Page 34 - Új Diéta 2024. XXXII/1. szám
P. 34
ÚJ DIÉTA
vid szénláncú zsírsavak (butirát, acetát és propionát) hanem más élelmiszerek tartósítására is alkalmaz-
képződésén keresztül hatással van a bélmotilitásra. ható, például gabonafélék, gyümölcsök és zöld-
Székrekedéskor a pangó székletben diszbiózis alakul ségek, hús, hal stb. esetében. A probiotikumokat
ki. A kórosan megváltozott mikrobióta által termelt tartalmazó, fermentált tejtermékek (pl. joghurt) és
metabolitok (pl. szerotonin, rövid szénláncú zsírsa- erjesztett élelmiszerek (pl. kovászos uborka és sa-
vak) hatással vannak a bélmotilitásra. Idült székre- vanyú káposzta) fogyasztása előnyös lehet számos
kedés esetén a szerotonin-transzporterfehérje (se- betegség kezelésében, ugyanakkor a probiotikus
rotonin transporter, SERT) felülexpressziója révén a élelmiszerek fogyasztása ajánlható az egészséges
szerotonin szintje csökken, s ez lassítja a vastagbél- táplálkozás részeként is, így szerepük lehet az idült
tranzitidőt. betegségek megelőzésében és a megfelelő immu-
A L. reuteri a tápcsatorna különböző szakaszai- nitás kialakításában.
ban eltérően befolyásolja a motilitást. A gyomor- A probiotikumok szaporodását és a káros bakté-
ürülést gyorsítja, ezáltal például reflux esetén riumokkal szembeni túlsúlyba kerülésüket segítik
előnyös lehet. A vékonybél motilitását lassítja, le- a prebiotikumok, amelyek az előbbiek kizárólagos
hetővé téve a tápanyagok jobb felszívódását, s ez- tápanyagai. A prebiotikumok közé tartoznak pl. az
által kevesebb emésztetlen tápanyag jut a vastag- inulin, a pektin, a béta-glükán és a frukto-oligosza-
bélbe, ezáltal csökkenti az ott levő baktériumok charidok. Főbb prebiotikum forrásaink többek kö-
gáztermelését. A vastagbél motilitását viszont zött a csicsóka, a cikória, a vörös-, a póré- és a fok-
gyorsítja, így a L. reuteri előnyös lehet a székre- hagyma, az articsóka, a hüvelyesek, a zabpehely és a
kedéstől és annak kísérő tüneteitől (pl. hasi disz- gyümölcsök.
komfort, puffadás és fájdalom) szenvedő betegek
kezelésében (21).
a pre- és a proBiotikuMok a dietetikai
gyakorlatBan
proBiotikuMok, proBiotikus hatású
élelMiszerek, preBiotikuMok Az említett pre- és probiotikus élelmiszerek köre
megtalálható a hazai táplálkozási ajánlásban (lásd
A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok, OKOSTÁNYÉR®) is, így aki ennek alapján állítja
amelyek ha megfelelő számban vannak jelen, össze étrendjét, jó eséllyel ezekhez is hozzájut. Van-
kedvező hatást gyakorolnak a gazdaszervezet- nak azonban olyan állapotok, amikor a felszívódás
re. Jelentőségük felértékelődött, amióta tudjuk, vagy a megtelepedés nem megfelelő, s ilyenkor hi-
hogy a bélrendszerünknek fontos szerepe van az ába juttatjuk be a megfelelő mennyiséget, mégsem
immunvédekezésben is. Több kórállapot kapcsán tud annyi hasznosulni. Ezért a csaknem harminc-
is vizsgálták a probiotikumok hatását, s bizonyos éves, szakmai tapasztalatom alapján azt szoktam
esetekben (pl. heveny hasmenés, fekélyes vastag- javasolni pácienseimnek, hogy érdemes évente két-
bélgyulladás és irritábilis bél szindróma (IBS) szer három hónapos probiotikumos (pl. a prebioti-
esetén) kedvező eredményeket tapasztaltak a tü- kus tulajdonságú, EPS-nyákréteg létrehozása révén
netek csökkentésében (19). Probiotikusnak ne- a bélbarriert erősítő L. reuteri Protectis®) kúrát tar-
vezhetjük azokat a tejtermékeket (pl. joghurtot/ tani, még akkor is, ha egészségesen táplálkozik az
kefirt), amelyek olyan hasznos baktériumokat (el- illető, s nem szed antibiotikumot. Számos negatív
sősorban Lactobacillusokat és Bifidobacillusokat) környezeti hatás, pl. stressz, gyógyszerszedés, rossz
tartalmaznak megfelelő mennyiségben, amelyek a minőségű és kevés alvás miatt könnyen megbomol-
vastagbélben megtelepedve hozzájárulnak a meg- hat a bélflóra mennyiségi és minőségi egyensúlya,
felelő bélflóra kialakulásához, ezáltal támogatják s ezt mielőbb kezelni kell, hiszen a megelőzés még
a szervezet immunvédekezését (20). A tejsavbak- mindig kisebb energiabefektetéssel jár, mint egy
tériumokat hosszú ideje használják az élelmiszer- később kialakuló, súlyosabb betegség elhúzódó ke-
iparban. Az erjesztés (fermentálás) nemcsak a tej, zelése.
33