Page 49 - Új Diéta 2024. XXXII/1. szám
P. 49

ÚJ DIÉTA






           2. ábra: az ÉTrend-kiegÉszíTők fogyaszTói árának befolyása (%) a neTTó havi jövedelem alapján (n = 1326)


                                                              ­     

              Egy főre jutó havi nettó jövedelem                                   ­  ­  
                                           


                                                                    
                                       ­ 


                                                                    
                                       

                                                                    
                                         
                                                             
                                0          20         40         60         80         100
                                                               
         


           3. ábra: ÉTrend-kiegÉszíTők fogyaszTói árának befolyása (%) iskolai    következtetés
           vÉgzeTTsÉg alapján (n = 1326)
                                                                Kutatásunk eredményei arra enged-
                                    
            
       nek következtetni,  hogy az étrend-
                                                                kiegészítő-fogyasztás összefüggésbe
               Főiskola/Egyetem


              Legmagasabb iskolai végzettség  Szakközépiskola                jövedelmi státusszal egyaránt.
                                                                hozható az iskolai végzettséggel és a
                   Gimnázium


                                                                Konklúzióként említjük, hogy a vá-
                                                                randósoknak a kielégítő és a megfele-
                                                                lő vitamin- és ásványianyag-ellátott-
                    Szakiskola


                                                                sága érdekében a várandósgondozás
                8 általános iskola
                                                                edukációnak. Az egészségügyi szak-
                           0         20  40         80    100   alkal mával kiemelt szerepe van az
                                              60
                                                                dolgozóknak az egyik fő feladatuk,
                                           
  
 	               hogy hiteles, naprakész információk-
                                                                kal szol gáljanak, hiszen a várandósok
           górcső alá (7). Vizsgálták, hogy az ismert, magzat-  több mint 60%-a egészségügyi szakdolgozó útmutatá-
           védő vitaminok összetétele valóban megegyezik-e  sa alapján választja ki a várandósság alatt szedett ét-
           a címkéken feltüntetett információkkal, illetve a  rend-kiegészítőt.
           lengyel, egészségügyi előírásokkal. A kutatásunk
           során a lengyel kutatáshoz hasonló eredményt kap-  irodalom
           tunk, hiszen e tanulmányban is a legtöbb nő (n =   1.  Martos É, Kovács VA, Bakacs M, Kaposvári Cs, Lugasi A.  Országos Táplál-
           395, 30%) egy adott márka kombinált, magzatvé-  kozás- és Tápláltsági Állapot Vizsgálat – OTÁP2009: I. A magyar lakosság
           dő vitaminját választotta a lengyel várandósokhoz   tápláltsági állapota = Hungarian Diet and Nutritional Status Survey – The
           hasonlóan, akik ezeket a készítményeket tartották   OTAP2009 Study: I. Nutritional Status of the Hungarian Population. Orvosi
           biztonságosnak, elegendően komplexnek.     Hetilap,  153(26),1023–1030.  https://doi.org/10.1556/OH.2012.29375






                                                  48
   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54