Page 37 - Új Diéta 2024. XXXII/1. szám
P. 37
ÚJ DIÉTA
E szakirodalmi áttekintés célja az, hogy összefoglalja mediterrán étrendet elismerik az endothel regenerá-
és értékelje a különböző étrendi minták potenciális ciós és regeneratív kapacitásának kulcsfontosságú té-
hatásait az érrendszeri (vaszkuláris) egészségre. nyezőjeként, valamint az antioxidáns kapacitás erő-
sítése révén még az endotheldiszfunkció kialakulása
az étrend hatása a vaszkuláris ellen is védelmet nyújt (25, 26).
Egy vizsgálat során azt tanulmányozták, hogyan be-
egészségre
folyásolja a mediterrán étrend azon betegek állapo-
Az étrend nagymértékben befolyásolja az érrend- tát, akiknél nagyobb volt a kardiovaszkuláris beteg-
szeri egészséget (9−11). A helyes étrendi szoká- ség és/vagy a 2-es típusú cukorbetegség kockázata.
sok, például a kiegyensúlyozott táplálkozás, a nagy Véletlenszerűen két csoportra osztották őket. Az
rosttartalmú élelmiszerek fogyasztása, a telítetlen egyik csoport egyszerű étrendi tanácsadást kapott
zsírokat (pl. egyszeresen és többszörösen telítetlen (kontrollcsoport), míg a másik csoport tagjai részt
zsírsavakat) tartalmazó ételek előtérbe helyezése és vettek egy részletesebb mediterrán étrenddel kap-
a sófogyasztás mérséklése mind fontosak lehetnek csolatos tanácsadáson és oktatáson (intervenciós
az érrendszeri egészség támogatásában (2, 12−14). csoport). Az endothelialis funkció értékelésére mért
Emellett az egyéni táplálkozási szokások és preferen- áramlásfüggő dilatáció (flow mediated vasodilata-
ciák alapján alkalmazott személyre szabott, étrendi tion, FMD) szignifikánsan növekedett az interven-
megközelítések is kulcsfontosságúak lehetnek az op- ciós csoportban a kontrollcsoporttal összehasonlítva
timális érrendszeri egészség elérésében és fenntartá- (p = 0,042), s ez pozitív jele lehet az érfalak egész-
sában. ségének és a kardiovaszkuláris rendszeri állapot ja-
vulásának (27). Egy másik kutatás során Lobene és
a Mediterrán étrend munkatársai átfogó vizsgálatot végeztek egészséges
fiatal felnőtteken, akiknél nem volt szív- és érrend-
Ezt az étrendi megközelítést gyakran az egészséges szeri betegségre utaló előzmény. A kutatók az alter-
táplálkozás egyik legkiválóbb példájaként emlegetik natív Mediterrán Diéta Pontszámot (aMED) és az
(15), mivel számos egészségügyi előnnyel jár, beleért- artériás érfali merevség (arterial stiffness, AS) közöt-
ve a szív- és érrendszeri egészség javulását, a cukor- ti kapcsolatot vizsgálták, s az endothel funkcióját is
betegség kockázatának csökkenését és az általános, értékelték FMD segítségével. Eredményeik kiemel-
jó közérzetet (16−19). Több tanulmány alátámasztja ték az inverz kapcsolatot az aMED és az augmentá-
a mediterrán étrend fontos szerepét a kardiovaszku- ciós index (AIx: endothelfunkciót, érrendszeri ru-
láris és metabolikus betegségek kockázatának csök- galmasságot leíró paraméter) között (β = -1,59, 95%
kentésében, valamint az egészséges öregedés elősegí- CI: -3,09 − -0,09). Azaz akik az alternatív mediterrán
tésében (2, 12, 20, 21). Az idős népességre vonatkozó étrendet követték, kevésbé voltak hajlamosak artéri-
kutatások azt mutatják, hogy a mediterrán étrend ás érfali merevség kialakulására, s ez általában véve
követése pozitívan befolyásolhatja az érfal endothel kedvezőbb érrendszeri egészséget jelent (28).
funkcióját (az érszűkítő és az értágító tényezők meg- Következtetésképpen elmondható, hogy a mediter-
tartását) a nitrogén-monoxid (NO) hasznosulásának rán étrend betartása hosszú távon számos előnyös
növelésével (22). A mediterrán étrend összefügg a hatással lehet az érrendszerre, amelyet több kuta-
gyulladásos folyamatok csökkentésével is, valamint tás már bizonyított. E pozitívumok ellenére fontos
a lipidprofil, az inzulinérzékenység és a glükózanyag- megjegyezni, hogy az életmód és az étrend számos
csere javításával, amelyek hozzájárulnak az öregedési tényezőből áll, s a mediterrán étrend egymagában
folyamatok késleltetéséhez (2, 12, 20, 23). Ráadásul a nem garantálja a szív- és érrendszeri egészséget. Az
mediterrán diéta megelőzi az idősödéssel járó kis- egészséges életmódhoz további tényezők is hozzátar-
fokú, idült gyulladás („inflammaging”) kialakulását toznak, például a rendszeres testmozgás, a dohány-
is a bélmikrobióta homeosztázisának fenntartásával zás elkerülése, a mérsékelt alkoholfogyasztás és az
(24). Az endothelium egészségével kapcsolatban a ideális testtömeg fenntartása.
36