Page 43 - Új Diéta XXXIII. évfolyam, 2. szám | 2024.
P. 43

ÚJ DIÉTA





           hasmenést, hasi fájdalmat és a vastagbél nyálkahár-  ómega-3-zsírsavak (főleg az alfa-linolénsav, ALA)
           tyájának felmaródását okozza (8).        gyulladáscsökkentő hatásúak is. Az ómega-zsírsa-
                                                    vak fő forrásai a tengeri halak, az olajos magvak és
                                                    a növényi olajok (napraforgó- repce- és olívaolaj).
           A RÖVID SZÉNLÁNCÚ ZSÍRSAVAK JELENTŐSÉGE
                                                    Az egyszeresen és a többszörösen telítetlen zsírsavak
           A rövid szénláncú zsírsavak (SCFAs) olyan vegyüle-  hozzájárulnak az LDL-koleszterin (kis sűrűségű li-
           tek, amelyeket a vastagbél baktériumai az emésztés  poproteid, low density lipoprotein) szintjének csök-
           során szénhidrátokból, leginkább rostokból fermen-  kentéséhez és a HDL-koleszterin (nagy sűrűségű
           tálnak. Ezek közé tartozik az acetát, a propionát és a  lipoproteid, high density lipoprotein) szintjének nö-
           butirát. Szerepet játszanak többek között a bélmotili-  veléséhez (19).
           tás és a glükózanyagcsere szabályozásában.  A transzzsírsavak kerülése ajánlott, ezáltal fő forrá-
           A  butirát  a májban  képes  csökkenteni  a  glükóz  saik, a feldolgozott élelmiszerek és a kész ételek fo-
           oxidációját, s elősegíti a glikogénszintézist a gliko-  gyasztása is, mivel fokozott rizikótényezőt jelentenek
           gén tárolásával együtt. Valószínűsíthetően ebből  a szív-ér rendszeri betegségek kialakulása szempont-
           adódik, hogy rostdús táplálkozás hatására javul a  jából. Maximális fogyasztási mennyisége az ajánlá-
           glükóztolerancia. Az inzulinérzékenység javulásá-  sok alapján 1 energia% (23).
           ban és a glükóztolerancia, valamint a jóllakottság  A Peptostreptococcusok és a Clostridiaceae családba
           szabályozásában játszik kiemelendő szerepet a glü-  tartozó baktériumok a kolinból, amely állati erede-
           kagonszerű peptid-1 (GLP-1, glucagon-like peptide  tű élelmiszerekben található, trimetil-amint (TMA)
           1) és a PYY (peptid YY), azonban a bélmikrobiom  állítanak elő, amelyből a májenzimek általi metabo-
           ezek termelődését is befolyásolja. A butirát növeli  likus folyamatok révén trimetil-aminooxid (TMAO)
           a hősokkfehérjék aktivitását, védelmet nyújt a sej-  keletkezik, s ez egy aterogén, vagyis érelmeszese-
           tek számára, és támogatja a bélsejtek növekedését  dést elősegítő vegyület. A vörös húsokban található
           és a nyálkahártya integritását, megteremtve a bélfal  L-karnitinból hasonló módon szintén TMAO kép-
           megfelelő permeabilitását, ezáltal védelmet nyújt a  ződik (10).
           patogén baktériumok transzlokációja ellen, vala-  A rostok a mikrobiom fő táplálékát szolgáltatják,
           mint a vastagbélsejtek számára energiaforrásként  hiszen azokat a bélben élő baktériumok rövid szén-
           szolgál (20).                            láncú zsírsavakra bontják. A vízben oldódó rostok
           E hatások együttesen hozzájárulhatnak az SCFA-ák  megduzzadva képesek lehetnek megkötni az epesa-
           szív-ér rendszeri egészségre gyakorolt pozitív és ne-  vakat és a koleszterint, ezáltal csökkentik a vér ko-
           gatív hatásaihoz. Fontos azonban megjegyezni, hogy  leszterinszintjét, továbbá lassítják a szénhidrátok
           az SCFA-ák hatásait további kutatásokkal szükséges  felszívódását, így mérséklik a vércukorszint emelke-
           alátámasztani, mivel a konkrét hatásmechanizmu-  dését az étkezések után.
           sok még nem teljesen tisztázottak.       A probiotikumok jótékony hatású baktériumok

                                                    (lactobacillusok és bi dobaktériumok), amelyeknek
                                                    fő forrásai a fermentált élelmiszerek, a kovásszal ké-
           TÁPLÁLKOZÁS, PROBIOTIKUM, PREBIOTIKUM
                                                    szült pékáruk, a savanyított tejtermékek, az érlelt saj-
           A legújabb táplálkozási irányelvek nem fogalmaznak  tok, a kimchi, a mizo és a tempeh.
           meg konkrét mennyiséget a koleszterin felvételével  A prebiotikumok általában rostok, amelyekre nem
           kapcsolatban, amely korábban prevenciós céllal 300  hatnak az emésztőenzimek, ezáltal változatlan for-
           mg/nap volt. Jelenleg a zsírsavak összetétele hangsú-  mában jutnak el a vastagbélig, ahol a jótékony bakté-
           lyos. Eszerint a telített zsírsavak csökkentése és a telí-  riumok szaporodását segítik elő. Ilyen prebiotikum,
           tetlen zsírsavak mennyiségének növelése ajánlott. Ja-  vagyis vízben oldódó élelmi rost például az inulin,
           vasolt a telítetlen zsírsavak fogyasztása, mivel az ebbe  amely  a  cikóriában,  a  hagymában,  a  banánban,  a
           a csoportba tartozó Omega-3- és Omega-6-zsírsavak  spárgában és a csicsókában található meg. Az oligo-
           kedvezően hatnak a koleszterinszintre, továbbá az  szacharidok az articsókában, a csicsókában, a hüve-






                                                  42
   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47