Page 43 - Új Diéta 2024. XXXII/1. szám
P. 43

ÚJ DIÉTA XXXIII.  2024/1. SZÁM                                VIZSGÁLAT




             A magyar várandós nők étrendkiegészítő-fogyasztási

           szokásainak vizsgálata




           Hulman Anita, Pakai Annamária, Tisza Boglárka Bernadett,  Keczeli Viola,
           Varga Katalin


            Absztrakt
            A magzatvédő vitaminokat a várandósság megnövekedett vitamin- és ásványianyag-szükségletének fedezésére
            alkották meg.
            Kutatásunk célja feltérképezni a magyar várandósok étrendkiegészítő-fogyasztási szokásait, illetve a választásu-
            kat befolyásoló tényezőket.
            Keresztmetszeti kutatásunk 2020. január és május között történt. A nem véletlenszerű, kényelmi mintavétel során
            a célcsoportot a saját gyermeket nevelő anyák vagy a még várandós nők alkották (n = 1423). A kérdőív kérdéskö-
            rei: szociodemográfiai adatok, antropometriai adatok és várandóssággal kapcsolatos, speciális kérdések. Statiszti-
            kai elemzés során leíró és matematikai statisztikai számítást végeztünk (p<0,05).
            A kitöltők 98,9%-a (n = 1407) tudja, hogy a várandósság idején növekszik a szükséglete bizonyos mikrotápanya-
            goknak, s 93,2%-uk (n = 1326) szedett valamilyen vitamint és/vagy ásványianyag-étrend-kiegészítőt a váran-
            dóssága alatt. Akik nagyobb településen laktak, szignifikánsan tájékozottabbak voltak a várandósság alatti vi-
            tamin- és ásványianyag-szükségletről (p = 0,014). A csekélyebb iskolai végzettségűek jóval kevesebb ismerettel
            rendelkeztek, mint az iskolázottabbak (p = 0,011).
            A várandósok megfelelő vitamin- és ásványianyag-ellátottsága érdekében a várandósgondozás során kiemelt sze-
            repe van a személyre szabott edukációnak.
            Kulcsszavak: várandós, étrend-kiegészítő, magzatvédő, vitamin, ásványi anyag

            Abstract
            Examination of the dietary supplement consumption habits of Hungarian pregnant women
            Fetal protection vitamins were created to cover the increased vitamin and mineral needs of pregnancy, helping to
            preserve the health of the mother and the growth and development of the fetus.
            The aim of our research was to map the dietary supplement consumption habits of Hungarian pregnant women
            and the factors that influencing their choice.
            We will conduct our cross-sectional research between January and May 2020 using an anonymous online self-edi-
            ted questionnaire. In the end, 1,423 (n = 1423) women were participated. Inclusion criteria: being of legal age
            when filling out the questionnaire; pregnancy or having at least 1 biological child.
            98.9% of respondents (n = 1407) know that the need for certain micronutrients increases during pregnancy. 93.2%
            (n = 1326) used some vitamin and/or mineral dietary supplement during pregnancy. Those who lived in a larger

            settlement were signi cantly more informed about the need for vitamins and minerals during pregnancy (p = 0.014).
            Those with a lower education had signi cantly less knowledge than those with a higher education (p = 0.011).

            In order to ensure that pregnant women are adequately supplied with vitamins and minerals, personalized educa-
            tion plays an important role during pregnancy care.
            Keywords: pregnant women, dietary supplement, amniotic, vitamin, mineral









                                                  42
   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48