Page 23 - Dermatology Times 4. szám
P. 23
KOZMETOLÓGIA
DECEMBER 2020 ⁄ DERMATOLOGIA.OLO.HU 23
JOHN JESITUS DIÓHÉJBAN alapján nem ajánlhatom az étrend-ki-
egészítőket, kivéve azokat a betegeket,
Az ételkészítési technikák megvál- A jelentős mennyiségben fogyasztott akiknél valamely vitamin hiánya áll
toztatása, áttérés a mediterrán étkezési cukrok és magas hőmérsékleten fenn – foglalt állást dr. Graber. – A meg-
szokásokra, illetve néhány speciális hi- készített ételek elősegíthetik a késői jegyzendő az, hogy ha a beteget a bőr
glikációs végtermékek képződését, ami
ánybetegséget kivéve az étrend-kiegé- hozzájárulhat a bőr öregedéséhez. öregedése miatt foglalkoztatja az étke-
szítők kerülése – ezek dr. Emmy Graber, zés kérdése, akkor a mediterrán diétát
a bostoni The Dermatology Institute, A bőr öregedésével és egészségével ajánlom, mert ezzel kapcsolatban van a
PC alapító elnökének javaslatai annak kapcsolatban a legtöbb bizonyíték a legtöbb bizonyíték. A másik javaslatom
érdekében, hogy mérsékeljük az étke- mediterrán diéta előnyét mutatja. a cukorfogyasztás csökkentése és a ma-
zés hatását a bőr öregedésére. Mivel az étrend-kiegészítőket nem gas hőmérsékletű hőkezelés helyett a
A kérdéssel kapcsolatban egyre szabályozza az FDA, a vizsgálatokban főzés, párolás előnyben részesítése.
több adat áll rendelkezésre, mint pél- a dózis és a hatásosság mérése
dául az a 2010-ben, a Clinics in Der- nehézkes, ezért ezeket csak Irodalom
matology hasábjain megjelent cikk, táplálkozási hiányállapotokban
lenne szabad alkalmazni.
amely azt támogatta, hogy amennyire
lehetséges, kerülni kell a glikációs fo-
lyamatokat. ta dr. Graber, aki óvatosságot ajánlott az
– A glikáció során a cukormoleku- étrend-kiegészítők kapcsán is.
lák a bőrben lévő kollagénhez kap- – Gyakran kérdezik tőlem, hogy „nem
csolódnak, és nagyban befolyásolják, tudok változtatni az étkezési szokásai-
hogy mi magunk és a bőrünk hogyan mon, szedhetek inkább valami vitamint
öregszik – mondta dr. Graber. – Arról vagy étrend-kiegészítőt?” Mivel az ét-
van szó, hogy azok a keresztkötések, rend-kiegészítőket nem szabályozza az
amelyek a glikáció következtében a FDA, bármely vizsgálatban nagyon ne-
kollagénen belül létrejönnek, nem héz az adagolás és a hatás megítélése.
javulnak meg maguktól, ahogy nor- Bőrgyógyászként, a jelen ismereteink
mális esetben történik. Ennek a vál-
tozásnak az eredménye a merevebb,
öregedő bőr. A glikáció kerülésével
más szervek öregedése is harmoniku-
sabban zajlik.
A sok cukor fogyasztása elősegíti a
késő glikációs végtermékek (AGE-k)
képződését.
– Az étkezéssel a szervezetbe juthat-
nak már kész AGE-k is – figyelmeztet
dr. Graber. – Ezek az exogén késői gli-
kációs végtermékek jellemzően a ma-
gas hőmérsékleten történő ételkészí-
tési technikák: a grillezés, sütés, pirítás
során keletkeznek. Amikor ilyen módon
készített ételeket fogyasztunk, a bevitt
AGE-k lerakódnak a bőrben. JULIA GALLINGER, BEIERSDORF AG’S RESEARCH
– Néhány kisebb kutatás azt mutat- AND DEVELOPMENT DEPARTMENT:
ta, hogy e sütési technikák kerülése elő- NEW NON-ALLERGENIC, ANTI-INFLAMMATORY FRAGRANCE COULD BE
nyös lehet a bőr öregedésének késlelte- GAME CHANGER FOR DRY SKIN SUFFERERS”
tése érdekében. Biztonságosabb a főzés
vagy a párolás.
A kutatásokból derült ki az is, hogy a
mediterrán étkezési szokások segíthet-
nek lassítani a bőr öregedését.
– A mediterrán diéta sok gyümölcsből,
zöldségből, halból és olívaolajból áll. Cu-
korban szegény, kevesebb húst és finomí-
tott szénhidrátot tartalmaz – magyaráz-