Page 38 - Új Diéta 2024. XXXII/1. szám
P. 38

ÚJ DIÉTA





           a dash- (dietary approaChes to stop      1. TáblázaT: az ÉTrendben javasolT ÉTelcsoporTok És
           hypertension) étrend                     fogyaszTási adagok

                                                      Élelmiszercsoport  Javasolt fogyasztási gyako-
           A DASH-diéta nemcsak a magas vérnyomás elleni                      riság
           küzdelemben, hanem az egész szervezet egészségé-  Zöld leveles zöldségek  ≥6 adag/hét
           nek támogatásában is segíthet (29). Jótékony hatásai   Egyéb zöldségek  ≥1 adag/nap
           között szerepel a vérnyomáscsökkentés, a szív- és
           érrendszeri egészség támogatása, a fogyás elősegí-  Olajos magvak  ≥5 adag/hét
           tése, a koleszterinszint, valamint az oxidatív stressz   Hüvelyesek  >3 adag/hét
           mérséklése. Az említett mechanizmusok összefügg-  Teljes őrlésű gabonák  ≥3 adag/nap
           nek az érelmeszesedés csökkenésével és az endothel-
           függő vazodilatációval az érrendszerben (29).  Hal és tenger gyümölcsei Minimum hetente ≥1 adag
           Az ENCORE-vizsgálatban  túlsúlyos és magas vérnyo-  Sovány baromfihús  Minimum hetente ≥2 adag
           másban szenvedő betegek vettek részt, akiket véletlen-  Olívaolaj  Ételkészítéshez zömmel olívaolaj
           szerűen osztottak be három csoportba: az egyik csoport     használandó
           a DASH-diétát alkalmazta egyedüli beavatkozásként   Bogyós gyümölcsök  ≥2 adag/hét
           (DASH-A), a másik csoport a DASH-étrendet egy
           testtömegcsökkentő programmal kombinálva (DASH-  2. TáblázaT: kerülendő ÉlelmiszercsoporTok nagy TelíTeTT És
           WM), míg a harmadik a kontrollcsoport volt, amelynek   TranszzsírTarTalmuk miaTT
           résztvevői a szokásos étrendet követték (UC). Eredmé-  Élelmiszercsoport  Javasolt fogyasztási mennyiség
           nyeik kimutatták, hogy a DASH-diéta – akár önállóan,
           akár energiacsökkentéssel kombinálva – számottevő ja-  Vaj/margarin  <1 teáskanál/nap
           vulást eredményezett az FMD értékében (p = 0,06), s ki-  Zsíros sajtok  <1 adag/hét
           sebb  pulzushullám-terjedési sebességet (pulse wave vel-  Vörös hús  <4 adag/hét
           ocity, PWV)  idézett elő (p = 0,001) a kontrollcsoporttal   Bő zsiradékban sült éte-  <1 adag/hét
           összehasonlítva. Különösen a PWV értéke volt szignifi-  lek, gyorsételek
           kánsan  kisebb  a  DASH-WM  csoportban  a  DASH-A
           csoporttal összehasonlítva (p = 0,045) (30). Hasonló   Édességek és sütemények  <5 adag/hét
           szignifikáns eredményekről számoltak be Maddock és
           kollégái (31), valamint  Blumenthal és munkatársai is  ségre és a cukorbetegség kockázatának csökkentésére is
           (32) a DASH-étrendet követők között. A DASH-diéta,  (33). Az érrendszer és az idegrendszer számára fontos
           különösen akkor, ha testtömeg-csökkentéses beavatko-  anyagok (B-vitaminok, C-, D- és E-vitamin, magnézi-
           zással is kombinálják (pl. kalóriarestrikcióval és/vagy  um, ómega-3-zsírsavak) nagy koncentrációja jellemzi.
           edzéssel), pozitívan befolyásolhatja az érfalak merev-  Tekintettel arra, hogy a MIND-étrend két olyan étren-
           ségét, s csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek  di mintából származik, amelyek csökkentik a szív- és
           kialakulásának kockázatát (30).          érrendszeri betegségek kockázatát, úgy vélik, hogy
                                                    képes javítani a kardiometabolikus állapotot is. Egy
           a Mind- (Mediterranean-dash diet         keresztmetszeti vizsgálat eredményei azt sugallják,
           intervention for neurodegenerative       hogy a MIND-diéta pontszámai negatív összefüggést
           delay) étrend                            mutatnak az alacsonyabb HDL-koleszterin-szint  és az
                                                    elhízás valószínűségével felnőtteknél (34). Egy másik
           A MIND- („elme”) diéta a mediterrán és a DASH-ét-  kohorsz vizsgálat szerint az étrend szorosabb követése
           rend elemeit kombinálja (1. és 2. táblázat). Fő célja a  kisebb kardiovaszkuláris esemény kialakulásának koc-
           neurodegeneratív betegségek kockázatának csökkentése  kázatával járt, s minden 1 ponttal növekvő MIND-dié-
           és a központi idegrendszer egészségének támogatása, de  ta-pontszám a szív- és érrendszeri betegségek előfordu-
           ezek mellett pozitív hatással lehet az érrendszeri egész-  lásának 16%-os csökkenésével társult (35).






                                                  37
   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43