat









                                                  2
   1   2   3   4   5   6   7   8