Page 27 - Új Diéta 2024. XXXII/1. szám
P. 27
ÚJ DIÉTA
Az OKOSTÁNYÉR® mölcs-arány szoros összefüggést mutat a mentá-
lis egészséggel. Azok, akik több zöldséget és gyü-
A 2016-ban megjelent hazai táplálkozási ajánlás, az mölcsöt fogyasztanak, kevesebb mentális zavarral
OKOSTÁNYÉR® egyszerű és látványos módon mu- küzdenek, ideértve a depressziót, az észlelt stresszt
tatja be az élelmiszer-csoportokat (zöldségeket, gyü- és a negatív hangulatot. A mentális egészség diete-
mölcsöket, gabonaféléket, tejtermékeket, tojást, hala- tikai szempontjából az alábbi nyersanyag-válogatás
kat, húsokat), valamint iránymutatást ad, hogy ezeket javasolt. A nyersanyagok kiválasztása függ a kliens
naponta milyen arányban és mennyiségben fogyasz- tápláltsági állapotától. A túlsúlyos vagy elhízott kli-
szuk, hogy táplálkozásunk kiegyensúlyozott legyen. enseknél azokat a nyersanyagokat javasolt kiválasz-
További iránymutatás a https://mdosz.hu/uj-taplal- tani, amelyek kevesebb energiát tartalmaznak, de
kozasi-ajanlasok-okos-tanyer/, vagy az okostanyer.hu mégis laktatók.
linkeken érhető el (18). • Kenyérfélék, péksütemények: főként a teljes őrlésű
lisztből készült kenyérféléket és péksüteményeket
javasoljuk naponta kb. 50-100 g mennyiségben.
Étrend • Húsok, húskészítmények: felhasználható a sertés,
a marha, a pulyka és a csirke sovány húsa, a nyúl-
A falásrohamok esetén kiemelt jelentőségű, hogy hús, a halak és a vadhúsok. A fő szempont, hogy
az étrend fehérjebő, de energiaszegény legyen. Az a hús ne tartalmazzon látható zsírszövetet. A hús-
étrend fehérjében, ásványi anyagokban és vitami- készítmények közül is zsírszegény készítményeket
nokban gazdag, ezek alapján a javasolt szükségleti tervezzünk az étrendbe, például gépsonkát, puly-
értékek a következőképp alakulnak: kajavát, csirkejavát, Zala felvágottat stb.
Energiafelvétel: 20-25 kcal/ttkg/nap ideális testtö- • Tej, tejtermékek: törekedni kell a zsírszegény ter-
megre számítva, amelynek makrotápanyag-eloszlása mékek kiválasztására. Idetartozik a zsírszegény
a következő: tej, a zsírszegény és cukormentes tejdesszertek, a
• fehérje az összes energia 20%-a, savanyított tejtermékek, a sovány túró és a sovány
• zsír az összes energia 20-25%-a, sajtok.
• szénhidrát az összes energia 55-60%-a, • Gyümölcsök, zöldségek: az étrend alapját a rost-
vagy az ideális testtömegre számítva: ban gazdag, kis szénhidráttartalmú gyümölcsök és
• fehérje: 1,2–1,4 g/ttkg/nap, zöldségek alkotják. A kis szénhidrát- és energia-
• zsír: 0,6–0,8 g/ttkg/nap, tartalmú gyümölcsök és zöldségek szinte korlátlan
• szénhidrát: 2–4 g/ttkg/nap. mennyiségben fogyaszthatók.
• Zsiradékok: a kenyér és a szendvics vékonyan
A fehérje beépüléséhez B -vitamin, B -vitamin, ká- kenésére a light termékek alkalmazhatók, pél-
6
2
lium és magnézium szükséges. A B -vitaminnak dául a light margarint és a light vajkrém. Étel-
6
alapvető szerepe van a GABA (gamma-aminovajsav) készítéshez naponta legfeljebb 2-5 g növényi olaj
regulálásában: 1 g fehérje mellé 0,016 mg javasolt felhasználása javasolható (napraforgó-, olíva- és
naponta. A kálium az új sejtek képződéséhez szük- repceolaj). Ehhez meg kell tanítsuk a klienst a
séges: 3000 mg/nap a javasolt mennyiség. A mito- zsírszegény konyhatechnológiák alkalmazására
kondriumban tárolt ATP lebontása magnézium- is (ld. alább).
függő folyamat, ezért 500 mg/nap felvétele javasolt. • Folyadékok: kínálhatunk vizet, szénsavmentes
B -vitaminból 5 mg/nap javasolt, amely a normál ásványvizet, korlátozott mennyiségben 100%-os
2
szükséglet négy-ötszöröse. A napi 2-2,5 l folyadék gyümölcsleveket, valamint ízesítetlen, vagy cit-
elfogyasztása esetén nélkülözhetetlen az elektrolit- romlével és energiamentes édesítőszerrel ízesített,
háztartás rendezése (16). világosra főzött zöld vagy fekete teát. Nagy ener-
A mentális egészség és a táplálkozás között szoros giatartalmuk miatt az alkoholtartalmú italok nem
kapcsolat áll fenn, például a felvett zöldség–gyü- javasoltak.
26