Page 41 - Új Diéta XXXIII. évfolyam, 2. szám | 2024.
P. 41

ÚJ DIÉTA XXXIII.  2024/2. SZÁM                   ELMÉLETI KÖZLEMÉNY




           A táplálkozás hatása a bélmikrobiomra

           a szív-ér rendszeri betegségek vonatkozásában




              F
            ekete Andrea



            Absztrakt
            A szív-ér rendszeri betegségek miatti halálozás nem csupán hazánkban, hanem világszinten is vezető halál ok,
            amelynek egyik fő rizikófaktora az érelmeszesedés. Étrenddel nagyrészt befolyásolhatók azok a megváltozott
            anyagcsere-folyamatok, amelyeknek következménye lehet a szív-ér rendszeri betegség kialakulása, azonban egy-
            re több kutatás mutat rá a bélmikrobiom jelentőségére is. A közleményben a bélmikrobiom szerepére fókuszálva
            mutatom be a táplálkozást és a bélbaktériumok szív-ér rendszeri betegségek kialakulásában játszott szerepét,
            valamint a rövid szénláncú zsírsavak és a koleszterin hatását a szervezet anyagcseréjére, megemlítve a probiotiku-
            mok és a prebiotikumok fontosságát is.
            Kulcsszavak: érelmeszesedés, bélmikrobiom, táplálkozás, szív-ér rendszeri betegségek

            Abstract
            The effect of nutrition on the gut microbiome in relation to cardiovascular diseases
            Deaths due to cardiovascular diseases are leading cause of deaths not only in Hungary, but also worldwide, and
            one of the main risk factors for these diseases is atherosclerosis. The altered metabolic processes that can result in
            the development of cardiovascular disease can be largely influenced by diet, but more and more research points to
            the importance of the gut microbiome as well. Focusing on the role of the gut microbiome, I present nutrition and
            the role of gut bacteria in the development of cardiovascular diseases. Mentioning the role of short-chain fatty
            acids and cholesterol and their effects on metabolism, and the importance of probiotics and prebiotics.
            Keywords: atherosclerosis, gut microbiome, nutrition, cardiovascular diseases






           BEVEZETÉS                                fontos szerepet játszik az egészség fenntartásában
                                                    és a betegségek kialakulásában. Egyre több kutatás
           A szív-ér rendszeri betegségek világszerte vezető  utal arra, hogy a bélmikrobiom összetételének és
           halálokok, amelyeknek egyik rizikófaktora az érel-  működésének változása összefüggésbe hozható az
           meszesedés. Hazánkban a Központi Statisztikai Hi-  érelmeszesedés kialakulásával és progressziójával.
           vatal (KSH) adatai szerint 63 792 ember vesztette  Ez a kapcsolat számos új terápiás lehetőséget kínál-
           életét a keringési rendszer betegségei miatt 2022-  hat a  szív-ér  rendszeri  betegségek megelőzésében
           ben (1). Az elmúlt években felmerült azonban,  és kezelésében. Összefoglaló közleményem célja
           hogy az érelmeszesedés kialakulásában és progresz-  ismertetni, hogy hogyan befolyásolja a nem meg-
           sziójában a metabolikus tényezők mellett a bél mik-  felelő táplálkozás és az elhízás a bélmikrobiom ösz-
           robiomjának szerepe is számottevő lehet. Az embe-  szetételét, és hogyan vezethet mindez a károsodott
           ri bélben található mikroorganizmusok összessége  anyagcsere-állapothoz és érelmeszesedéshez.






                                                  40
   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46