Page 43 - Új Diéta XXXIII. évfolyam, 2. szám | 2024.
P. 43
ÚJ DIÉTA
hasmenést, hasi fájdalmat és a vastagbél nyálkahár- ómega-3-zsírsavak (főleg az alfa-linolénsav, ALA)
tyájának felmaródását okozza (8). gyulladáscsökkentő hatásúak is. Az ómega-zsírsa-
vak fő forrásai a tengeri halak, az olajos magvak és
a növényi olajok (napraforgó- repce- és olívaolaj).
A RÖVID SZÉNLÁNCÚ ZSÍRSAVAK JELENTŐSÉGE
Az egyszeresen és a többszörösen telítetlen zsírsavak
A rövid szénláncú zsírsavak (SCFAs) olyan vegyüle- hozzájárulnak az LDL-koleszterin (kis sűrűségű li-
tek, amelyeket a vastagbél baktériumai az emésztés poproteid, low density lipoprotein) szintjének csök-
során szénhidrátokból, leginkább rostokból fermen- kentéséhez és a HDL-koleszterin (nagy sűrűségű
tálnak. Ezek közé tartozik az acetát, a propionát és a lipoproteid, high density lipoprotein) szintjének nö-
butirát. Szerepet játszanak többek között a bélmotili- veléséhez (19).
tás és a glükózanyagcsere szabályozásában. A transzzsírsavak kerülése ajánlott, ezáltal fő forrá-
A butirát a májban képes csökkenteni a glükóz saik, a feldolgozott élelmiszerek és a kész ételek fo-
oxidációját, s elősegíti a glikogénszintézist a gliko- gyasztása is, mivel fokozott rizikótényezőt jelentenek
gén tárolásával együtt. Valószínűsíthetően ebből a szív-ér rendszeri betegségek kialakulása szempont-
adódik, hogy rostdús táplálkozás hatására javul a jából. Maximális fogyasztási mennyisége az ajánlá-
glükóztolerancia. Az inzulinérzékenység javulásá- sok alapján 1 energia% (23).
ban és a glükóztolerancia, valamint a jóllakottság A Peptostreptococcusok és a Clostridiaceae családba
szabályozásában játszik kiemelendő szerepet a glü- tartozó baktériumok a kolinból, amely állati erede-
kagonszerű peptid-1 (GLP-1, glucagon-like peptide tű élelmiszerekben található, trimetil-amint (TMA)
1) és a PYY (peptid YY), azonban a bélmikrobiom állítanak elő, amelyből a májenzimek általi metabo-
ezek termelődését is befolyásolja. A butirát növeli likus folyamatok révén trimetil-aminooxid (TMAO)
a hősokkfehérjék aktivitását, védelmet nyújt a sej- keletkezik, s ez egy aterogén, vagyis érelmeszese-
tek számára, és támogatja a bélsejtek növekedését dést elősegítő vegyület. A vörös húsokban található
és a nyálkahártya integritását, megteremtve a bélfal L-karnitinból hasonló módon szintén TMAO kép-
megfelelő permeabilitását, ezáltal védelmet nyújt a ződik (10).
patogén baktériumok transzlokációja ellen, vala- A rostok a mikrobiom fő táplálékát szolgáltatják,
mint a vastagbélsejtek számára energiaforrásként hiszen azokat a bélben élő baktériumok rövid szén-
szolgál (20). láncú zsírsavakra bontják. A vízben oldódó rostok
E hatások együttesen hozzájárulhatnak az SCFA-ák megduzzadva képesek lehetnek megkötni az epesa-
szív-ér rendszeri egészségre gyakorolt pozitív és ne- vakat és a koleszterint, ezáltal csökkentik a vér ko-
gatív hatásaihoz. Fontos azonban megjegyezni, hogy leszterinszintjét, továbbá lassítják a szénhidrátok
az SCFA-ák hatásait további kutatásokkal szükséges felszívódását, így mérséklik a vércukorszint emelke-
alátámasztani, mivel a konkrét hatásmechanizmu- dését az étkezések után.
sok még nem teljesen tisztázottak. A probiotikumok jótékony hatású baktériumok
(lactobacillusok és bi dobaktériumok), amelyeknek
fő forrásai a fermentált élelmiszerek, a kovásszal ké-
TÁPLÁLKOZÁS, PROBIOTIKUM, PREBIOTIKUM
szült pékáruk, a savanyított tejtermékek, az érlelt saj-
A legújabb táplálkozási irányelvek nem fogalmaznak tok, a kimchi, a mizo és a tempeh.
meg konkrét mennyiséget a koleszterin felvételével A prebiotikumok általában rostok, amelyekre nem
kapcsolatban, amely korábban prevenciós céllal 300 hatnak az emésztőenzimek, ezáltal változatlan for-
mg/nap volt. Jelenleg a zsírsavak összetétele hangsú- mában jutnak el a vastagbélig, ahol a jótékony bakté-
lyos. Eszerint a telített zsírsavak csökkentése és a telí- riumok szaporodását segítik elő. Ilyen prebiotikum,
tetlen zsírsavak mennyiségének növelése ajánlott. Ja- vagyis vízben oldódó élelmi rost például az inulin,
vasolt a telítetlen zsírsavak fogyasztása, mivel az ebbe amely a cikóriában, a hagymában, a banánban, a
a csoportba tartozó Omega-3- és Omega-6-zsírsavak spárgában és a csicsókában található meg. Az oligo-
kedvezően hatnak a koleszterinszintre, továbbá az szacharidok az articsókában, a csicsókában, a hüve-
42