Page 34 - Új Diéta 2024. XXXII/1. szám
P. 34

ÚJ DIÉTA





           vid szénláncú zsírsavak (butirát, acetát és propionát)  hanem más élelmiszerek tartósítására is alkalmaz-
           képződésén keresztül hatással van a bélmotilitásra.  ható, például gabonafélék, gyümölcsök és zöld-
           Székrekedéskor a pangó székletben diszbiózis alakul  ségek, hús, hal stb. esetében. A probiotikumokat
           ki. A kórosan megváltozott mikrobióta által termelt  tartalmazó, fermentált tejtermékek (pl. joghurt) és
           metabolitok (pl. szerotonin, rövid szénláncú zsírsa-  erjesztett élelmiszerek (pl. kovászos uborka és sa-
           vak) hatással vannak a bélmotilitásra. Idült székre-  vanyú káposzta) fogyasztása előnyös lehet számos
           kedés esetén a szerotonin-transzporterfehérje (se-  betegség kezelésében, ugyanakkor a probiotikus
           rotonin transporter, SERT) felülexpressziója révén a  élelmiszerek fogyasztása ajánlható az egészséges
           szerotonin szintje csökken, s ez lassítja a vastagbél-  táplálkozás részeként is, így szerepük lehet az idült
           tranzitidőt.                             betegségek megelőzésében és a megfelelő immu-
           A L. reuteri a tápcsatorna különböző szakaszai-  nitás kialakításában.
           ban eltérően befolyásolja a motilitást. A gyomor-  A probiotikumok szaporodását és a káros bakté-
           ürülést gyorsítja, ezáltal például reflux esetén  riumokkal szembeni túlsúlyba kerülésüket segítik
           előnyös lehet. A vékonybél motilitását lassítja, le-  a prebiotikumok, amelyek az előbbiek kizárólagos
           hetővé téve a tápanyagok jobb felszívódását, s ez-  tápanyagai. A prebiotikumok közé tartoznak pl. az
           által kevesebb emésztetlen tápanyag jut a vastag-  inulin, a pektin, a béta-glükán és a frukto-oligosza-
           bélbe, ezáltal csökkenti az ott levő baktériumok  charidok. Főbb prebiotikum forrásaink többek kö-
           gáztermelését. A vastagbél motilitását viszont  zött a csicsóka, a cikória, a vörös-, a póré- és a fok-
           gyorsítja, így a L. reuteri előnyös lehet a székre-  hagyma, az articsóka, a hüvelyesek, a zabpehely és a
           kedéstől és annak kísérő tüneteitől (pl. hasi disz-  gyümölcsök.
           komfort, puffadás és fájdalom) szenvedő betegek
           kezelésében (21).
                                                    a pre- és a proBiotikuMok a dietetikai
                                                    gyakorlatBan
           proBiotikuMok, proBiotikus hatású
           élelMiszerek, preBiotikuMok              Az említett pre- és probiotikus élelmiszerek köre
                                                    megtalálható a hazai táplálkozási ajánlásban (lásd
           A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok,  OKOSTÁNYÉR®) is, így aki ennek alapján állítja
           amelyek ha megfelelő számban vannak jelen,  össze étrendjét, jó eséllyel ezekhez is hozzájut. Van-
           kedvező hatást gyakorolnak a gazdaszervezet-  nak azonban olyan állapotok, amikor a felszívódás
           re. Jelentőségük felértékelődött, amióta tudjuk,  vagy a megtelepedés nem megfelelő, s ilyenkor hi-
           hogy a bélrendszerünknek fontos szerepe van az  ába juttatjuk be a megfelelő mennyiséget, mégsem
           immunvédekezésben is. Több kórállapot kapcsán  tud annyi hasznosulni. Ezért a csaknem harminc-
           is vizsgálták a probiotikumok hatását, s bizonyos  éves, szakmai tapasztalatom alapján azt szoktam
           esetekben (pl. heveny hasmenés, fekélyes vastag-  javasolni pácienseimnek, hogy érdemes évente két-
           bélgyulladás és irritábilis bél szindróma (IBS)  szer három hónapos probiotikumos (pl. a prebioti-
           esetén) kedvező eredményeket tapasztaltak a tü-  kus tulajdonságú, EPS-nyákréteg létrehozása révén
           netek csökkentésében (19). Probiotikusnak ne-  a bélbarriert erősítő L. reuteri Protectis®) kúrát tar-
           vezhetjük azokat a tejtermékeket (pl. joghurtot/  tani, még akkor is, ha egészségesen táplálkozik az
           kefirt), amelyek olyan hasznos baktériumokat (el-  illető, s nem szed antibiotikumot.  Számos negatív
           sősorban  Lactobacillusokat és Bifidobacillusokat)  környezeti hatás, pl. stressz, gyógyszerszedés, rossz
           tartalmaznak megfelelő mennyiségben, amelyek a  minőségű és kevés alvás miatt könnyen megbomol-
           vastagbélben megtelepedve hozzájárulnak a meg-  hat a bélflóra mennyiségi és minőségi egyensúlya,
           felelő bélflóra kialakulásához, ezáltal támogatják  s ezt mielőbb kezelni kell, hiszen a megelőzés még
           a szervezet immunvédekezését (20). A tejsavbak-  mindig kisebb energiabefektetéssel jár, mint egy
           tériumokat hosszú ideje használják az élelmiszer-  később kialakuló, súlyosabb betegség elhúzódó ke-
           iparban. Az erjesztés (fermentálás) nemcsak a tej,  zelése.






                                                  33
   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39