Page 27 - Új Diéta 2024. XXXII/1. szám
P. 27

ÚJ DIÉTA





           Az OKOSTÁNYÉR®                           mölcs-arány szoros összefüggést mutat a mentá-
                                                    lis egészséggel. Azok, akik több zöldséget és gyü-
           A 2016-ban megjelent hazai táplálkozási ajánlás, az  mölcsöt fogyasztanak, kevesebb mentális zavarral
           OKOSTÁNYÉR® egyszerű és látványos módon mu-  küzdenek, ideértve a depressziót, az észlelt stresszt
           tatja be az élelmiszer-csoportokat (zöldségeket, gyü-  és a negatív hangulatot. A mentális egészség diete-
           mölcsöket, gabonaféléket, tejtermékeket, tojást, hala-  tikai szempontjából az alábbi nyersanyag-válogatás
           kat, húsokat), valamint iránymutatást ad, hogy ezeket  javasolt. A nyersanyagok kiválasztása függ a kliens
           naponta milyen arányban és mennyiségben fogyasz-  tápláltsági állapotától. A túlsúlyos vagy elhízott kli-
           szuk, hogy táplálkozásunk kiegyensúlyozott legyen.  enseknél azokat a nyersanyagokat javasolt kiválasz-
           További iránymutatás a https://mdosz.hu/uj-taplal-  tani, amelyek kevesebb energiát tartalmaznak, de
           kozasi-ajanlasok-okos-tanyer/, vagy az okostanyer.hu  mégis laktatók.
           linkeken érhető el (18).                 •   Kenyérfélék, péksütemények: főként a teljes őrlésű
                                                      lisztből készült kenyérféléket és péksüteményeket
                                                      javasoljuk naponta kb. 50-100 g mennyiségben.
           Étrend                                   •   Húsok, húskészítmények: felhasználható a sertés,
                                                      a marha, a pulyka és a csirke sovány húsa, a nyúl-
           A falásrohamok esetén kiemelt jelentőségű, hogy   hús, a halak és a vadhúsok. A fő szempont, hogy
           az étrend fehérjebő, de energiaszegény legyen. Az   a hús ne tartalmazzon látható zsírszövetet. A hús-
           étrend fehérjében,  ásványi anyagokban  és vitami-  készítmények közül is zsírszegény készítményeket
           nokban gazdag, ezek alapján a javasolt szükségleti   tervezzünk az étrendbe, például gépsonkát, puly-
           értékek a következőképp alakulnak:         kajavát, csirkejavát, Zala felvágottat stb.
           Energiafelvétel: 20-25 kcal/ttkg/nap ideális testtö-  •   Tej, tejtermékek: törekedni kell a zsírszegény ter-
           megre számítva, amelynek makrotápanyag-eloszlása   mékek kiválasztására. Idetartozik a zsírszegény
           a következő:                               tej, a zsírszegény és cukormentes tejdesszertek, a
           •   fehérje az összes energia 20%-a,       savanyított tejtermékek, a sovány túró és a sovány
           •   zsír az összes energia 20-25%-a,       sajtok.
           •   szénhidrát az összes energia 55-60%-a,  •   Gyümölcsök, zöldségek: az étrend alapját a rost-
           vagy az ideális testtömegre számítva:      ban gazdag, kis szénhidráttartalmú gyümölcsök és
           •   fehérje: 1,2–1,4 g/ttkg/nap,           zöldségek alkotják. A kis szénhidrát- és energia-
           •   zsír: 0,6–0,8 g/ttkg/nap,              tartalmú gyümölcsök és zöldségek szinte korlátlan
           •   szénhidrát: 2–4 g/ttkg/nap.            mennyiségben fogyaszthatók.
                                                    •   Zsiradékok: a kenyér és a szendvics vékonyan
           A fehérje beépüléséhez B -vitamin, B -vitamin, ká-  kenésére a light termékek alkalmazhatók, pél-
                                       6
                              2
           lium és magnézium szükséges. A B -vitaminnak   dául a light margarint és a light vajkrém.  Étel-
                                        6
           alapvető szerepe van a GABA (gamma-aminovajsav)   készítéshez naponta legfeljebb 2-5 g növényi olaj
           regulálásában: 1 g fehérje mellé 0,016 mg javasolt   felhasználása javasolható (napraforgó-, olíva- és
           naponta.  A kálium az új sejtek képződéséhez szük-  repceolaj). Ehhez meg kell tanítsuk a klienst a
           séges: 3000 mg/nap a javasolt mennyiség. A mito-  zsírszegény konyhatechnológiák alkalmazására
           kondriumban tárolt ATP lebontása magnézium-  is (ld. alább).
           függő folyamat, ezért 500 mg/nap felvétele javasolt.  •   Folyadékok: kínálhatunk vizet, szénsavmentes
           B -vitaminból 5 mg/nap javasolt, amely a normál   ásványvizet, korlátozott mennyiségben 100%-os
            2
           szükséglet négy-ötszöröse. A napi 2-2,5 l folyadék   gyümölcsleveket, valamint  ízesítetlen, vagy cit-
           elfogyasztása esetén nélkülözhetetlen az elektrolit-  romlével és energiamentes édesítőszerrel ízesített,
           háztartás rendezése (16).                  világosra főzött zöld vagy fekete teát. Nagy ener-
           A mentális egészség és a táplálkozás között szoros   giatartalmuk miatt az alkoholtartalmú italok nem
           kapcsolat áll fenn, például a felvett zöldség–gyü-  javasoltak.






                                                  26
   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32