Page 39 - Új Diéta 2024. XXXII/1. szám
P. 39

ÚJ DIÉTA






           a vegetáriánus étrendek                  Bizonyított hatásai az érrendszerre:
                                                    •  Érelmeszesedés. A nagy mennyiségű zsír-, kolesz-
           A vegetáriánus étrend, amelynek bizonyos irányzatai   terin- és sófelvétel hozzájárulhat az érelmeszese-
           kizárják a húsféléket, a tejtermékeket és a tojást is, szá-  dés kialakulásához, amely az érfalakban plakkok
           mos előnnyel járhat a vaszkuláris egészségre nézve. A   képződésére vezethet, csökkentve az érfal rugal-
           helyesen összeállított vegetáriánus étrend nagy rost-,   masságát.
           antioxidáns- és ómega-3-zsírsav-tartalmú, s egyéb  •  Magas vérnyomás. A nagy sótartalom és az elhízás
           olyan tápanyagokban is gazdag, amelyek támogathat-  növelheti a vérnyomást, amely szív- és érrendszeri
           ják az érrendszer egészségét. Az étrend néhány bizo-  problémákra vezethet.
           nyított pozitív hatása az érrendszer vonatkozásában:  •  Koleszterinszint emelkedése. A telített és a transz-
           •  Kisebb telített zsírsavtartalom. Hozzájárulhat az   zsírsavak nagyobb felvételének következtében
            optimális koleszterinszint fenntartásához és az   a nyugati típusú étrend növelheti a vér koleszte-
            érelmeszesedés kialakulásának csökkentéséhez.  rinszintjét, különösen az LDL-koleszterin szintjét,
           •  Nagy antioxidánstartalom. A gyümölcsök, a zöldsé-  amely szintén kockázati tényező lehet a szív- és ér-
            gek, az olajos magvak és más növényi eredetű élel-  rendszeri betegségek szempontjából.
            miszerek számottevő antioxidáns-tartalmuk révén  •  Gyulladás és oxidatív stressz. Az étrend nagy ener-
            segíthetnek a sejtek védelmében a szabad gyökök   giatartalma és a kis antioxidáns-felvétel gyulladást
            ellen, s így csökkenthetik az érrendszeri károsodás   és oxidatív stresszt okozhat, amelyek károsíthatják
            kockázatát.                               az érrendszert.
           •  Ómega-3-zsírsavak. A növényi forrásokból, pl.  •  Inzulinrezisztencia. A nagy cukorfogyasztás és
            lenmagból, chiamagból, dióból és algákból is el-  a finomított szénhidráttartalmú élelmiszerek fo-
            érhető az ómega-3-zsírsavak felvétele, amelyek   gyasztása elhízáshoz és inzulinrezisztenciához
            jótékony hatással lehetnek az érrendszerre, csök-  vezethet, növelve a cukorbetegség és a szív- és ér-
            kentve a gyulladást, s javítva a keringést.  rendszeri betegségek kockázatát.
           •  Élelmi rostok. A rostok segíthetnek a vér kolesz-  •  Elhízás. A nagy energiatartalmú, feldolgozott élel-
            terinszintjének szabályozásában és a megfelelő   miszereken alapuló étrend hozzájárulhat az elhí-
            emésztés fenntartásában, amelyek mind fontosak   záshoz, amely szintén nagymérvű kockázati ténye-
            az érrendszeri egészség szempontjából (36).  ző a szív- és érrendszeri problémák szempontjából
           A vegetáriánus étrendet követők esetében több vizs-  (40).
           gálatot végeztek, s összehasonlították a PWV-értéket  A helyes étrend és életmód kialakítása és fenntartása
           és  az  FMD-értéket  is,  de  szignifikáns  különbséget  kiemelkedően fontos az érrendszeri egészség megőr-
           nem találtak azokhoz az emberekhez képest, akik ál-  zésében. A kiegyensúlyozott étrend, amely magában
           lati eredetű termékeket is fogyasztanak (36–38). Az  foglalja a zöldségeket, a gyümölcsöket, a teljes őrlé-
           érrendszeri egészség szempontjából elengedhetetlen,  sű gabonákat, a telítetlen zsírokat és a mértékletes
           hogy az egyének kiegyensúlyozott és tápláló étrendet  mennyiségű fehérjét, hozzájárulhat az érrendszeri
           fogyasszanak, függetlenül attól, hogy vegetáriánu-  egészség megőrzéséhez és a szív- és érrendszeri be-
           sok, vagy nem vegetáriánusok.            tegségek kockázatának csökkentéséhez.


           nyugati típusú étrend (Western diet)     az energiaMegvonás
           A nyugati típusú étrend az olyan étkezési szokásokat  Az energiarestrikció (caloric restriction, CR) egy
           és táplálkozási mintákat jelenti, amelyek jellemzők a  olyan étrendi megközelítés, amely a napi energiafel-
           fejlett országokra, például Európára és az Egyesült  vétel korlátozásán alapul (kb. 20-40%-kal csökkenti a
           Államokra. Ennek az étrendnek számos káros hatása  napi energiafelvételt), de továbbra is megfelelő meny-
           lehet az érrendszerre, növelve a szív- és érrendszeri  nyiségű tápanyagot szolgáltat a szervezet számára
           betegségek kialakulásának kockázatát (39).   (41, 42). Az érrendszeri egészségre gyakorolt hatásai






                                                  38
   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44