Page 23 - Dermatology Times 4. szám
P. 23

KOZMETOLÓGIA
                                                        DECEMBER 2020 ⁄  DERMATOLOGIA.OLO.HU                                         23





















        JOHN JESITUS                               DIÓHÉJBAN                                  alapján nem ajánlhatom az étrend-ki-
                                                                                              egészítőket, kivéve azokat a betegeket,
           Az ételkészítési technikák megvál-      A jelentős mennyiségben fogyasztott        akiknél valamely vitamin hiánya áll
        toztatása, áttérés a mediterrán étkezési   cukrok és magas hőmérsékleten              fenn – foglalt állást dr. Graber. – A meg-
        szokásokra, illetve néhány speciális hi-   készített ételek elősegíthetik a késői     jegyzendő az, hogy ha a beteget a bőr
                                                   glikációs végtermékek képződését, ami
        ánybetegséget kivéve az étrend-kiegé-      hozzájárulhat a bőr öregedéséhez.          öregedése miatt foglalkoztatja az étke-
        szítők kerülése – ezek dr. Emmy Graber,                                               zés kérdése, akkor a mediterrán diétát
        a bostoni The Dermatology Institute,       A bőr öregedésével és egészségével         ajánlom, mert ezzel kapcsolatban van a
        PC alapító elnökének javaslatai annak      kapcsolatban a legtöbb bizonyíték a        legtöbb bizonyíték. A másik javaslatom
        érdekében, hogy mérsékeljük az étke-       mediterrán diéta előnyét mutatja.          a cukorfogyasztás csökkentése és a ma-
        zés hatását a bőr öregedésére.             Mivel az étrend-kiegészítőket nem          gas  hőmérsékletű  hőkezelés  helyett  a
           A kérdéssel kapcsolatban egyre          szabályozza az FDA, a vizsgálatokban       főzés, párolás előnyben részesítése.
        több adat áll rendelkezésre, mint pél-     a dózis és a hatásosság mérése
        dául az a 2010-ben, a Clinics in Der-      nehézkes, ezért ezeket csak                Irodalom
        matology hasábjain megjelent cikk,         táplálkozási hiányállapotokban
                                                   lenne szabad alkalmazni.
        amely azt támogatta, hogy amennyire
        lehetséges, kerülni kell a glikációs fo-
        lyamatokat.                                ta dr. Graber, aki óvatosságot ajánlott az
           – A glikáció során a cukormoleku-       étrend-kiegészítők kapcsán is.
        lák a bőrben lévő kollagénhez kap-            – Gyakran kérdezik tőlem, hogy „nem
        csolódnak, és nagyban befolyásolják,       tudok változtatni az étkezési szokásai-
        hogy mi magunk és a bőrünk hogyan          mon, szedhetek inkább valami vitamint
        öregszik – mondta dr. Graber. – Arról      vagy étrend-kiegészítőt?” Mivel az ét-
        van szó, hogy azok a keresztkötések,       rend-kiegészítőket nem szabályozza az
        amelyek  a  glikáció  következtében  a     FDA, bármely vizsgálatban nagyon ne-
        kollagénen belül létrejönnek, nem          héz az adagolás és a hatás megítélése.
        javulnak meg maguktól, ahogy nor-          Bőrgyógyászként, a jelen ismereteink
        mális esetben történik. Ennek a vál-
        tozásnak az eredménye a merevebb,
        öregedő bőr. A glikáció kerülésével
        más szervek öregedése is harmoniku-
        sabban zajlik.
           A sok cukor fogyasztása elősegíti a
        késő glikációs végtermékek (AGE-k)
        képződését.
           – Az étkezéssel a szervezetbe juthat-
        nak már kész AGE-k is – figyelmeztet
        dr. Graber. – Ezek az exogén késői gli-
        kációs végtermékek jellemzően a ma-
        gas hőmérsékleten történő ételkészí-
        tési technikák: a grillezés, sütés, pirítás
        során keletkeznek. Amikor ilyen módon
        készített ételeket fogyasztunk, a bevitt
        AGE-k lerakódnak a bőrben.                                   JULIA GALLINGER, BEIERSDORF AG’S RESEARCH
           – Néhány kisebb kutatás azt mutat-                              AND DEVELOPMENT DEPARTMENT:
        ta, hogy e sütési technikák kerülése elő-           NEW NON-ALLERGENIC, ANTI-INFLAMMATORY FRAGRANCE COULD BE
        nyös lehet a bőr öregedésének késlelte-                        GAME CHANGER FOR DRY SKIN SUFFERERS”
        tése érdekében. Biztonságosabb a főzés
        vagy a párolás.
           A kutatásokból derült ki az is, hogy a
        mediterrán étkezési szokások segíthet-
        nek lassítani a bőr öregedését.
           – A mediterrán diéta sok gyümölcsből,
        zöldségből, halból és olívaolajból áll. Cu-
        korban szegény, kevesebb húst és finomí-
        tott szénhidrátot tartalmaz – magyaráz-
   18   19   20   21   22   23   24