Page 37 - Új Diéta 2024. XXXII/1. szám
P. 37

ÚJ DIÉTA





           E szakirodalmi áttekintés célja az, hogy összefoglalja  mediterrán étrendet elismerik az endothel regenerá-
           és értékelje a különböző étrendi minták potenciális  ciós és regeneratív kapacitásának kulcsfontosságú té-
           hatásait az érrendszeri (vaszkuláris) egészségre.  nyezőjeként, valamint az antioxidáns kapacitás erő-
                                                    sítése révén még az endotheldiszfunkció kialakulása
           az étrend hatása a vaszkuláris           ellen is védelmet nyújt (25, 26).
                                                    Egy vizsgálat során azt tanulmányozták, hogyan be-
           egészségre
                                                    folyásolja a mediterrán étrend azon betegek állapo-
           Az étrend nagymértékben befolyásolja az érrend-  tát, akiknél nagyobb volt a kardiovaszkuláris beteg-
           szeri egészséget (9−11). A helyes étrendi szoká-  ség és/vagy a 2-es típusú cukorbetegség kockázata.
           sok, például a kiegyensúlyozott táplálkozás, a nagy  Véletlenszerűen  két  csoportra  osztották  őket.  Az
           rosttartalmú élelmiszerek fogyasztása, a telítetlen  egyik csoport  egyszerű étrendi tanácsadást kapott
           zsírokat (pl. egyszeresen és többszörösen telítetlen  (kontrollcsoport), míg a másik csoport tagjai részt
           zsírsavakat) tartalmazó ételek előtérbe helyezése és  vettek egy részletesebb mediterrán étrenddel kap-
           a sófogyasztás mérséklése mind fontosak lehetnek  csolatos tanácsadáson és oktatáson (intervenciós
           az érrendszeri egészség támogatásában (2, 12−14).  csoport). Az endothelialis funkció értékelésére mért
           Emellett az egyéni táplálkozási szokások és preferen-  áramlásfüggő dilatáció (flow mediated vasodilata-
           ciák alapján alkalmazott személyre szabott, étrendi  tion, FMD) szignifikánsan növekedett az interven-
           megközelítések is kulcsfontosságúak lehetnek az op-  ciós csoportban a kontrollcsoporttal összehasonlítva
           timális érrendszeri egészség elérésében és fenntartá-  (p = 0,042), s ez pozitív jele lehet az érfalak egész-
           sában.                                   ségének és a kardiovaszkuláris rendszeri állapot ja-
                                                    vulásának (27). Egy másik kutatás során Lobene és
           a Mediterrán étrend                      munkatársai  átfogó vizsgálatot végeztek egészséges
                                                    fiatal felnőtteken, akiknél nem volt szív- és érrend-
           Ezt az étrendi megközelítést gyakran az egészséges  szeri betegségre utaló előzmény. A kutatók az alter-
           táplálkozás egyik legkiválóbb példájaként emlegetik  natív Mediterrán Diéta Pontszámot (aMED) és az
           (15), mivel számos egészségügyi előnnyel jár, beleért-  artériás érfali merevség (arterial stiffness, AS) közöt-
           ve a szív- és érrendszeri egészség javulását, a cukor-  ti kapcsolatot vizsgálták, s az endothel funkcióját is
           betegség kockázatának csökkenését és az általános,  értékelték FMD segítségével. Eredményeik kiemel-
           jó közérzetet (16−19). Több tanulmány alátámasztja  ték az inverz kapcsolatot az aMED és az augmentá-
           a mediterrán étrend fontos szerepét a kardiovaszku-  ciós index (AIx: endothelfunkciót, érrendszeri ru-
           láris és metabolikus betegségek kockázatának csök-  galmasságot leíró paraméter) között (β = -1,59, 95%
           kentésében, valamint az egészséges öregedés elősegí-  CI: -3,09 − -0,09). Azaz akik az alternatív mediterrán
           tésében (2, 12, 20, 21). Az idős népességre vonatkozó  étrendet követték, kevésbé voltak hajlamosak artéri-
           kutatások azt mutatják, hogy a mediterrán étrend  ás érfali merevség kialakulására, s ez általában véve
           követése pozitívan befolyásolhatja az érfal endothel  kedvezőbb érrendszeri egészséget jelent (28).
           funkcióját (az érszűkítő és az értágító tényezők meg-  Következtetésképpen elmondható, hogy a mediter-
           tartását) a nitrogén-monoxid (NO) hasznosulásának  rán étrend betartása hosszú távon számos előnyös
           növelésével (22). A mediterrán étrend összefügg a  hatással lehet az érrendszerre, amelyet több kuta-
           gyulladásos folyamatok csökkentésével is, valamint  tás már bizonyított. E pozitívumok ellenére fontos
           a lipidprofil, az inzulinérzékenység és a glükózanyag-  megjegyezni, hogy az életmód és az étrend számos
           csere javításával, amelyek hozzájárulnak az öregedési  tényezőből áll, s a mediterrán étrend egymagában
           folyamatok késleltetéséhez (2, 12, 20, 23). Ráadásul a  nem garantálja a szív- és érrendszeri egészséget. Az
           mediterrán diéta megelőzi az idősödéssel járó kis-  egészséges életmódhoz további tényezők is hozzátar-
           fokú, idült gyulladás („inflammaging”) kialakulását  toznak, például a rendszeres testmozgás, a dohány-
           is a bélmikrobióta homeosztázisának fenntartásával  zás elkerülése, a mérsékelt alkoholfogyasztás és az
           (24). Az endothelium egészségével kapcsolatban a  ideális testtömeg fenntartása.






                                                  36
   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42